Vienkārši kartupeļu vārīšanas veidi un kartupeļu ēdienu receptes

© Foto: pixabay.com

Kartupeļu vārīšanā nav nekā aizraujoša. Taču tā ir būtiska gatavošanas tehnika, kas ir pirmais solis, lai pagatavotu daudzus ēdienus, piemēram, kartupeļu biezeni, kartupeļu salātus un vienkārši vārītus kartupeļus.

Apgūstot šo gatavošanas pamatprasmi, verēsiet gatavot visus savus iecienītākos kartupeļu ēdienus. Lūk, kā soli pa solim vārīt kartupeļus dažādos veidos: uz plīts, mikroviļņu krāsnī, lēnajā gatavošanas veidā un ātri pagatavojamā katlā.

Labākie kartupeļi vārīšanai

Labākais kartupeļu veids vārīšanai ir vaskveida kartupeļi, piemēram, dzeltenie vai sarkanie kartupeļi. Tie labāk saglabās savu formu vārot (kas ir svarīgi kartupeļu salātiem), gatavosies ātrāk un pēc pagatavošanas būs maigi un krēmīgi.

Foto: pixabay.com

Ja vāra cietākus kartupeļi, piemēram, kas mēdz absorbēt daudz ūdens, ja izvēlas tos vārīt, piemēram, kartupeļu biezenim, tad tie jāvāra veseli, lai netiktu piesātināti ar ūdeni.

Cik ilgi vārīt kartupeļus

Gatavošanas laiks samazināsies līdz izmēram — neatkarīgi no tā, vai kartupeļi ir mazi vai lieli, kubiņos vai veseli. Parasti mazi vai kubiņos sagriezti kartupeļi vārās apmēram 10 līdz 15 minūtes, savukārt lielāki, veseli kartupeļi aizņems no 20 līdz 25 minūtēm. Lai pārbaudītu kartupeļu gatavību, ieduriet tajos nazi. Ja ieslīd bez īpašas piepūles, kartupeļi ir gartavi!

Kā vārīt kartupeļus uz plīts

Foto: pixabay.com

Šī metode ir vistradicionālākā un vienkāršākā kartupeļu vārīšanas metode.

Sagatavo kartupeļus. Notīriet kartupeļus, izmantojot dārzeņu skrubi. Vararī sagriezt kartupeļus mazākos gabaliņos atkarībā no tā, ko gatavo. Var atstāt mizu vai nolobīt atkarībā no izvēles. Daži apgalvo, ka mizas atstāšana palīdz kartupeļiem saglabāt formu vārīšanās laikā.

Pārliek kartupeļus katliņā. Pārlej ar aukstu ūdeni vai buljonu un pievieno ½ tējkarotes sāls.

Vāra kartupeļus. Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Samazina siltumu līdz vidēji zemam. Uzliek vāku un ļaujiet vārīties, līdz tie kļūst mīksti, apmēram 10 līdz 15 minūtes maziem un/vai kubiņos sagrieztiem kartupeļiem vai 20 līdz 25 minūtes lieliem kartupeļiem.

Nokāš un atdzesē. Kartupeļus nokāš caurdurī. Lai ātri atdzesētu kartupeļus receptēs, kur nepieciešami atdzesēti kartupeļi, tos var iegremdēt ledus vannā.

Kā vārīt kartupeļus mikroviļņu krāsnī

Foto: pixabay.com

Šo ātrās gatavošanas metodi vislabāk var izmantot nelielām kartupeļu daudzumam.

Sagatavo kartupeļus, tad ieliek kartupeļus mikroviļņu krāsnī drošā traukā. Pārlej ar ūdeni un pievieno šķipsniņu sāls. Pārklājiet trauku un izveido caurumus ventilācijai.

Mikroviļņu krāsnī augstā režīmā gatavo 5 minūtes, tad pārbauda gatavību un turpina gatavot vēl 5 minūtes vai līdz gatavs. Nokāš un atdzesē.

Kā vārīt kartupeļus ar lēno vārīšanas metodi

Foto: pixabay.com

Lai gan kartupeļi nav īpaši populāra, šī metode sniegs tādus pašus labus rezultātus.

Ievietojiet kartupeļus lēnajā plītī. Pārlejiet ar collu ūdens vai buljona. Gatavojiet zemā temperatūrā 6 līdz 8 stundas vai līdz kļūst mīksti. Nokāš un atdzesē. Kartupeļus nokāš caurdurī. Lai ātri atdzesētu kartupeļus receptēs, kurās nepieciešami atdzesēti kartupeļi, var tos iegremdēt ledus vannā.

Kā lietot vārītus kartupeļus

Tagad, kad kartupeļi ir krēmīgi un maigi, ir pienācis laiks tos likt lietā. Ielieciet siltos kartupeļos nedaudz sviesta, sāli, piparus un maurlokus, lai pagatavotu vienkāršus vārītus kartupeļu ar maurlokiem.

Vai arī saspiediet kartupeļus ar nelielu daudzumu sviesta un piena biezenī. Samaisiet kubiņos sagrieztus sarkanos kartupeļus ar majonēzi un citām sastāvdaļām, lai pagatavotu kartupeļu salātus.

Kartupeļu salātu Dienvidvācijas recepte

Foto: pixabay.com

Dienvidvācijas kartupeļu salātu recepte, kuras aromatizēšanai izmanto buljonu, etiķi, sīpolus un sinepes, ir recepte, kas aizstāj biežāk pagatavotos salātus, izmantojot majonēzi. Silti vārīti kartupeļi ir marinēti liellopu gaļas buljonā, kas piešķir īpašu un bagātīgu garšu.

Salātus var pasniegt remdenus, bet vēl labāk garšos nākamajā dienā, paspējot ievilkties garšām. Ja neēdat uzreiz, neaizmirstiet salātus atdzesēt.

SASTĀVDAĻAS:

4 vidēji nemizoti kartupeļi, apmēram kilograms

1 glāze liellopa, dārzeņu vai vistas buljona

3 ēdamkarotes etiķa

2 ēdamkarotes eļļas

1 tējkarote cukura

1 ēdamkarote sinepju

1/2 tase sasmalcinātu sīpolu

1/4 tējkarotes svaigi maltu melno piparu

sasmalcināti maurloki, garnēšanai

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

  • Vārītus kartupeļus sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs.
  • Ieliek kartupeļus bļodā. Siltus kartupeļus pārlej ar buljonu un viegli samaisa. Ļaujiet nostāvēties 5 minūtes.
  • Otrā bļodā saputo kopā etiķi, eļļu, cukuru, sinepes, smalki sagrieztu sīpolu un piparus, lai izveidotu vinegretu.
  • No kartupeļiem notecina buljonu, ko kartupeļi nav uzsūkuši, pēc tam pārlej ar vinegretu un viegli samaisa. Kartupeļi sāks nedaudz sadrupt. Pirms pasniegšanas ļaujiet kartupeļiem marinēties 20 minūtes. Pasniedz remdenu vai istabas temperatūrā. Pārpalikumus liek ledusskapī nākamajai dienai dienu, kad tie garšos vēl labāk.

Padomi

Vaska kartupeļi labāk saglabā savu formu, bet cieti saturoši kartupeļi uzsūc vairāk buljona un garšas. Salātus gatavo, izmantojot kartupeļus, kas ir pa vidu starp vaska un cieti saturošiem kartupeļiem.

Maisot kartupeļi nedaudz sadalīsies, un tas ir labi. Ciete palīdzēs vinegretam sabiezēt. Lai kartupeļi nedruptu, vārot tos nemaisa. Izņem kartupeļus, kad tie ir gatavi. Ja tie dalās vai drūp jau tad, kad tos nosusina, var tos izmantot kartupeļu biezenī.

Maurloki ir tradicionāli šiem salātiem, taču ziemā tos var būt grūti iegūt. Izmantojiet kaltētas garšvielas.

Kartupeļu biezputra

Foto: pixabay.com

Ja kartupeļu biezputra mērķis ir gaisīgums, tad kartupeļu smalcinātāja izmantošana ir veids, kā to sasniegt. Kartupeļu smalcinātājs būtībā ir lielāka ķiploku spiedes versija ar caurumiem, kas saspiež ēdienu sīkos gabaliņos apmēram rīsu platumā. Šie mazie gabaliņi spēj labāk absorbēt sastāvdaļas, piemēram, krējumu, sviestu un citas garšas, piemēram, ķiplokus, vasabi vai rozmarīnu, padarot kartupeļu biezeni par bezgalīgu iespēju.

Pārsteidzošā daļa ir tāda, ka kartupeļi pat nav jāmizo. Bet, izmantojot kartupeļu smalcinātāju, viss, kas jādara, ir jāsagriež uz pusēm vārīti kartupeļi, un smalcinātājs pats izspiež mīksto kartupeli cauri caurumiem, atstājot mizu. Un tā ir tikai viena no lietām, kas padara šo recepti vienkāršu.

Daži citi nozīmīgi faktori, kas veido gaisīgu kartupeļu biezeni, ir izvēlēties miltainus kartupeļus, vāra tos ar mizām, līdz tie ir mīksti, pietiekami karstiem pievieno garšvielas, sviestu un pienu vai krējumu. Tad saspiediet caur kartupeļu smalcinātāju.

SASTĀVDAĻAS:

4 vidēji kartupeļi, apmēram puskilograms

1 1/2 glāzes pusotra vai piena, vai krējuma; plus vēl, ja nepieciešams

100 g sviesta, sagriezts gabaliņos

2 tējkarotes košera sāls, plus vēl pēc garšas

svaigi malti melnie pipari, pēc garšas

1 ķiploka daiviņa, saspiesta

1 lauru lapa, pēc izvēles

Foto: Pexels.com

PAGATAVOŠANA

  • Veselus kartupeļus uzvāra ar visu mizu, līdz nazis viegli ieslīd kartupeļa centrā. Nolej mazliet kartupeļu ūdeni. Nokāš un kartupeļus sagriež uz pusēm.
  • Ielieciet kartupeļos visu sviestu (atstājiet vienu gabaliņu), sāli, piparus, ķiplokus un lauru lapu, katliņā uz vidēji augstas uguns un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Kad sviests izkusis, izņem lauru lapu un ķiploka daiviņu.
  • Ielieciet kartupeļu pusi ar mizu uz augšu smalcinātājā traukā izspiediet kartupeļus karstajā šķidrumā. Izmetiet mizu un atkārtojiet, līdz kartupeļi ir sapiesti. Viegli samaisiet, līdz krējums un kartupeļi ir savienojušies. Ja tas nav pietiekami krēmīgi, pievienojiet kartupeļu ūdeni dažas tējkarotes vienlaikus. Nogaršojiet, pielieciet garšvielas un pasniedziet, pārlejot ar atlikušo sviestu.

Padoms

Tomēr pārāk nejauciet, jo tādējādi no cietes biezenis kļūs lipīgs, un tas ir gaisīguma ienaidnieks.

Vai tiešām ir nepieciešams kartupeļu smalcinātājs?

Foto: depositphotos.com

Protams, tas nav vienīgais rīks, ar ko var pagatavot krēmīgu kartupeļu biezeni, bet tas noder daudziem darbiem virtuvē - saspiest sviesta ķirbi, nodrošina iespēju uzreiz pagatavot gvakamoli, izspiež no spinātiem šķidrumu, un olu salātus var pagatavot 30 sekunžu laikā.

Lasi arī: Maigi, drupani un kūst mutē: kā vārīt kartupeļus

Garšīgi un tradicionāli kartupeļi O'Braiens

Foto: depositphotos.com

Kartupeļi O'Braiena ir brīnišķīgs veids, kā izlietot pāri palikušos vārītos vai ceptus kartupeļus. Patiesībā var pagatavot dažus papildu kartupeļus, lai paliktu pāri šim ērtajam amerikāņu ēdienam. To var pasniegt kā karstu piedevu pie gaļas ēdieniem vakariņās vai pusdienās, sātīgām brokastīm vai vēlajām brokastīm.

Ēdiens būtībā ir uz plīts virsmas pagatavots kartupeļu gratīns. Kartupeļus apcep pannā kopā ar zaļo papriku, zaļajiem sīpoliem un ķiplokiem, pēc tam pārkaisa ar rīvētu sieru. Ja patīk kausēta siera virskārta, izmanto Čedaras, Parmesan vai Romano sieru, kas ir cietie sieri ar ļoti augstu kušanas temperatūru.

Šajā receptē var izmantot jebkāda veida vārītus kartupeļus, gan miltainos kartupeļus, gan vaskveida salātu kartupeļus. Kartupeļus sagriež mazos kubiņos, un tiem nav jāsaglabā forma.

Lai iegūtu sātīgāku versiju, papildus tam, ka cepšanai izmanto taukus, ēdienam var pievienot arī īpaši kraukšķīgus bekona gabaliņus. Veģetārajai versijai kartupeļus apcep eļļā, nevis bekona taukos. Var arī zaļo papriku apmainīt pret sarkano papriku, kam ir nedaudz saldāka garša nekā zaļajiem pipariem.

Ēdiens bieži tiek saistīts ar īru ēdieniem kartupeļu dēļ, bet patiesībā tas tika izgudrots Amerikā 1900. gadu sākumā.

SASTĀVDAĻAS:

2 ēdamkarotes eļļas vai bekona tauku

120 gr rupji sakapāta zaļā paprika

2 vidēji kartupeļi (kartupeļu pārpalikumi, ja pieejami)

100 gr sagrieztu zaļo sīpolu

1 ķiploka daiviņa, smalki sagriezta

sāls, pēc garšas

svaigi malti melnie pipari, pēc garšas

80 gr sasmalcināta siera

Foto: Pexels.com

PAGATAVOŠANA

  • Pannā uz vidējas uguns sakarsē eļļu vai bekona taukus. Pievieno papriku un cep apmēram 2 minūtes, vienu vai divas reizes maisot. Pieliek kartupeļus, zaļos sīpolus un ķiplokus. Apkaisa ar sāli un pipariem un pagatavo vēl 3 minūtes, laiku pa laikam apmaisot.
  • Pannā vienmērīgi izklāj kartupeļu maisījumu un apkaisa ar sieru. Uzliek vāku pannu un cep 5 līdz 7 minūtes vai ilgāk līdz kartupeļu apakšējās malas ir brūnas.

Dzīvesstils

“Lai arī mūsdienās sekss vairs nav “tabu” un tēma, par ko kautrēties runāt skaļāk, tāpat ir sabiedrības daļa, kurai vēl ir kauns par savām erotiskajām domām un seksuālajām fantāzijām, taču, lai arī kāda būtu šī fantāzija, tas ir pilnīgi normāli,” raksta healthline.com.

Svarīgākais