16 kultūras pasākumi līdz 23. augustam, apmeklējami bez maksas

7.lapa

Ventas BALSIS 2024

Foto: publicitātes

Jau 13. gadu Jauniešu koris “Balsis” kopā ar tā māksliniecisko vadītāju Intu Teterovski dodas muzikālos ceļojumos, pieskandinot Latvijas upes.

Mērķis ir doties lejup pa upi, izmantojot ūdens transporta līdzekļus, un sniegt bezmaksas koncertus upes abos krastos, lai veicinātu zināmu un mazāk zināmu koncertvietu atpazīstamību, attīstību un pieejamību, apgūstot Latvijas kultūrainavā mazāk zināmu vietu vēsturi. Jau izbraukta Daugava un Lielupe.

2023.gadā koris uzsāka Ventas BALSIS, nobraucot posmu no Latvijas - Lietuvas robežas līdz Skrundai, koncertējot Griezē, Nīgrandē, Lēnās, Dzeldā un Skrundas estrādē.

Šogad no 23. līdz 25. augustam notiks Ventas BALSIS otrais posms - no Skrundas līdz Kuldīgai, sniedzot 7 koncertus:

23.augusts, piektdiena

- Plkst. 11.00 - pie Skrundas muižas.

Tā ir viena no skaistākajām Latvijas muižām un atrodas stāvā Ventas krastā. Celta 19. gs sākumā, klasicisma stilā un tiek dēvēta par Mežotnes pils miniatūrkopiju. Te bijis hospitālis, aptieka, vairāk nekā 60 gadus muižas ēkā atradās skola un internāt, tagad - gardēžu restorāns un viesnīca.

- Plkst. 20.00 - Raņķu estrādē.

Tā atrodas pasakainā Sudmalnieku birzī Ventas ielokā ar pastaigu un aktivitāšu takām un makšķerēšanas vietām.

24.augusts, sestdiena

- Plkst. 15.00 Atpūtas vietā Ventas krastā - Zalkšciemā.

Tā ir apdzīvota vieta Vārmes pagasta Ziemeļrietumos pie Daurātupes ietekas Ventā, kuras krastā iekārtota Atpūtas vieta ar pankūku cepšanas iespējām. Koordinātas: 56.86536530297923, 22.06666998478915.

Pankūkas būs, zapte līdzi.

- Plkst. 20.00 - pie Pelču pils.

Tā ir viena no agrīnākajām ēkām Latvijā, kuras arhitektūrā savijas jūgendstila, franču renesanses, baroka un neorenesanses elementi. Celta 1904. gadā pēc arhitekta Vilhelma Neimaņa projekta. Pēc firsta Mihaela fon Līvena prasības, pils apsildīšanai ziemā, līdzās krāsnīm, izmantoja pirmo centrālapkures sistēmu Kuldīgas novadā.

25. augusts, svētdiena, Kuldīga

- Plkst. 15.00 - pie restorāna “Bangert’s”.

Tas nosaukts kapteiņa Bangerta vārdā. Kā vēsta vietējā leģenda, kapteinis Bangerts uz šo vietu Kuldīgā atvedis māju no Parīzes kā kāzu dāvanu savai līgavai. Šodien redzamais restorāns ir Bangerta kunga bijušās rezidences kopija.

- Plkst. 15.45 - Rātslaukumā. Rātslaukums jeb Vecais tirgus laukums dokumentos pirmo reizi minēts jau 1538. gadā. Šeit ordeņa mestrs atļāva kuldīdzniekiem ik nedēļu rīkot tirgu.

- Plkst. 16.30 - Strautu ielas skvērā pie Alekšupītes.

Kuldīgas viduslaiku vēsturiskais centrs veidojās ap Alekšupīti. Augštecē saukta arī Čūtene, Dzirnavupīte, Pelčupīte, vidustecē Sūre, Sūrupīte, lejtecē arī Alekša upīte. Tā ir Ventas kreisā pieteka Kuldīgas pilsētas teritorijā un ir vienīgais Baltijā saglabājies 17.-18. gadsimta ēku apbūves ansamblis.

Koncerti ir bez maksas, pateicoties Kuldīgas novada pašvaldībai, Skrundas pilsētai, Raņķu un Pelču pagastiem, Skrundas muižai, Atpūtas vietai Ventas krastā, restorānam “Bangert’s”, SIA “Mučas” un citiem labiem ļaudīm!

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

«Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka bērni ir lielākā ģimenes svētība. Sievietei bērnu dēļ nekas nav jāupurē. Katram ir savi apstākļi un dažreiz savus plānus uz kādu laiku ir jānoliek malā, bet, ja ģimene var un spēj būt atbalsts brīžos, kad tas ir vajadzīgs, tā ir laimes un piepildījuma sajūta,» saka operdziedātāja un divu dēlu – Ričarda (3) un Deivida (6 mēneši) – mamma Marlēna Keine.

Svarīgākais