11 kultūras pasākumi līdz 5. jūlijam, apmeklējami bez maksas

3.lapa

Starptautiskais burdona festivāls

Foto: publicitātes

No 5. līdz 7. jūlijam Suitu kultūrtelpā - UNESCO nemateriālā mantojuma vietā Alsungā, Gudeniekos un Jūrkalnē - norisināsies 6. Starptautiskais burdona festivāls.

Stiprinot un popularizējot burdondziedāšanas tradīcijas un iezīmējot tās plašo daudzveidību, burdona festivāls “Nosargāt gadsimtus” pulcēs folkloras kopas gan no Latvijas, gan ārzemēm - Gruzijas, Sardīnijas (Itālija), Ziemeļmaķedonijas un Baltijas valstīm.

Festivāla pirmā diena, 5. jūlijs, tiks veltīta suitu kultūras mantojumam, kas cauri gadsimtiem nodots no paaudzes paaudzē.

Festivālu plkst. 11.00 atklās suitu lietišķās mākslas izstāde “Pārmantošana” Amatu mājā Alsungā. Ikvienam būs iespēja piedalīties meistarklasēs un baudīt un pašiem apgūst suitu tradicionālo ēdienu gatavošanas noslēpumus (saimniece Skaidrīte Nagliņa). Amatnieku darbnīcā tiks demonstrētas suitu tradicionālā apģērba darināšanas prasmes (meistars Inga Šēna), būs iespēja izmēģināt spēkus mūzikas instrumentu - dūdu un kokļu - izgatavošanā (Guntis Niedoliņš), kā arī jostu aušanas (meistare Ligita Kalniņa) un keramikas darbnīcā (meistare Vija Bikse).

Festivāla atklāšanas koncerts no plkst. 14.00 līdz 16.30 notiks Alsungas pils pagalmā, spilgti iezīmējot suitu muzikālā mantojuma daudzveidību un dažādību. Tajā ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs ne tikai suitu kolektīvi, bet festivāla viesi no citām valstīm un novadiem. Suitu burdona dziedājums savulaik ļaudis pavadīja ik uz soļa - gan bērniņam piedzimstot, gan darot dažādos darbus vai gatavojoties kāzām. Festivāla meistarklasēs (no plkst. 17.00 līdz 18.30) Alsungas kultūras namā Zanes Šmites vadībā ikvienam būs iespēja apgūt tik labi zināmo suitu sievu ēēēēēōōōōō dziedāšanu un burdona skanējum pamatus.

Vakara noslēgumā plkst. 20.00 Alsungas pils pagalmā ar vērienīgu koncertu visus priecēs bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” - šis festivālā būs vienīgais koncerts, kur nepieciešamas ieejas biļetes.

Publicitātes foto

Festivāla otrajā dienā, 6. jūlijā, īpašs akcents tiks likts uz suitu kultūrtelpas tradīciju pārmantojamību un prasmju nodošanu nākamajām paaudzēm.

Šajā dienā notiks vairāki koncerti Alsungā Dižgabalkalnā (plkst. 13.00) un Basos pie klēts (plkst. 11.00). Savukārt festivāla kulminācijas dižkoncerts “Es apviju zelta viju visgarām jūras malu” gaidāms plkst. 19.00 Jūrkalnes Ugunspļavā. Koncertu noslēgs simbolisks vēstījums pie jūras, aicinot nosargāt unikālās suitu un citu pasaules kultūru vērtības.

Dienas izskaņā, no plkst. 21.00, danču vakaru Jūrkalnes Ugunspļavā spēlēs etno kompānija “Zeidi”.

Publicitātes foto

Festivāls noslēgsies svētdien, 7. jūlijā, ar Svēto Misi Sv. Miķeļa Alsungas Romas katoļu baznīcā (plkst. 12.00) un festivāla dalībnieku sadziedāšanos Alsungas baznīcas dārzā (plkst. 14.00.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā