Siera kartupeļu biezenis ar olu brokastīs

© Foto: depositphotos.com

Šīs ir ļoti vienkāršas brokastis, kad ir vairāki ēdāji. Siera kartupeļu biezenis, papildināts ar olām, bekonu un daudz siera, pasniegts čuguna pannā.

SASTĀVDAĻAS

Foto: pixabay.com

200 gr kartupeļu biezenis

½ glāze piena

½ glāze ūdens

2,5 ēdamkarotes sviesta

1,5 tases sasmalcināta asa Čedaras siera

4-6 olas

sāls un pipari, pēc garšas

4-6 šķēles cepts bekons

4 sasmalcināti zaļie sīpoli

šķipsniņa sasmalcinātu sarkano piparu

PAGATAVOŠANA

Foto: depositphotos.com

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 1800C. Uz vidējas uguns uzkarsē lielu cepeškrāsnī liekamu pannu. Kartupeļu biezeni pārklāj ar 2/3 no sasmalcinātā siera. Pēc tam kartupeļu biezenī izveido 4-6 iedobes olām. Iesit iedobēs olas un apkaisa ar sāli un pipariem. Pārklāj ar atlikušo sieru.

Ievieto visu pannu cepeškrāsnī un cep, līdz olu baltumi ir sastinguši, bet dzeltenumi joprojām ir nedaudz šķidri, apmēram 12 līdz 15 minūtes. Garnē ar bekonu un pārkaisa ar zaļajiem sīpoliem. Pasniedziet uzreiz.

Dzīvesstils

Tuvojoties pavasarim un paaugstinoties gaisa temperatūrai, mūsu faunas zvēri jeb zīdītāji, kuri ziemu pavada dziļā miegā, sāk mosties. Jau marta vidū var novērot pirmos ežus, kas modušies no dziļā miega. Drīz vien ežiem seko sikspārņi, tad sicistas un susuri. Dabas pētnieks Ilmārs Tīrmanis atklāj, ka zvēru atmošanās jeb atmigšanas laiks ir atšķirīgs dažādos Latvijas reģionos - jo tālāk uz ziemeļiem, jo vēlāk notiek atmošanās.