TOP 10 notikumi kultūrā no 26. oktobra līdz 1. novembrim

3.lapa

Broņislavai Martuževai - 100

Foto: publicitātes

Ceturtdien, 31. oktobrī, Mūzikas namā “Daile” norisināsies koncertprogrammas “Tu stipru mani sauc” pirmatskaņojums, godinot dzejnieci un nacionālās pretošanās kustības dalībnieci Broņislavu Martuževu, kurai šajā gadā apritētu 100 gadu.

Dzejniece atstājusi vēsturiskas un vienlaikus dziļu jūtu un mīlestības piepildītas liecības, no kurām režisore Māra Ķimele atlasījusi spilgtākos dienasgrāmatas ierakstus, ar kuriem skatītājus uzrunās aktrise Dace Everss (attēlā).

Publicitātes foto

Imanta Kalniņa dziesmu krājumus atainos dziedātājs Daumants Kalniņš (attēlā), Latvijas Radio kora mākslinieki, diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā, koncertprogrammas māksliniece - Anna Heinrihsone.

“Broņislava atklājas kā brīnums, ar kuru gribas iepazīstināt visus līdzcilvēkus - izcila dzejniece, izcila domātāja, izcila sieviete! Skaistums, spēks un mīlētspēja!

Paldies, ka joprojām esi!” tā par koncertprogrammu “Tu stipru mani sauc” saka režisore Māra Ķimele.

“Nepaspēju Broņislavu satikt. Bet paspēju iemīlēt… Viņas dzīvesstāsts atstājis manī dziļu nospiedumu un kļuvis par ļoti personisku līdzpārdzīvojumu. Apbrīnojama un magnetizējoša dzīves un daiļrades jauda, kas mums dod spēku būt stipriem, patiesiem un piedodošiem. Un pāri visam - mīlestība. Ar šo vēlos kaut mazliet pietuvoties Broņislavas Martuževas lielumam un būt daļai no viņas talanta pielūdzēju un apbrīnotāju pulka,” tā diriģents Sigvards Kļava.

Dzejniece, Broņislava Martuževa, dzimusi Slavītu sādžā, politisku iemeslu dēļ slēpusies Lubānas pagasta “Lazdiņos”. 1951.gadā apcietināta, tiesāta un atradusies ieslodzījumā līdz 1956. gadam. Kā bijušajai politieslodzītajai viņai nav bijis iespējas publicēties. Laikā no 1980. gada līdz 1989. gadam viņas dzejoļi izdoti ar Evas Mārtužas vārdu. Pirmā publikācija, kas parakstīta ar Broņislavas Martuževas vārdu, ir dzejoļu kopa ”No Dienasgrāmatas” žurnālā “Karogs” (1990). Dzejniece bijusi arī teicēja un sacerējusi dziesmām gan vārdus, gan melodijas.

Tā kā Broņislava Martuževa ir bijusi Latvijas valsts patriote, cietusi no represijām un vienlaikus ar savu dzīves gājumu atstājusi visām paaudzēm dziļu līdzpārdzīvojumu un mīlestības piepildītu dzeju, šo koncertprogrammu Mūzikas nams “Daile” velta autores simtgades piemiņai un turpina jau dibināto tradīciju, radīt latviešu dzejnieku un komponistu oriģināliestudējumus, kas atspoguļo mūsu tautas literārās un muzikālās personības.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Daži cilvēki uzskata, ka kristāliem, piemēram, kvarcam un obsidiānam, katram var būt īpašas ārstnieciskas īpašības, kas nāk par labu prātam, ķermenim un dvēselei.

Svarīgākais