13 kultūras pasākumi līdz 30. augustam, apmeklējami bez maksas

7.lapa

Vienādā attālumā no Saules

Foto: publicitātes

Sestdien, 24. augustā, plkst.17.00 Strenčos notiks Strenču fotodarbnīcas izstādes “Vienādā attālumā no Saules” atklāšana.

Izstādē apkopoti fotogrāfiski un zīmēti vēstījumi (meilārta jeb pasta mākslas darbi), kurus veidojuši un uz Strenčiem nosūtījuši korespondenti no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Francijas, Portugāles, Beļģijas, Grieķijas un ASV.

Šī gada pavasarī, atsaukdamies uz Strenču fotodarbnīcas aicinājumu, beļģu fotogrāfs un meilārta entuziasts Tomass Vandenberhe (Thomas Vandenberghe) uzsāka vizuālu sarunu ar Latvijas māksliniekiem. Tiekoties Strenčos, sarakstes dalībnieki - galvenokārt fotogrāfi - eksperimentēja ar dažādām fotogrāfijas tehnikām un sagatavoja savus personiskos vēstījumus. Pēc aizbraukšanas no Strenčiem sarakste turpinājās, tajā iesaistoties arvien jauniem dalībniekiem. Ja izsakāmies fotogrāfu valodā, viņi visi darbā izmantoja vienu un to pašu fotoprocesa pamatsubstanci - gaismu - vienādā attālumā no Saules.

Šī izstāde ir trīs mēnešu ilgās vēstuļu apmaiņas rezultāts.

Strenču fotodarbnīca uzsāka darbību 2023. gadā, aktualizējot savas vēsturiskās priekšteces - arī Strenču fotodarbnīcas - mantojumu. Meistarklasei, kas bija veltīta analogajiem fotoprocesiem un stikla fotoplašu izgatavošanai, sekoja izstāde “Pirms nokrīt egle” Strenču vēsturiskās fotodarbnīcas telpās (Rīgas ielā 17).

Šogad organizētie fotodarbnīcas pasākumi vēlas atdzīvināt meilārta tradīcijas, uzsverot “lēnas” un mākslinieciski izkoptas komunikācijas ideju, kas ļauj veidot smalkākas, niansētākas un pārsteidzošākas saskarsmes formas. Tie ir nelieli mākslas darbi, kuri radīti ar tīru, cilvēcīgu nolūku kādu iepriecināt, pasveicināt, izstāstīt stāstu.

Uz vēstījumiem vienmēr ir atzīmes, kas liecina par tālu ceļojumu, - pastmarkas un pasta nodaļu zīmogi.

Strenču fotodarbnīcas kuratori Anna Volkova un Vladimirs Svetlovs uzsver, ka fotogrāfija vēl arvien ir aizraujošs materiāls medijs. Piemēram, ja izmanto termopapīru, attēls kļūst par savdabīgu izgaistošu “pulksteni”. Tam atvēlēts tikai neilgs laiks, lai nokļūtu līdz adresātam un kādu brīdi paliktu kopā ar to, jo attēls saules staru ietekmē izbalē. Tas demonstrē arī saikni starp fotogrāfiju un visu dzīvo - kopīgu atkarību no saules stariem.

Izstādes atklāšana - sestdien, 24. augustā, plkst.17.00 Strenčos (Rīgas ielā 5). Izstāde būs atvērta līdz 1. septembrim katru dienu no plkst.12.00 līdz 18.00.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

«Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka bērni ir lielākā ģimenes svētība. Sievietei bērnu dēļ nekas nav jāupurē. Katram ir savi apstākļi un dažreiz savus plānus uz kādu laiku ir jānoliek malā, bet, ja ģimene var un spēj būt atbalsts brīžos, kad tas ir vajadzīgs, tā ir laimes un piepildījuma sajūta,» saka operdziedātāja un divu dēlu – Ričarda (3) un Deivida (6 mēneši) – mamma Marlēna Keine.

Svarīgākais