TEĀTRA AFIŠA augustam

7.lapa

PIRMIZRĀDE

Laikmetīgās dejas izrāžu vakars

Foto: publicitātes

Trešdien un ceturtdien, 7. un 8. augustā, plkst. 19.00 Rīga, Tallinas kvartāla Angārā pirmizrādi piedzīvos laikmetīgās dejas apvienības “Sixth” jaunākais projekts - “Sometimes I Do Something” (no angļu val. - “Dažreiz es kaut ko daru”).

Laikmetīgās dejas kompānijas “Sixth” biedri - Emīlija Berga, Ģirts Dubults un Vladimirs Goršantovs - kopā ar scenogrāfu apvienību 4K ir radījuši trīs īsformāta solo izrāžu vakaru, kas vēsta par cilvēka identitātes meklējumiem un apzināšanos visdažādākajās tās formās.

Emīlijas Bergas izrāde “Dieviete” reflektē par femīnā un maskulīnā attiecībām cilvēkā.

Cilvēka psihē femīnais saistīts ar jūtām, emocionalitāti, rūpēm, empātiju, maigumu. Savukārt maskulīnais aspekts saistīts ar loģiskumu, mērķtiecību, asumu, varu, agresiju. Autore kā iedvesmas avotu izmanto sengrieķu dieviešu statujas, kurām piemīt femīnas un maskulīnas īpašības to galējās izpausmēs. Dieviešu statuju bildes kustībā dekonstruējot, izrādes procesā tiek pētīts tas, kā izskatās femīnais un maskulīnais dejā, emocijās, enerģijā, indivīdā un sabiedrībā.

Vladimira Goršantova izrāde “Es arī esmu Latvija” stāsta par LGBT+ kopienas eksistenci Latvijā, par pamatu ņemot Saeimas sēdēs izskanējušus politiķu izteikumus saistībā ar Dzīvesbiedru likumu.

Autors par izrādi saka: “Vēlos atkal atgādināt par sabiedrībā iesakņojušiem stereotipiem par dzimumlomām un LGBTQ+ kopienu. Aizvien nākas dzirdēt, ka LGBTQ+ pārstāvji paši izvēlas savu seksualitāti, jo, piemēram, tas tagad esot stilīgi. Ja jau šādi par šīm tēmām tiek diskutēts Saeimā, kuru ievēl Latvijas sabiedrība, skaidrs, ka par šo tēmu ir aktuāli aizvien runāt. Ar savu darbu vēlos pielikt roku homofobijas samazināšanai Latvijā.”

Ģirts Dubults ir horeogrāfs, kuram interesē “drag” kultūra. Savu izrādi “Nepieciešamība radīt” ir veidojis jaunrades mācību programmas ietvaros “La Faktoria” horeogrāfijas centrā Pamplonā, Spānijā. Mēģinājumu procesā mākslinieks strādāja gan ar popdziesmu, gan ar literāriem tekstiem, kā arī ierakstīja ne tikai savu balsi, bet arī ikdienā dzirdamas skaņas Pamplonas apkārtnē, lai rotaļīgā manierē izzinātu, kā skaņa papildina vai traucē konkrētām kustībām.

Ar izrādi “Nepieciešamība radīt” Ģirts negrib skatītājiem pateikt kaut ko konkrētu, bet gan aicināt vērot un līdzdarboties, kamēr viņš mēģina saprast: “Kāpēc es iederos uz skatuves?”

Izrāžu vakara scenogrāfiju, kostīmus un vizuālo identitāti veido apvienības “4K” mākslinieki - Andris Kaļiņins, Ieva Stalšene, Katrīna Ieva un Madara Mela. Izrāžu vakaru producē Anna Ulberte.

Abus vakarus pēc izrādēm notiks saruna ar izrādes radošo komandu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?

Svarīgākais