Vasaras karstumā nekas nav tik veldzējošs kā glāze mājās gatavotas limonādes. Bet kā būtu, ja dzēriens būtu ne tikai garšīgs, bet arī dabiski gāzēts un bagāts ar labajām baktērijām? Fermentētā limonāde ir tieši tāda – atspirdzinošs, viegli dzirkstošs dzēriens, ko var pagatavot bez sarežģītas tehnikas, izmantojot tikai ogas, nedaudz cukura un ūdeni. Ar recepti dalās “culturesforhealth.com”.
Kas ir fermentācija un kāpēc tā piešķir dzērienam īpašu garšu?
Fermentācija ir dabisks process, kurā labās baktērijas un raugi pārstrādā cukuru, radot vieglu gāzēšanos un maigu skābumu. Rezultātā iegūst dzērienu, kas ne tikai veldzē, bet arī satur probiotikas - labvēlīgās baktērijas, kas veicina gremošanu.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Ogas viegli saspaida, lai atbrīvotu sulu.
Lielā stikla burkā ievieto ogas, pievieno cukuru un citronu sulu.
Pārlej ar ūdeni, atstājot apmēram 2 cm brīvas vietas līdz vāka malai.
Burku aizver un atstāj istabas temperatūrā uz 24-48 stundām, periodiski atverot, lai izlaiž lieko gāzi.
Kad limonādei ir patīkams skābums un viegla gāzēšanās, izkāš ogas un dzērienu lej pudelēs.
Uzglabā ledusskapī un izlieto 3-5 dienu laikā.
Padoms: fermentācijas laiks atkarīgs no temperatūras - siltākās dienās process notiks ātrāk!
Lai labi garšo!
Lasi arī, kā mājās pagatavot ledus tējas sīrupu bez cukura.