Saldais kartupelis jeb batāte nav tikai moderns dārzenis no veselīga uztura blogiem – tā ir dabiski salda, krēmīga un uzturvielām bagāta sakne, kas Latvijā kļuvusi par īstu rudens dārzeņu karalieni. Batāte satur beta-karotīnu, C vitamīnu un šķiedrvielas, bet tās garša – nedaudz riekstaina un maigi salda – lieliski sader ar pikantām un aromātiskām garšvielām. Izmēģini pagatavot karamelizēto saldo kartupeli ar burkāniem un sīpoliem - lielisks gan kā veģetārs pamatēdiens, gan kā piedeva pie sātīgākiem gaļas ēdieniem. Ar recepti dalās “BBC Food”.
Saldais kartupelis kopā ar burkāniem un sīpoliem, kad to cep cepeškrāsnī, notiek īsts karamelizācijas brīnums - dabiskais cukurs dārzeņos izceļas, garšas kļūst dziļas un sildošas. Šis ēdiens ir vienkāršs, bet elegants - piemērots gan ģimenes vakariņām, gan pasniegšanai svētkos.

Nepieciešams
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C, izmantojot gan augšējo, gan apakšējo sildīšanu.
Nomizo saldos kartupeļus un burkānus, sagriez tos vienādos gabaliņos - stienīšos vai ripiņās - apmēram 1-2 cm biezumā, lai tie vienmērīgi izcepas.
Sīpolus pārgriež uz pusēm un tad šķēlēs vai laiviņās.
Lielā bļodā sajauc visus dārzeņus ar eļļu, medu, garšvielām, sāli un pipariem. Maisa, līdz viss ir vienmērīgi pārklāts.
Izklāj dārzeņus uz cepamā papīra vienā kārtā - lai tie nepārklājas, citādi tie tvaikos, nevis karamelizēsies.
Cep 25-30 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad maliņas kļuvušas zeltaini brūnas un virtuvē smaržo pēc rudens, - gatavs!

Padoms
Mazliet zinātnes
Karamelizācija notiek apmēram virs 160 °C, kad dārzeņu cukuri pārvēršas aromātiskos savienojumos. Jo vienmērīgāk sagriezti dārzeņi un pareizi izvēlēta temperatūra, jo vairāk “umami” un saldenās dziļuma garšas tie attīsta.
Šis ēdiens pierāda, ka siltums un vienkāršība reizēm rada vislielāko komfortu. Tā ir rudens garša uz pannas - sildoša, salda un ar nelielu asumiņu, kas atdzīvinās nogurušu vakaru.