Mājās cepti cepumi ar šokolādes gabaliņiem un garšvielām

© pexels.com

Ir cepumi, kas garšo jebkurā gadalaikā, un ir tādi, kas jau no pirmās minūtes piepilda māju ar Ziemassvētku sajūtu. Šie ir tieši tādi – kraukšķīgi maliņās, mīksti vidū, ar bagātīgiem šokolādes gabaliņiem un kanēļa siltumu, kas liek apstāties uz mirkli un ieelpot.

Recepte ir vienkārša, tāpēc lieliski der arī cepšanai kopā ar bērniem. Iedvesmojies arī no mūsu garšvielu ceļveža un izmēģini jaunas garšu kombinācijas klasiskiem cepumiem! Ar idejām dalās “Southern Living”.

Sastāvdaļas:

120 g mīksta sviesta

100 g brūnā cukura

50 g baltā cukura

1 ola (istabas temperatūrā)

1 tējk. vaniļas cukura vai ekstrakta

200 g kviešu miltu

½ tējk. sodas

½ tējk. cepamā pulvera

1 tējk. kanēļa (vai citas garšvielas no saraksta zemāk)

šķipsna sāls

100-120 g tumšās šokolādes, salauzta gabaliņos (vai citas piedevas no saraksta zemāk)

pexels.com

Pagatavošana

Sagatavo mīklu - bļodā ar koka karoti vai mikseri samaisa sviestu ar abiem cukura veidiem, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga. Pievieno olu un vaniļu, vēlreiz labi samaisa.

Sauso sastāvdaļu pievienošana - atsevišķā traukā sajauc miltus, sodu, cepamo pulveri, kanēli (vai citas garšvielas) un sāli. Pievieno sviesta masai un samaisa, līdz veidojas viendabīga mīkla.

Iemaisa šokolādes gabaliņus vai citas izvēlētās piedevas.

Formēšana - uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, liek mīklas bumbiņas (apmēram valrieksta lielumā), atstājot starp tām vietu - cepumi izplūdīs.

Cep 10-12 minūtes, līdz maliņas ir viegli zeltainas, bet vidus vēl mīksts. Cepumi sacietēs, atdziestot.

Ļauj cepumiem dažas minūtes pastāvēt uz pannas, tad pārliec uz restītēm pilnīgai atdzišanai.

Padomi svētku noskaņai

Brūnais cukurs piešķir cepumiem karameles noti un padara tos mīkstākus.

Kanēlis šeit nav tikai garšviela - tas rada siltu, “mājas” sajūtu, kas īpaši piestāv svētku laikam.

Cepumus var glabāt slēgtā traukā līdz 4-5 dienām vai sasaldēt jau izceptus.

pexels.com

Dažādo cepumu garšu: garšvielas un piedevas, kas vienmēr strādā

Klasiskie cepumi ar šokolādes gabaliņiem ir lieliska bāze eksperimentiem. Mainot tikai dažas garšvielas vai piedevas, var iegūt pavisam citu noskaņu - no sildoši ziemīgas līdz svaigi augļainai.

Sildošām, svētku notīm:

  • Kanēlis + šķipsniņa maltu krustnagliņu
  • Kanēlis + kardamons (ļoti aromātisks, jāpievieno pavisam nedaudz)
  • Kanēlis + muskatrieksts (īpaši labi sader kopā ar tumšo šokolādi)
  • Ingvers + kanēlis (piparkūku sajūta bez piparkūku garšas)

Šokolādes garšas izcelšanai:

  • Šķipsniņa jūras sāls virs mīklas pirms cepšanas
  • Tumšā šokolāde + apelsīna miziņa
  • Tumšā šokolāde + espresso pulvera šķipsna

Ar kaltētām ogām un augļiem:

  • Kaltētas dzērvenes (klasiska ziemas izvēle)
  • Kaltēti ķirši (ļoti labi sader ar tumšo šokolādi)
  • Smalki sakapātas kaltētas aprikozes (silta, mājīga garša)
  • Rozīnes + kanēlis + vaniļa (tradicionāli un vienmēr strādā)

Rieksti un sēklas tekstūrai:

  • Valrieksti (piešķir “mājīgu” garšu)
  • Lazdu rieksti (lieliski sader ar piena šokolādi)
  • Mandeles (neitrālas, eleganti kraukšķīgas)
  • Ķirbju sēklas nelielā daudzumā - negaidīts, bet interesants akcents

Neliels padoms

Labāk izvēlēties vienu garšvielu un vienu piedevu, nevis visu reizē - tā cepumu garša paliek skaidra un sabalansēta.

Šie cepumi ir ideāli gan ikdienas kafijas pauzei, gan kā pašgatavota dāvana - iesaiņoti papīrā ar lentīti, tie smaržo pēc rūpēm, mājām un svētkiem.