Kaķis vai suns? Kuru dzīvnieku vajadzētu ņemt pēc 60, lai dzīvotu ilgāk?

© Foto: pexels.com

Cilvēks ir sociāla būtne, tāpēc visas dzīves garumā viņam ir nepieciešama komunikācija, norāda zinātnieki. Jaunībā šāda problēma nerodas: jauns darbs, studijas, uzņēmumu maiņa nodrošina jaunas pazīšanās. Tomēr ar vecumu draugu paliek arvien mazāk. Vai dzīvnieki palīdz pagarināt dzīvi?

Šanhajas Universitātes zinātnieki veica pētījumu, kura rezultāti apstiprināja, ka vientulība vecāka gadagājuma cilvēku vidū palielina nāves risku no jebkādiem cēloņiem. Savukārt pētnieku kolēģi no Vācijas nolēma noskaidrot, kā mājdzīvnieka klātbūtne var ietekmēt ilgmūžību.

Foto: pixabay.com

Vācu zinātnieki savā darbā izmantoja pētījuma “Vecums Vācijā” datus. Kopumā viņi analizēja 2867 vecāku vīriešu un sieviešu medicīniskos ierakstus. Datu vākšana tika veikta Ķelnes Universitātē un ietvēra brīvprātīgo rakstiskas atbildes, kā arī telefona sarunas.

Foto: pixabay.com

Visi dalībnieki tika sadalīti piecās grupās:

  • kuriem nebija mājdzīvnieku;
  • kam bija tikai suns;
  • kam bija tikai kaķis;
  • kam bija cits mājdzīvnieks (piemēram, papagailis);
  • kam bija divi mājdzīvnieki (bija atļautas jebkādas variācijas, arī kaķis un suns).

Pēc analīzes eksperti secināja: cilvēki, kuriem bija vismaz viens suns (vai tikai suns), daudz retāk cieta no vientulības. Šiem dalībniekiem arī vismazāk tika diagnosticēta depresija un citas garīgās veselības problēmas.

Foto: pixabay.com

Eksperti līdzīgu saistību starp kaķu īpašniekiem neatrada. Nebija arī izteiktu priekšrocību tiem, kas turēja citus mājdzīvniekus.

Pētnieki uzskata, ka suns var kļūt par īstu glābēju no vientulības un patiesībā palīdz pagarināt saimnieka mūžu.

Kāpēc suns var dot tik daudz labuma? Tāpēc, ka šie dzīvnieki ir vissociālākie radījumi, kas prasa pastāvīgu uzmanību, rūpes un vienmēr ir gatavi sazināties, un tas ir ne tikai fiziska aktivitāte, bet arī iemesls satikties ar kaimiņiem un jauniem cilvēkiem.

Rūpes par suni var dot senioriem jaunu mērķi un attīstīt atbildības sajūtu. Turklāt īpašnieki bieži runā un mijiedarbojas ar saviem dzīvniekiem tāpat kā ar maziem bērniem. Tas viss uzlabo garastāvokli.

Foto: pixabay.com

Suņi var arī sniegt emocionālu atbalstu. Šie dzīvnieki smalki izjūt cilvēku, tāpēc vienmēr ir gatavi būt blakus grūtos brīžos un visādā veidā cenšas uzmundrināt saimnieku. Tāpēc suņi ir lieliski terapeiti, kas strādā klīnikās un pansionātos.

Lasi arī: Pieci soļi, lai apmācītu suni ignorēt citus suņus

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais