6 rozmarīna tējas priekšrocības un lietojums

© Foto: depositphotos.com

Rozmarīns satur antioksidantus, pretmikrobu un pretiekaisuma savienojumus. Tas var dot labumu veselībai, tostarp samazināt cukura līmeni asinīs un atbalstīt smadzeņu veselību.

Rozmarīnam ir sena kulinārijas un aromātisko lietojumu vēsture, kā arī izmantošanai tradicionālajā ārstniecības augu un ājurvēdas medicīnā, raksta healthline.com.

Rozmarīna krūma (Rosmarinus officinalis) dzimtene ir Dienvidamerika un Vidusjūras reģions. Tas ir daļa no Lamiaceae augu dzimtas kopā ar piparmētru, oregano, citronu balzamu un baziliku.

Daudzi cilvēki bauda rozmarīna tēju tās garšas, aromāta un veselības ieguvumu dēļ.

6 potenciālie rozmarīna tējas ieguvumi veselībai un lietošanas veidi, kā arī iespējamā zāļu mijiedarbība un recepte tējas pagatavošanai.

1.Augsts antioksidantu, pretmikrobu un pretiekaisuma savienojumu saturs

Foto: depositphotos.com

Antioksidanti ir savienojumi, kas palīdz aizsargāt ķermeni no oksidatīviem bojājumiem un iekaisumiem, kas var izraisīt hroniskas slimības, piemēram, vēzi, sirds slimības un 2. tipa diabētu.

Tos var atrast dažādos augu pārtikas produktos, piemēram, augļos, dārzeņos un garšaugos, piemēram, rozmarīnā. Rozmarīna tēja satur arī savienojumus, kam var būt pretiekaisuma un pretmikrobu īpašības.

Rozmarīna antioksidanta un pretiekaisuma darbība lielā mērā ir saistīta ar tā polifenola savienojumiem, piemēram, rozmarīnskābi un karnozīnskābi. Pateicoties tās antioksidanta spējai, rozmarīnskābi bieži izmanto kā dabisku konservantu, lai palielinātu ātri bojājošos pārtikas produktu glabāšanas laiku.

Rozmarīna tējas savienojumiem var būt arī pretmikrobu īpašības, kas var palīdzēt cīnīties ar infekcijām. Rozmarīna lapas tiek izmantotas tradicionālajā medicīnā to antibakteriālās un brūču dzīšanas iedarbības dēļ.

2.Var palīdzēt pazemināt cukura līmeni asinīs

Augsts cukura līmenis asinīs var sabojāt acis, sirdi, nieres un nervu sistēmu. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēki ar cukura diabētu pareizi pārvaldītu cukura līmeni asinīs.

Foto: pixabay.com

Pētījumi liecina, ka rozmarīna tējas savienojumi var pazemināt cukura līmeni asinīs, kas liecina, ka rozmarīnam var būt potenciāls pielietojums, lai pārvaldītu augstu cukura līmeni asinīs cilvēkiem ar cukura diabētu.

Lai gan īpaši trūkst pētījumu par rozmarīna tēju, mēģenēs un dzīvniekiem veiktie pētījumi par pašu rozmarīnu liecina, ka karnozīnskābei un rozmarīnskābei ir insulīnam līdzīga ietekme uz cukura līmeni asinīs.

Daži pētījumi liecina, ka šie savienojumi var palielināt glikozes uzsūkšanos muskuļu šūnās, pazeminot cukura līmeni asinīs.

3.Var uzlabot garastāvokli un atmiņu

Foto: pixabay.com

Laiku pa laikam piedzīvot stresu un trauksmi ir izplatīta parādība. Lai gan īpaši trūkst pētījumu par rozmarīna tēju, pierādījumi liecina, ka rozmarīna tējas dzeršana un ieelpošana var palīdzēt uzlabot garastāvokli un uzlabot atmiņu.

Kādā pētījumā konstatēts, ka, lietojot 500 mg rozmarīna iekšķīgi divas reizes dienā 1 mēnesi, ievērojami pazeminājās trauksmes līmenis un uzlabojās atmiņa un miega kvalitāte, salīdzinot ar placebo.

Pētījumā, kurā piedalījās 20 veseli jauni pieaugušie, tika konstatēts, ka rozmarīna aromāta ieelpošana 4-10 minūtes pirms garīgās pārbaudes uzlaboja koncentrēšanos, sniegumu un garastāvokli.

Rozmarīna eļļas ieelpošana stimulē smadzeņu darbību un uzlabo garastāvokli. Pēc eļļas ieelpošanas palielinājās aktivitātes līmenis, asinsspiediens, sirdsdarbība un elpošanas ātrums.

Rozmarīna ekstrakts var uzlabot garastāvokli, veicinot veselīgu zarnu baktēriju līdzsvaru un mazinot iekaisumu hipokampā, smadzeņu daļā, kas saistīta ar emocijām, mācīšanos un atmiņām.

4.Var atbalstīt smadzeņu veselību

Foto: depositphotos.com

Rozmarīna tējas savienojumi var aizsargāt smadzeņu veselību, novēršot smadzeņu šūnu nāvi.

Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka rozmarīns var pat veicināt atveseļošanos no apstākļiem, kas var izraisīt smadzeņu bojājumus, piemēram, insultu.

Citi pētījumi liecina, ka rozmarīns var novērst smadzeņu novecošanas negatīvo ietekmi, pat liecina par aizsargājošu iedarbību pret neirodeģeneratīvām slimībām, piemēram, Alcheimera slimību.

5.Var aizsargāt redzi un acu veselību

Foto: pixabay.com

Lai gan trūkst pētījumu par rozmarīna tēju un acu veselību, pierādījumi liecina, ka daži tējas savienojumi var dot labumu acīm. Rozmarīna ekstrakta pievienošana citām perorālām procedūrām var palēnināt ar vecumu saistītu acu slimību progresēšanu.

Rozmarīnā esošā rozmarīnskābe aizkavē kataraktas rašanos — pakāpenisku acs necaurredzamību, kas noved pie akluma — un samazina kataraktas smagumu.

Ņemiet vērā, ka lielākajā daļā pētījumu par rozmarīnu un acu veselību ir izmantoti koncentrēti ekstrakti, tāpēc ir grūti noteikt rozmarīna tējas ietekmi, kā arī to, cik daudz vajadzētu dzert, lai gūtu šīs priekšrocības.

6.Citi iespējamie ieguvumi un lietojumi

Rozmarīns ir pētīts daudziem citiem lietojumiem. Citas iespējamās rozmarīna tējas savienojumu priekšrocības ir:

Var dot labumu sirds veselībai. Kāds pētījums ar dzīvniekiem atklāja, ka rozmarīna ekstrakts samazina sirds mazspējas risku pēc sirdslēkmes.

Var veicināt gremošanu. Rozmarīna ekstraktu dažreiz lieto gremošanas traucējumu ārstēšanai, taču trūkst pētījumu par šo lietojumu. Tomēr tiek uzskatīts, ka rozmarīns veicina gremošanu, veicinot veselīgu zarnu baktēriju līdzsvaru un mazinot iekaisumu.

Var veicināt svara zudumu. Vienā pētījumā ar dzīvniekiem tika atzīmēts, ka rozmarīns novērš svara pieaugumu žurkām, pat tām, kuras baroja ar augstu tauku saturu.

Var veicināt matu augšanu. Daži cilvēki apgalvo, ka mājās gatavotas rozmarīna tējas izmantošana kā matu skalošanai veicina matu augšanu, taču trūkst pētījumu. Daži pētījumi liecina, ka rozmarīna eļļa vai ekstrakts var samazināt matu izkrišanu, bet tas ir jāuzklāj uz galvas ādas.

Lai gan šīs priekšrocības šķiet daudzsološas, ir vajadzīgi vairāk pētījumu, jo īpaši, lai noteiktu, kādus ieguvumus var sniegt rozmarīna tējas dzeršana.

Iespējamā zāļu mijiedarbība

Foto: pixabay.com

Tāpat kā ar daudziem citiem augiem, dažiem cilvēkiem, dzerot rozmarīna tēju, var būt jāievēro piesardzība tās iespējamās zāļu mijiedarbības dēļ.

Dažas no zālēm, kurām ir vislielākais risks negatīvi mijiedarboties ar rozmarīna tēju, ir:

  • antikoagulantus, ko lieto, lai novērstu asins recekļu veidošanos, šķidrinot asinis;
  • AKE inhibitori, ko lieto augsta asinsspiediena ārstēšanai;
  • diurētiskie līdzekļi, kas palīdz organismam atbrīvoties no liekā šķidruma, palielinot urinēšanu;
  • litijs, ko lieto mānijas depresijas un citu garīgās veselības traucējumu ārstēšanai.

Rozmarīnam var būt līdzīga iedarbība kā šīm zālēm, piemēram, pastiprināta urinēšana, asins recēšanas spējas pasliktināšanās un asinsspiediena pazemināšanās. Ja lietojat litiju, rozmarīna diurētiskā iedarbība var izraisīt toksiska litija līmeņa uzkrāšanos organismā.

Ja lietojat kādas no šīm zālēm vai citas zāles līdzīgiem nolūkiem, pirms rozmarīna tējas pievienošanas diētai vislabāk ir runāt ar savu veselības aprūpes sniedzēju.

Kā pagatavot rozmarīna tēju

Foto: pixabay.com

Rozmarīna tēju ir ļoti viegli pagatavot mājās, un tai ir vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas — ūdens un rozmarīns.

Lai pagatavotu rozmarīna tēju:

  • Uzkarsē 295 ml ūdens līdz vārīšanās temperatūrai.
  • Pievienojiet karstam ūdenim 1 tējkaroti rozmarīna lapu.
  • Izkāš rozmarīna lapas no karstā ūdens, izmantojot sietu ar maziem caurumiem, vai izņemiet tās no tējas trauka. Izlietotās rozmarīna lapas var izmest.
  • Ielejiet savu rozmarīna tēju krūzē un izbaudiet. Ja vēlaties, varat pievienot saldinātāju, piemēram, cukuru, medu vai agaves sīrupu.

Secinājumi

Foto: pixabay.com

  • Rozmarīna tēja piedāvā dažus iespaidīgus iespējamos ieguvumus veselībai.
  • Tējas dzeršana vai pat vienkārši tās aromāta ieelpošana var uzlabot jūsu garastāvokli un smadzeņu un acu veselību. Tas var arī palīdzēt novērst oksidatīvos bojājumus, kas var izraisīt daudzas hroniskas slimības.
  • Tomēr ir svarīgi apzināties tā iespējamo mijiedarbību ar noteiktiem medikamentiem.
  • Rozmarīna tēju var viegli pagatavot mājās, izmantojot tikai divas sastāvdaļas, un tā labi iekļaujas veselīgā un sabalansētā uzturā.
  • Ņemiet vērā, ka daudzos iepriekš apspriestajos pētījumos tika izmantots rozmarīna ekstrakts un ēteriskās eļļas, tāpēc ir grūti zināt, vai rozmarīna tēja sniegs tādus pašus ieguvumus veselībai.

Kādas ir roibuša tējas brīnīsķīgās īpašības, lasiet šeit.

Dzīvesstils

Haoss ir vienlīdz filozofisks, kā sistēmas jēdziens. Kad dzīve kļūst haotiska, lielākā daļa cilvēku jūtas saspringti un zaudē enerģiju. Haoss apzīmē augstu nesakārtotības un arī neparedzamības līmeni.

Svarīgākais