TOP 10 notikumi kultūrā no 7. līdz 13. septembrim

3.lapa

Poēma par mīlestību un jūru

Pirmo reizi Latvijā šis cikls tādā pašā sastāvā izskanēja jau 15. augustā Durbes baznīcā Dienvidkurzemes festivāla “Rimbenieks” ietvaros. / Foto: publicitātes

Klasiskās mūzikas ģilde “Euterpe” aicina uz smalku un retrospektīvu skaņu ceļojumu koncertu ciklā “Poēma par mīlestību un jūru”, ļaujoties muzikālam piedzīvojumam, sākot no 20. gadsimta franču un beļģu kamermūzikas līdz postromantismam.

Koncerti izskanēs 7. septembrī plkst. 19.00 Ēdoles pilī un 8. septembrī plkst. 18.00 Rundāles pilī.

Koncertā piedalīsies soprāns Anta Jankovska, čellists Ivars Bezprozvanovs, arfiste Dārta Tisenkopfa-Muselli un flautists Reinis Lapa (attēlā).

Programmā tiks atskaņotas franču komponistu Marka Bertomjē “Piecas nianses” (“Cinq Nuances”) flautai un arfai, Anrī Diparka “Skumjā dziesma” (“Chanson triste”) Op. 2 Nr. 4 soprānam un arfai un beļģu komponista Jozefa Jongena “Divi skaņdarbi trio” (“Deux pièces en trio”), Op. 80, flautai, čellam un arfai.

Tāpat nosacītu Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos franču impresionista Ernesta Šosona vokālais cikls “Poēma par mīlestību un jūru” (“Poème de l’amour et de la mer”), Op. 19, īpaši šim atskaņotājsastāvam veidotā Marinas Vidmontes aranžijā.

Latvijā vēl nedzirdētā “Poēma par mīlestību un jūru” ir viena no Ernesta Šosona slavenākajām un skaistākajām vokāli instrumentālajām kompozīcijām, kas veltīta draugam, franču komponistam Anrī Diparkam. Tā tapusi ļoti ilgā laika posmā un balstīta uz sešām Morisa Bušora poēmām, kas vēsta par romantisku vienas vasaras mīlas stāstu jūras krastā.

Komponista Ernesta Šosona mūzika ar viņam raksturīgo impresionistisko smalkumu un reizē pilnskanīgu postromantisma krāsu paleti ilustrē mīlestību, kas dzimst vasaras sākumā, ceriņu ziedēšanas laikā, un mirst rudenī kopā ar dzeltējošām un kalstošām koku lapām.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?