16 kultūras pasākumi līdz 23. augustam, apmeklējami bez maksas

6.lapa

Jāņa Mitrēvica “Re-evolūcija”

Foto: publicitātes

Galerijā “Māksla XO” no 15. augusta līdz 21. septembrim aplūkojama Jāņa Mitrēvica personālizstāde “Re-evolūcija”.

Jānis Mitrēvics ir viens no pirmajiem spožajiem postmodernistiem Latvijas mūsdienu glezniecībā. Mākslinieku grupas “Maigās svārstības” dalībnieks. Kopš 80. gadiem pazīstams ar savu individuālo neoekspresionisma stila glezniecību, ko gribētos salīdzināt ar brutālisma arhitektūras masu kārtojumiem, izteiksmīgu apjomu formveidi un raupju virsmas faktūru - vērienīgu un brīvu gleznojumu, izspēlētu brutalitāti krāsu triepienos, lējumos un notecējumos. Konceptuālu pieeju kā glezniecībā, tā monumentālos vides objektos, un vienlaicīgi asprātīgu ironiju.

Jānis Mitrēvics spēlējas un manipulē ar sižetu un tehnikām - zīmējumu, fotogrāfiju, datorgrafiku, sietspiedi un monumentālu eļļas glezniecību.

Pēdējos 20 gadus Jānis Mitrēvics ar savu uzņēmumu “Dd Studio” guvis starptautisku ievērību ar muzeju ekspozīciju arhitektūru Latvijā un ārzemēs. Vairākkārt ieguvis apbalvojumus festivālā FIAMP (Festival International de l’Audiovisuel et du Multimedia sur le Patriomoine) par digitālo un multimediju veidotajiem izstāžu projektiem; specbalvu EMYA (European Museum of the Year Award) par Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzeju (2023) un Gobustānas petroglifu muzeju Azerbaidžānā (2013).

Publicitātes foto

“Personālizstādē “Re-evolūcija” redzam atdzimstošu Jāņa Mitrēvica monumentālo, ekspresīvi krāsaino un vietām sirreālo figurālismu, kurā par galveno varoni pirmām kārtām kļuvis vīrietis - tieši “vīriešu dumpis”.

Jānis Mitrēvics šajā izstādē vienu no centrālajiem darbiem nosauc it kā vienkārši - “Jauns vīrietis”, taču jaundzimušā galvu rotā starojums, kas atgādina reizē sakrālu auru un no komiksiem aizgūtu popsīgu pārsteiguma zīmi. Kā saprast? Atsauces un parafrāzes, spontāna iespaidu plūsma un ironiski komentāri rada tik labi pazīstamo Jāņa Mitrēvica “nesakārtotību”, kurā skatītājam kā vienmēr ir dota liela uzticība izdarīt spriedumus kā tematiskajā, tā arī formālajā ziņā.

“Izmaiņas ir vienmēr bijušas un būs, progress ir novecojis jēdziens,” atzīst Jānis Mitrēvics un piedāvā mums plurālisma gaismā apcerēt vīriešus, sievietes, bērnus, seniorus, kopienas, MI un, protams, glezniecību,” tā mākslas kuratore Inga Šteimane.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?

Svarīgākais