Kādi ir simptomi alerģijai no suņiem?

© Foto: Pexels.com

Tas, ka Latvijā viens no iecienītākajiem mīluļiem ir suns, nav tikai fakts. Suns ir gandrīz katrā trešajā ģimenē, bet izrādās, ka ne visi var atļauties suni, lai kā arī vēlētos. Tam par iemeslu –  alerģija no suņa.

“Alerģijas no suņiem simptomi var būt no viegliem līdz smagiem. Turklāt simptomi var neparādīties vairākas dienas pēc iedarbības cilvēkiem ar zemu jutību,” raksta healthline.com.

Kas izraisa alerģiju no suņiem?

Foto: Pexels.com

Suņi izdala olbaltumvielas, kas nonāk viņu blaugznās (mirušajā ādā), siekalās un urīnā. Alerģiska reakcija rodas, ja jutīgas personas imūnsistēma neparasti reaģē uz parasti nekaitīgajiem proteīniem.

Dažādas šķirnes rada dažādas blaugznas, tāpēc dažiem suņiem var būt lielāka alerģija nekā citiem.

Galu galā alergēns nonāk dzīvnieka kažokā. No turienes tas sakrājas paklājos, uz apģērba, sienām un starp dīvānu spilveniem. Mājdzīvnieku spalva pati par sevi nav alergēns, taču mati var noturēt putekļus un blaugznas.

Foto: Pexels.com

Tāpat svarīgi zināt, ka mājdzīvnieku blaugznas var palikt gaisā arī ilgu laiku. Galu galā tas var nonākt jūsu acīs vai plaušās, kas ir jau kaitīgi veselībai.

Alerģijas no suņiem simptomi:

  • Pietūkums;
  • Nieze degunā vai ap acīm;
  • Ādas apsārtums pēc suņa laizīšanas;
  • Klepus;
  • Elpas trūkums;
  • Izsitumi uz sejas, kakla vai krūtīm;
  • Smaga astmas lēkme (cilvēkam ar astmu).

Alternatīvas

Foto: Pexels.com

Ir vairākas lietas, ko suņu īpašnieki var darīt mājās, lai samazinātu alergēnus.

Pats zināmākais variants, lai mīlulis paliktu ģimenē, ir tā turēšana ārā. Protams, tikai noteiktos klimatiskajos apstākļos, labi noslēgtā vietā un humānos apstākļos.

Ja šis nav jums piemērots variants, tad viens no efektīvākajiem un populārākajiem risinājumiem cīņā pret alerģiju ir suņa vannošana katru nedēļu. Izmantojot mājdzīvniekiem draudzīgu šampūnu. To gan veic persona, kurai nav alerģijas.

Foto: Pexels.com

Vērtīgs padoms ir arī no suņiem brīvu zonu ierīkošana. Piemēram, noteiktas telpas aizliegšana, guļamistaba, kur suns nav atļauts ienākt.

Vēl viens risinājums, kas strādās un var kādam noderēt, ir paklāju, mīksto mēbeļu, horizontālo žalūziju, aizkaru un citu priekšmetu noņemšana, kas var piesaistīt blaugznas.

Foto: Pexels.com

Veterinārārsti iesaka arī no sākuma pirms iegādājaties sev kādu mājdzīvnieku izpētīt hipoalerģiskas suņu šķirnes.

Vēl viena alternatīva ir testa režīms, kad ģimene izvēlas suni uz izmēģinājuma periodu, to var aizņemties no ģimenes draugiem. Tikai tā var novērtēt ģimenes locekļu reakciju uz suni.

Būsim atbildīgi ne tikai par sevi un savu veselību, bet arī par mājdzīvnieku.

Kad nevajadzētu tuvoties sunim, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais