13 kultūras pasākumi līdz 27. septembrim, apmeklējami bez maksas

8.lapa

Rudens saulgrieži Jūrmalas Brīvdabas muzejā

Foto: publicitātes

Svētdien, 22. septembrī, no plkst. 17.00 līdz 19.00 Jūrmalas Brīvdabas muzejā tiks atzīmēti Rudens Saulgrieži.

Rudens saulgriežu laikā dabā viss jau nobriedis, un sasniedzis augstāko punktu - raža novākta, savesta pagrabos un klētīs, lauki nokopti un daba pieklususi. Šis bija brīdis svinībām, lai godinātu gada ražīgākas daļas noslēgumu un sagatavotos klusajam Veļu laikam.

Tomēr pirms ieiet veļu laikā, kārtīgi jāizpriecājas, lai auglības dzirksts saglabātos līdz nākamā pavasara cēlienam.

Senču dabas ritumā rudens saulgriežus iezīmēja Miķeļdiena - apjumības, appļāvības. Pēdējais labības pļaujas un ražas vākšanas laiks, ko noslēdza Jumja ķeršana un daudzināšana, kad galdā cēla lielu maizes klaipu, kas cepts no “triju dienu maluma” un dažādas rudens veltes. Tika ēsts, dzerts, dziedāts un muzicēts.

Pasākumā kopā ar folkloras kopu “Milzkalnieki” (attēlā) būs iespēja izzināt svētku tradīcijas - dziedāt, iet rotaļās un līksmot.

Savukārt mellužnieks Valdemārs Surgunds dalīsies no tēva mantotajās skalu grozu darināšanas prasmēs, kas agrāk tika plaši pielietotas zemeņu grozu veidošanā.

Maizes cepšana ir māksla, kas jāmīl un jāizkopj. Ar maizes gatavošanas noslēpumiem dalīsies amata meistare Ance Bumble.

Suminot Miķeļi apmeklētāji tiks cienāti ar Miķeļdienas zupu, kurā pēc senlatviešu tradīcijām jāvāra trīs gaļas, trīs graudi un trīs saknes.

Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Visvairāk pārdotā lūpukrāsa pasaulē ir sarkana un popularitātes ziņā sarkanais šķiet ir mūžīgā vērtība, bet, ja spilgtāki tā toņi nav jūsu gaumē, tad ir daudz alternatīvu diskrētākās tā variācijās, kā piemēram bordo.

Svarīgākais