Cik vārdus suņi saprot un kā viņi sasmaržo saimnieka slimības

© Foto: depositphotos.com

Jau daudzus gadsimtus suņi ir dzīvojuši plecu pie pleca ar cilvēkiem un dalās savos priekos un bēdās. Cik daudz mēs zinām par šiem četrkājainajiem radījumiem? Cik vārdus suņi saprot un kā viņi sasmaržo slimības: fakti, kas jāzina katram saimniekam.

Suņi var saslimt ar cilvēku slimībām! Katru gadu apmēram 6 miljoniem šo dzīvnieku tiek diagnosticēts vēzis.

Suņi jūt cilvēku slimību smaku. Daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka suņi var atklāt tādas slimības kā diabēts, epilepsija, plaušu, krūts un urīnpūšļa vēzis.

Turklāt viņi var sajust cukura līmeņa svārstības asinīs un brīdināt īpašnieku, pirms viņi pat pamana simptomus. Pats pārsteidzošākais ir tas, ka suņi var sajust epilepsijas lēkmi apmēram 45 minūtes pirms tās sākuma.

Tas ir interesanti

Foto: pixabay.com

Gudrākais suns, kas uzstādījis rekordu vārdu izpratnei, bija Čeisers, borderkollijs, kas pieder psiholoģijas profesoram Džonam Pillijam no Vulfordas un Mērijas universitātes, ASV. Čeisers tika apmācīts atpazīt vairāk nekā tūkstoš vārdu, kā arī saprata jēdzienus, kas saistīti ar objektu klasificēšanu pēc formas un krāsas. Viņas apbrīnojamā spēja trenēties ir padarījusi viņu par vienu no slavenākajiem suņiem pasaulē.

Kā liecina dzīvnieku psihologu veiktais pētījums, suņi ir tikpat gudri kā 2 gadus veci bērni. Pētnieki ir pierādījuši, ka šie dzīvnieki spēj saprast 250 vārdus un žestus, spēj saskaitīt līdz 5, kā arī var veikt elementārus matemātiskos aprēķinus.

Papildus tam, ka suņi spēj sajust cilvēka sāpju punktus, tie var būt arī patogēnu nesēji. Protams, katram šo radījumu īpašniekam patīk tās glāstīt, samīļot un skūpstīt. Taču šādi žesti var apbalvot cilvēku ar salmonellas baktērijām un parazītiskajiem apaļtārpu tārpiem. Tāpēc pēc suņu glaudīšanas vienmēr nomazgājiet rokas.

Pētījumi, kas publicēti žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”, apstiprina, ka suņi kļūst greizsirdīgi, skrāpējas un kļūst satraukti, kad cits suns saņem jebkāda veida atlīdzību kārumu veidā. Tāda pati uzvedība vērojama arī tad, kad vienus suņus lutina ar desu, bet citus ar maizi.

Vēl 5 jautri fakti par suņiem

Foto: pixabay.com

  • Katram sunim ir unikāli ķepu nospiedumi un deguna nospiedums, pēc kura tos var identificēt, līdzīgi kā cilvēka pirkstu nospiedumus.
  • Suņi var sapņot un pat ciest no somnambulisma, tāpat kā cilvēki.
  • Pētījumi liecina, ka suņi var palīdzēt bērniem ar autismu uzlabot sociālās prasmes un mazināt trauksmi.

Foto: pixabay.com

  • Suņi var sajūt smaržu 10 000 reižu labāk nekā cilvēki. Tas ir saistīts ar lielo ožas receptoru skaitu viņu degunā.
  • Austrālijas aitu suns Blue Clyde kļuvis par vecāko suni, kura vecums ir oficiāli apstiprināts. Viņš nodzīvoja 29 gadus un 5 mēnešus.

Lasi arī: Nesamērīgs intelekts, 12 mazas, bet ļoti gudras suņu šķirnes

Svarīgākais