11 kultūras pasākumi līdz 5. jūlijam, apmeklējami bez maksas

4.lapa

Restaurēto vēsturisko ērģeļu atklāšanas koncerti

Foto: publicitātes

Piektdien, 5. jūlijā, Drustu luterāņu baznīcā ar restaurēto ērģeļu (attēlā) atklāšanas koncertu sāksies jau VIII Vēsturisko ērģeļu svētki „Latvija - ērģeļu zeme”.

Ilonas Birģeles izlolotais un mūzikas mīļotāju gaidītais projekts priecēs klausītājus no Ugāles Kurzemē, Vijciema Vidzemē līdz pat Viļakas staltajam dievnamam Latgalē.

Izcilu mākslinieku sniegumā būs iespēja piedzīvot vēsturisko ērģeļu skanējumu kopā ar solistu balsīm, kā arī ļauties flautas un elektriskās ģitāras saspēlēm.

Šovasar ir plānota krāšņa un daudzveidīga festivāla programma. Centrālo vietu Vēsturisko ērģeļu svētkos ieņems 2023. gadā restaurētās vienīgās Radziņa ērģeles Vijciemā, atjaunotā instrumenta atklāšanas koncerts Drustos, tostarp unikālais Hammond vēsturiskais instruments Liepājā.

Vijciema vēsturiskās ērģeles. / Publicitātes foto

Svētki norisināsies arī Kandavā, Ugālē, Valmierā, Preiļos un Viļakā. Nozīmīga vieta tiks atvēlēta latviešu komponistu radītajai ērģeļmūzikai, jaundarbiem un komponistiem - jubilāriem Rihardam Dubram, Jānim Lūsēnam.

Vēsturisko ērģeļu svētku instrumenti ir izvēlēti apzināti, rūpīgi izvērtējot to unikalitāti un nozīmīgumu Latvijas Valsts kultūrvēsturiskajā aspektā.

Katras ērģeles ir īpašas, katrām ir sava vēsture un stāsts, kuru pirms koncertiem ievadsarunā vai pēc koncertiem pie ērģelēm izstāstīs ērģelnieki un ērģeļmeistars Jānis Kalniņš.

Drustu ērģeles. / Publicitātes foto

Ērģeles ir būvētas dažādos laika posmos, un katrā norises vietā tās ir radījusi cita ērģeļbūves firma vai ērģeļmeistars. Ir izraudzīti vadošo ērģeļbūves firmu un meistaru instrumenti - Kornēlijs Rāneuss, Frīgrihs Ladegasts (Vācija), brāļi Blombergi (Polija), Emils Martins (Latvia), P.C.O Hermann (Liepāja), Heriberts Kolbe (Latvija), Radziņš (Latvija), VEF Hammonds.

Katrai koncertprogrammai būs savs stāsts - tiks atskaņots ļoti bagātīgs un daudzveidīgs un, kā ierasts, pat mazliet eksperimentāls repertuārs.

Katrā norises vietā instrumentu karalieni būs iespēja dzirdēt dialogā ar dažādiem sastāviem, tostarp VEF Hamonda vēsturisko instrumentu duelī ar stabuļu ērģelēm.

Koncerti:

- 5. jūlijā plkst. 19.00 - Drustu luterāņu baznīcā

Publicitātes foto

Ērģeļu atklāšanas koncerts pēc restaurācijas - Aigars Reinis (ērģeles), Mārtiņš Zvīgulis (tenors);

- 6. jūlijā plkst. 18.00 - Kandavas luterāņu baznīcā

“Concerto barocco” - Diāna Jaunzeme-Portnaja (ērģeles), Nora Kalniņa (soprāns);

- 14. jūlijā plkst. 19.00 - Vijciema luterāņu baznīcā

Publicitātes foto

“Ģitāra un ērģeles. Dialogi“- Ilona Birģele (ērģeles), Armands Alksnis (elektriskā ģitāra);

- 28. jūlijā plkst. 13.00 - Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā

“Dziesmas sirdij un priekam” - Ligita Sneibe (Zviedrija/Latvija) (ērģeles) un Hokans Sundīns (Håkan Sundin, Zviedrija) (flauta);

- 3. augustā plkst. 16.00 - Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā

“Mūzika debesīm. CD prezentācijas koncerts” - Ilona Birģele (ērģeles) un Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns);

- 9. augustā plkst. 19.00 - Liepājas Lutera baznīcā

“Laikmetu saskarsme. Duelis” - Atis Andersons(/Hammond ērģeles) un Ilona Birģele (ērģeles);

- 16. augustā plkst. 19.00 - Ugāles luterāņu baznīcā

“Saucot uz mieru” - Nadija Veļičko (Ukraina) (ērģeles);

- 23. augustā plkst. 19.00 - Preiļu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katoļu baznīcā

Publicitātes foto

Noslēguma koncerts - ērģeļu duets “Riga Organum Duo” - Ilona Birģele (ērģeles, attēlā) un Diāna Jaunzeme - Portnaja (ērģeles).

Ieeja koncertos par ziedojumiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā