Kas ir "umami" un kāpēc tas patīk pilnīgi visiem - atklāts piektās garšas noslēpums

© Pexels.com

Umami garša ir viena no noslēpumainākajām garšām, kuru ir diezgan grūti precīzi aprakstīt. Lai gan mēs saprotam, kas ir sāļš, salds, skābs vai rūgts, umami ir daudzpusīgāks. Par to, kas ir umami, skaidro “unian.net”.

Piektā Umami garša - sāksim ar pamatiem

Umami ir garša, kuras esamība pirmo reizi tika aprakstīta 1908. gadā. To veica pētnieks no Japānas Kikunae Ikeda. Pēc viņa teiktā, piektā garša jeb umami rodas no glutamīnskābes klātbūtnes jūraszālēs. 20. gadsimta beigās zinātnieki apstiprināja, ka mēlei patiešām ir receptori, kas atpazīst umami kā atsevišķu garšu.

Faktiski umami ir aminoskābes mononātrija glutamāts, kas uzlabo garšu. Ikdienā šo komponentu var atrast tomātos, gaļā, zivīs, valriekstos un jūraszālēs, bet tas ir tālu no pilnīga to pārtikas produktu saraksta, kuros varat sajust umami.

Pexels.com

Umami garša - kādos produktos tā atrodama

Ja vēlaties izbaudīt umami garšu, meklējiet to ēdienos šitaki sēnēm un dažādām garšvielām.

Umami vislabāk atklājas pēc termiskās iedarbības. To var just gaļas buljonos, sieros, sāli saturošos produktos. Ar šo garšu mēs iepazināmies agrā bērnībā, kad mammas baroja mūs ar mātes pienu.

Pexels.com

Kādos ēdienos var nogaršot umami:

Miso zupa

Umami garšu var atrast miso pastā. Tā ir tradicionāla japāņu garšviela, ko bieži izmanto ēdiena gatavošanā.

Sojas mērce

Šis produkts pamatoti tiek uzskatīts par umami karali. Tas satur daudz vitamīnu, aminoskābju un lielu glutamīnskābes procentuālo daudzumu - tieši tas palīdz dažādiem ēdieniem iegūt neparastu umami garšu.

Doenjang pastas

Šī ir pasaulē slavena korejiešu garšviela, kas izgatavota no sojas pupiņām. To var atrast dažādās zupās un gaļas ēdienos. Starp citu, doenjang būtībā ir japāņu miso pastas analogs, lai gan tai ir mazāk viendabīga tekstūra.

Austeru un zivju mērces

Zivju mērci bieži izmanto kā sāls aizstājēju, bet austeru mērcei ir saldāka garša.

Anšovi

No šīm mazajām zivtiņām gatavoto mērci nereti var atrast Cēzara salātos, tos pievieno arī picām un citiem ēdieniem. Jūs nepamanīsiet spēcīgu zivju aromātu vai garšu, bet anšovi patiešām izcels pārējās sastāvdaļas.

Žāvētas sēnes

Tās satur augstu olbaltumvielu līmeni, kā arī glutamīnskābi, kas piešķir jebkuram ēdienam unikālu proteīna garšu. Lai gan kaltētu sēņu cena ir diezgan augsta, to garšu nekad nevar salīdzināt ar svaigām.

Jūs varat atrast arī umami aromātu tādos pārtikas produktos kā izturēti sieri, tomātu pasta un japāņu garšvielas hondaši.

Pexels.com

Umami garša - kāda tā ir un ar ko atšķiras no citām

Umami ir patiesi unikāla un tā spēcīgi kontrastē ar četrām mums ierastajām garšām - rūgtu, skābu, saldu un sāļu. Tā ēdienam piešķir "gaļīgu" vai "buljona" sajūtu. Tā nav tik asa kā karsts vai skābs un pievieno ēdienam līdzsvarotāku umami aromātu.

Tomēr ir ļoti grūti vārdos aprakstīt to, kāda ir umami garša. To var saprast, tikai izmēģinot ēdienus ar iepriekš minētajiem produktiem.

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Gastroenteroloģe Kristīna Lī brīdina par maz zināmām briesmām, kas saistītas ar rīsu un makaronu vārīšanu. Viņa sacīja, ka nepareiza šo pārtikas produktu uzglabāšana un apstrāde var izraisīt saindēšanos ar pārtiku, kas pazīstama kā "ceptu rīsu sindroms", raksta bristolpost.

Svarīgākais