Karamelizēti saldie kartupeļi, burkāni un sīpoli

© unsplash.com

Saldais kartupelis jeb batāte nav tikai moderns dārzenis no veselīga uztura blogiem – tā ir dabiski salda, krēmīga un uzturvielām bagāta sakne, kas Latvijā kļuvusi par īstu rudens dārzeņu karalieni. Batāte satur beta-karotīnu, C vitamīnu un šķiedrvielas, bet tās garša – nedaudz riekstaina un maigi salda – lieliski sader ar pikantām un aromātiskām garšvielām. Izmēģini pagatavot karamelizēto saldo kartupeli ar burkāniem un sīpoliem - lielisks gan kā veģetārs pamatēdiens, gan kā piedeva pie sātīgākiem gaļas ēdieniem. Ar recepti dalās “BBC Food”.

Saldais kartupelis kopā ar burkāniem un sīpoliem, kad to cep cepeškrāsnī, notiek īsts karamelizācijas brīnums - dabiskais cukurs dārzeņos izceļas, garšas kļūst dziļas un sildošas. Šis ēdiens ir vienkāršs, bet elegants - piemērots gan ģimenes vakariņām, gan pasniegšanai svētkos.

unsplash.com

Nepieciešams

  • 2 vidēji saldie kartupeļi (batātes)
  • 3 burkāni
  • 2 sarkanie vai dzeltenie sīpoli
  • 2 ēd.k. olīveļļas (vai rapšu eļļas cepšanai)
  • 1 ēd.k. medus vai kļavu sīrupa
  • 1 tējk. svaiga vai maltā timiāna
  • Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
  • (pēc izvēles) šķipsna čili vai kūpinātās paprikas pulvera

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C, izmantojot gan augšējo, gan apakšējo sildīšanu.

Nomizo saldos kartupeļus un burkānus, sagriez tos vienādos gabaliņos - stienīšos vai ripiņās - apmēram 1-2 cm biezumā, lai tie vienmērīgi izcepas.

Sīpolus pārgriež uz pusēm un tad šķēlēs vai laiviņās.

Lielā bļodā sajauc visus dārzeņus ar eļļu, medu, garšvielām, sāli un pipariem. Maisa, līdz viss ir vienmērīgi pārklāts.

Izklāj dārzeņus uz cepamā papīra vienā kārtā - lai tie nepārklājas, citādi tie tvaikos, nevis karamelizēsies.

Cep 25-30 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad maliņas kļuvušas zeltaini brūnas un virtuvē smaržo pēc rudens, - gatavs!

unsplash.com

Padoms

  • Ja vēlies pilnvērtīgāku ēdienu, pievieno ceptu kazas sieru, grauzdētus riekstus vai spinātus.
  • Lai garša būtu izteiksmīgāka, dārzeņus pēc cepšanas pārlej ar pilienu balzamiko vai citrona sulas - tas izceļ karameles notis.
  • Lieliski garšo arī aukstā veidā - kā sātīgu salātu pamats nākamajā dienā.

Mazliet zinātnes

Karamelizācija notiek apmēram virs 160 °C, kad dārzeņu cukuri pārvēršas aromātiskos savienojumos. Jo vienmērīgāk sagriezti dārzeņi un pareizi izvēlēta temperatūra, jo vairāk “umami” un saldenās dziļuma garšas tie attīsta.

Šis ēdiens pierāda, ka siltums un vienkāršība reizēm rada vislielāko komfortu. Tā ir rudens garša uz pannas - sildoša, salda un ar nelielu asumiņu, kas atdzīvinās nogurušu vakaru.