Rudens deserts bez cukura tiem, kas tievē

© pexels.com

Drēgnos vakaros pēc garas darba diena bieži vien alkstam pēc kaut kā silta, salda un komfortablas sajūtas sniedzoša. Taču cukura pārpalikums organismā var būt neveselīgs, radīt smaguma sajūtu vēderā un nav draudzīgs tiem, kas cenšas uzturēt slaido līniju. Labs risinājums ir izmantot siltumu, garšvielas un tekstūru, lai desertu padarītu saldāku bez papildus cukura - izmēģiniet pagatavot siltos ābolus ar riekstiem un kanēli kopā ar “Real Simple”.

Kā tas strādā?

Siltums, piemēram, cepeškrāsnī vai pannā, palīdz atbrīvot dabīgās cukura molekulas produktos un augļos. Garšvielas - kanēlis, kardamons, ingvers vai muskatrieksts - aktivizē garšas receptorus, radot “salduma sajūtu”, pat ja cukurs nav pievienots. Savukārt deserta tekstūra, piemēram, kraukšķīgi rieksti, pastiprina baudījumu un sniedz apmierinājuma sajūtu no ēdiena.

pexels.com

Silti āboli ar riekstiem un kanēli

Sastāvdaļas 4 porcijām

  • 4 saldi, lieli āboli
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • 1 tējkarote muskatrieksta (pēc izvēles)
  • 50 g sasmalcinātu mandeļu, valriekstu vai citu riekstu, rozīnes vai žāvēti augļi
  • 2 ēdamkarotes ūdens vai ābolu sulas
  • 1 tējkarote medus (pēc izvēles) vai vaniļas ekstrakts

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C.

Āboliem nogriež “cepurītes”, izgriež serdes. Ābolu “cepurītes” var izmantot deserta noformēšanai.

Sajauc kanēli, muskatriekstu un riekstus, ieliek ābolu dobumā.

Pievieno nedaudz ūdens vai ābolu sulas, lai augļi nesadegtu.

Cep 25-30 minūtes, līdz āboli mīksti, bet vēl satur formu.

Pēc vēlēšanās pārlej ar nedaudz medus. Pasniedz siltus. Var pasniegt kopā ar karoti plombīra saldējuma, putukrējuma vai saldināta biezpiena - tiesa gan, tad šis deserts jau saturēs pievienotu cukuru.

pexels.com

Vidējais kaloriju daudzums

  • Viens vidējs ābols (ap 150 g) satur aptuveni 70 kcal.
  • Ja pievieno riekstus, vidēji 50 g uz 4 āboliem - ap 75 kcal.
  • Kanēlis un muskatrieksts praktiski nesatur kalorijas.
  • Nedaudz ūdens vai ābolu sulas - kalorijas minimālas.
  • Medus 1 tējkarote - ap 20 kcal.

Viens ābols ar riekstiem un medu satur aptuveni 165 kcal.

Šis deserts ne tikai sniedz saldumu, bet arī saglabā vitamīnus un šķiedrvielas, kas īpaši noderīgas gada aukstajos mēnešos.

Lasiet arī, kā pagatavot rudens ievārījumus bez cukura.