TOP 10 notikumi kultūrā no 27. jūlija līdz 2. augustam

7.lapa

Diasporas teātru festivāls

Foto: Guntars Līcis

Ziemeļrīgas Kultūras apvienība (ZKA) sadarbībā ar Latviešu Kultūras centru Birmingemā (LKCB) un Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienību (PLATS) turpina pagājušogad aizsākto tradīciju un atkal organizē diasporas teātru festivālu “Dāvana Latvijai”.

Festivāls norisināsies 2. augustā VEF Kultūras pilī Rīgā.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja noskatīties piecas 2023. gadā Diasporas teātru saietā “PLATS solis” Bergenā (Norvēģijā) atzinību guvušās un ekspertu novērtētās latviešu teātru izrādes, kas tapušas Dānijā, Īrijā, Norvēģijā un Lielbritānijā.

Izrāžu pamatā ir gan latviešu, gan pasaules autoru dramaturģija.

Visas šīs izrādes ir redzējusi, vērtējusi un analizējusi Bergenā klāt esošā ekspertu žūrija - teātra kritiķe Edīte Tišheizere, režisors Juris Rijnieks, režisors un aktieris Intars Rešetins, kustību pasniedzējs Vilnis Bīriņš, režisore un aktrise Liena Šmukste un aktieris un scenogrāfs Andis Strods.

Diasporas teātru festivālā "Dāvana Latvijai" skatītājiem tiek piedāvāti gan “PLATS solis” ekspertu žūrijas atzīti laureāti un nominētie vairākās kategorijās - Labākais režisors, Labākais muzikālais noformējums, Labākā aktrise un Labākā scenogrāfija, kā arī Draugu žūrijas un skatītāju favorīti. Festivālā arī būs iespēja noskatīties “PLATS solis” Grand Prix ieguvēju - Latviešu - dāņu biedrības amatierteātra “Pūpols” (Vejle, Dānija) veidoto izrādi “Vienas telpas esence - virtuve”, kas tapusi sadarbībā ar režisori Ilzi Bloku (Latvija).

Pagājušā gadā festivāls norisinājās pirmoreiz un kļuva par svētkiem gan festivāla dalībniekiem, gan skatītājiem. Šogad, kad festivāls notiek jau otro reizi, tas kļūst par ikgadēju tradīciju, kad diasporas teātri ierodas Rīgā un nodod skatītāju vērtēšanai savu labāko iepriekšējā gada veikumu.

LKCB vadītājs un festivāla mākslinieciskais vadītājs Ingmārs Čaklais uzsver: “Festivāla organizētāji, dalībnieki un sadarbības partneri ir ļoti rūpīgi sagatavojuši šo dāvanu un sirsnīgi pateicas par iespēju teātriem būt Rīgā, kur pulcēsies latvieši ne tikai no dažādām pasaules valstīm, bet arī no Latvijas novadiem. Tas ir īpašs dārgums - mūsu labākās izrādes, ko diasporas teātri arī turpmāk katru gadu cer dāvināt Latvijai!”

Festivāla “Dāvana Latvijai” programma:

- Latviešu - dāņu biedrības amatierteātris “Pūpols” (Vejle, Dānija) - Ilze Bloka “Vienas telpas esence - virtuve”.

Foto: Guntars Līcis

Režisore Ilze Bloka (Latvija), scenogrāfija - Karīna Karahona.

Teātra izrāde balstās uz ķermeņa kustību un attēlo skatuvisku cilvēka izpēti no piedzimšanas brīža līdz ikdienas rutīnai.

Dzīve, ko vadām vienatnē un dzīve, kas kopīga. Miniatūras mazajā apjomā slēpjas pārdomas par dzīves būtību un mūsu mijiedarbību ar pasauli. Emocionāls, filozofisks ceļojums, kas iespaido ar svarīgām atziņām un aicina skatīt pasauli caur mazu, taču nozīmīgu telpu - virtuvi.

Izrāde ekspertu vērtējumā ieguva saieta balvu Labākais muzikālais noformējums un saieta galveno balvu - Grand Prix.

- Birmingemas Mazais teātris (Birmingema, Lielbritānija) - Slavomirs Mrožeks “Atklātā jūrā” (titulattēlā).

Režisors - Ingmārs Čaklais, telpa un tērpi - Gunta Lārmane un Selīna Briežkalna (Lielbritānija), scenogrāfija - Ingmārs Čaklais (Lielbritānija), horeogrāfija - Alda Skrastiņa (Latvija), videomākslinieks - Asatuurs Keim un Elza Umure (Lielbritānija), gaismas - Kristaps Kalnietis (Latvija), tehniskais atbalsts - Māris Roberts Čaklais.

“Atklātā jūrā” ir absurda komēdija, kuras centrā trīs izsalkuši džentlmeņi, kuri atrodas jūrā uz plosta.

Pēc vairākām jautrām manipulācijām tikai demokrātija var palīdzēt izlemt, kurš no viņiem būs nākamā maltīte! Izbaudiet enerģisku, nežēlīgu un jautru civilizācijas galu!

Diasporas teātru saietā “PLATS solis 2023” Bergenā izrāde saņēma “Sudraba balvu”. Ingmārs Čaklais ieguva balvu kā saieta Labākais režisors, Katrīna Tamisāre ieguva balvu arī kā saieta Labākā aktrise. Draugu žūrijas un skatītāju vērtējumā Dace Čaklā bija saieta Labākā aktrise, skatītāju vērtējumā izrāde bija saieta Labākā izrāde.

- Īrijas latviešu teātris “Sliedes” (Dublina, Īrija) - Johans Smūls “Ārsti nezina nekā”.

Foto: Guntars Līcis

Režisore - Sandra Bondarevska.

Izrāde ir veidota pēc Johana Smūla lugas “Pulkveža atraitne” motīviem.

Šī stāsta darbība notiek slimnīcā, kur vientulības un uzmanības trūkuma mākta, ārstus tiranizē pulkveža atraitne.

Pēc kundzes domām viņā vēl snauž simtiem neatklātu slimību gluži kā Jakutijas dimanti un atraitne cer, ka kādreiz notiks brīnums un atnāks tāds ārsts, kas atklās tos visus līdz pēdējam.

- Bergenas latviešu amatierteātris “LATiBergen” (Bergena, Norvēģija) - Sandijs Sants “Metāla ziedi”.

Foto: Normunds Konons

Režisore - Liāra Ozola, mūzikas autore - Madara Enkuzena.

Mātes un meitas attiecības dažkārt mēdz būt sarežģītas. Māte neredzēja, nesaprata un nenoticēja.

Vai tagad viņa zaudēs vienīgo, pašu dārgāko - savu meitu? Vai ir iespējams visu sākt no jauna? Vai pietiks ar to, ka atnāksi atvainoties ar ziediem? Ziedi novīst, ja tos ieliek metāla vāzē. Bērniem sāp, ja vecāki viņus neredz un nedzird.

- Londonas teātris “Trepes” (Londona, Lielbritānija) - Murads Hodžirbajevs “Šakāļu uzbrukums”.

Foto: Guntars Līcis

Režisore - Selīna Briežkalna (Lielbritānija), telpa un tērpi - Santa Siliņa (Īrija) un Ingmārs Čaklais (Lielbritānija), horeogrāfe - Ashwini Deshmukh (Lielbritānija), gaismas - Kristaps Kalnietis (Latvija).

Šakāļi gaudodami un smilkstēdami, zobus atņirguši tuvojās pilsētai… Pilsēta nav mežs, pilsētā ir sava dzīve, savi noteikumi.

Starp trīs galvenajām varonēm - Sardzi, Ubadzi un Dāmu, tiek risināts jautājums par viņu vietu šajā pasaules telpā.

Mēs katrs spēlējam savu lomu šajā dzīves teātrī, viss atkarīgs cik nopietna tā ir. Bet varbūt tas neko nenozīmē?!

Diasporas teātru saietā “PLATS solis 2023” Bergenā izrāde saņēma balvu Labākā scenogrāfija.

Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienība (PLATS) ir 2021. gada 16. janvārī dibināta bezpeļņas organizācija, kas šobrīd apvieno diasporas latviešu teātru kopas no trīs kontinentiem un 11 dažādām valstīm - ASV, Austrālijas, Dānijas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Somijas, Šveices, Vācijas un Zviedrijas.

PLATS dalībnieki ir ārvalstīs mītošie teātru profesionāļi, kuriem rūp Latvijas tēla spodrināšana un latviešu teātra mākslas attīstība ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?

Svarīgākais