TOP 10 notikumi kultūrā no 12. līdz 18. oktobrim

2.lapa

Deja un kino kā terapija

Foto: publicitātes

Svētdien, 20. oktobrī, plkst.17.00 k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF, 17.-27. oktobris) ietvaros pirmizrādi ar filmas galveno varoņu - Klaudio Rābijas un Ivanas Revelli, kā arī komponista Artura Maskata - dalību piedzīvos dokumentālā portretfilma “Dzīves tango” (“Tango of Life”).

Dzīvi apliecinošais darbs, kura skaņu celiņu izkrāšņo komponista Artura Maskata radīto tango skaņdarbu ritmi, uz lielā ekrāna iezīmēs nepadošanos neārstējamas slimības priekšā un atsegs dejas un kino dziedējošo spēku. Režisores: Ērika Lifrēdo un Krista Burāne.

Klaudio Rābijas stāsts ir emocionāli piepildīts apliecinājums tam, ka māksla pārkāpj nacionālās, mentālās un fizisko iespēju robežas.

Viņš apzinās, ka ķermenis strauji piekāpjas Parkinsona slimības priekšā, tomēr viņa miesu un garu uztur tango deja.

Pats Klaudio sievai Ivanai ir karsti apsolījis, ka kādu reizi viņi dejos Buenosairesā, tomēr gaisā virmo apziņa, ka laika nav atlicis daudz. Tango terapijas sesijām Itālijā mijoties ar simfoniskā orķestra mēģinājumiem Rīgā, dziedinošu dejas ritmu vadīti filmas varoņi apliecina mūzikas varu pār fiziskajiem izaicinājumiem.

Publicitātes foto

Itāļu režisores Ērikas Lifrēdo un kino un teātra režisores Kristas Burānes dokumentālajā sonātē Klaudio un Ivanas stāsts atbalso tango metaforu - lai dejotu tango, nepieciešami divi.

Kaisle pret tango galveno varoni savedusi kopā arī ar komponistu Arturu Maskatu, kura muzikālās virāžas kļuvušas par neticami iedarbīgām zālēm.

Rodot iedvesmu ciešajā saiknē ar Klaudio, komponists kopā ar atzīto akordeonisti Kseniju Sidorovu jaunradījuši skaņdarbu tango smeldzīgajā noskaņā. Tā tapšana caurvij filmas emocionālo ritējumu un ievibrē sirds stīgas.

Filmas veidošanā piedalījušies arī RIGA IFF 2021. gada atklāšanas filmas “Es piedzimu Rosellīnī” (“The Rossellinis”, 2020) radošās komandas pārstāvji - producents Rafaēle Bruneti un montāžas režisore Ilārija de Laurentisa, kā arī kopproducents Uldis Cekulis un operators Valdis Celmiņš no “VFS Films” studijas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Ir diezgan grūti pagatavot skaidru, bagātīgu un garšīgu buljonu, ja nezin galveno noslēpumu. Mājsaimnieces bieži gatavo zupas, izmantojot gaļas buljonu. Protams, katram ir sava unikālā ideālā recepte, taču daudzas mājsaimnieces nezina, kādā ūdenī vārīt gaļu, lai tā būtu garšīga.

Svarīgākais