Daudzi ir iecienījuši karstos dzērienus, piemēram, kafiju vai tēju, un kdienā šim procesam parasti neveltām daudz laika - vienkārši nospiežam pogu elektriskajai tējkannai. Tomēr ikvienam būtu svarīgi zināt, kāpēc nav ieteicams vārīt ūdeni divreiz, raksta “unian.net”.
Vienmēr ir vērts atcerēties, ka krāna ūdens ne vienmēr ir piemērots lietošanai uzturā - tas satur vairākus piemaisījumus, piemēram, hloru, ko izmanto ūdens dezinficēšanai, un magniju ar kalcija sāļiem, kuru “klātbūtni” mēs redzam uz tējkannas iekšējām sienām.
Ūdenī nelielās devās var atrast arī vairākus smagos metālus, tostarp cinku un svinu, tāpēc ir vērts uzdot pāris jautājumus, vai ūdeni var vārīt vairākas reizes un vai tas nekaitēs jūsu organismam.
Pirmkārt, vārot ūdeni, veidojas “smagais ūdens”, kas pazīstams arī kā “smagais ūdeņradis”, lai gan tā daļa ir minimāla un nevar radīt nekādu kaitējumu organismam.
Otrkārt, verdošā ūdenī tiek koncentrēti minerālsāļi. Šķidrumam sasniedzot tādu temperatūru, kad tas drīz vien sāk iztvaikot, sāļi paliek un koncentrējas - tas ir dabisks ķīmisks process. Mēs to varam vizuāli redzēt, jo sāļi nogulsnējas un veidojas katlakmens, tāpēc ir nepieciešams periodiski tīrīt tējkannu, lai gan šie fragmenti ir nekaitīgi organismam.
Treškārt, organiskie savienojumi ūdenī vārot mijiedarbojas ar “aktīvo hloru”, kā rezultātā veidojas toksiskas vielas.
Vai ir ieteicams atkārtoti vārīt ūdeni?
Ja vāra vienu un to pašu ūdeni divas, trīs vai vairāk reizes, tiek samazinātas tā priekšrocības jeb derīgo savienojumu skaits, kas tieši ietekmēs tā īpašības. Lai gan ūdens šajā gadījumā turpina piesātināt organismu ar nepieciešamo mitrumu, nekas noderīgs tajā nepaliek. Tādēļ ir ieteicams periodiski atkaļķot tējkannu un, protams, ūdeni uzvārīt tikai vienu reizi pirms lietošanas.