Maigi, drupani un kūst mutē: kā vārīt kartupeļus

© Foto: pixabay.com

Kartupeļus pēc vārīšanas izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai. Tos pievieno zupai, salātiem un gatavo biezeni. To var izmantot arī atsevišķi kā piedevu. Cik ilgi ir nepieciešams gatavot kartupeļus? Kartupeļu gatavošanas laiks svārstās no 10 līdz 40 minūtēm.

Tas ir atkarīgs no kartupeļu lieluma un veida. Lielāku bumbuļu pagatavošana prasa ilgāku laiku. Cieti saturošās šķirnes bieži sasmalcina un sagriež, un vaskveida kartupeļus izmanto veselus. Cik ilgi jāvāra kartupeļi?

  • Mazie kartupeļi - 15-20 minūtes.
  • Jaunie kartupeļi - apmēram 20 minūtes.
  • Kartupeļi ar mizu - no 10 līdz 40 minūtēm (atkarībā no izmēra un šķirnes).
  • Nomizoti kartupeļi - vismaz 20-25 minūtes.
  • Kartupeļi, kas sagriezti mazos kubiņos - 10-15 minūtes.

Kā vārīt kartupeļus?

Foto: pixabay.com

1.Nomizotus kartupeļus liek lielā katlā. Piepilda ar aukstu ūdeni, lai ūdens pārklātu bumbuļus apmēram par 2,5 cm. Pēc garšas pievieno sāli. Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina uguni un turpina gatavot ar vāku. Kartupeļu gatavību pārbauda ar dakšiņu vai nazi. Ja gatavo kartupeļus biezenim, tiem vajadzētu viegli izjukt un praktiski sadalīties. Kartupeļiem priekš salātiem jāpaliek stingrākiem.

2.Kad kartupeļi gatavi, ar caurduri notecina ūdeni.

3.Lai kartupeļi neizšķīstu, pie ūdens, kur vāra kartupeļus, pievieno citrona šķēli un vāra kopā ar kartupeļiem. Izmēģiniet, tas darbojas!

Foto: pixabay.com

4.Vārītus kartupeļus ledusskapī var uzglabāt līdz trim dienām, bet saldētavā līdz trim mēnešiem. Jūs varat to uzsildīt mikroviļņu krāsnī, cepeškrāsnī vai pannā ar nelielu daudzumu ūdens.

Atceries, kas notika...?