Vācu zinātnieki atraduši jaunu pretsāpju līdzekli

© Foto: pixabay.com

Suņi var palīdzēt cilvēkiem ar hroniskām sāpēm. Pie šādiem secinājumiem Berlīnes Humbolta universitātes zinātnieki nonāca pēc pētījuma veikšanas. Pēc «Deutsche Welle» domām, dzīvnieka klātbūtne vien var ietekmēt sāpju uztveri un sajūtu, kā arī cilvēka uzvedību. Berlīnes Humbolta universitāte septembrī iepazīstināja ar šiem datiem.

Pētījuma autore Heidi Mauersbergere informēja, ka tas paver perspektīvas jaunu terapiju attīstībai. «Zinātnieki veica divus eksperimentus. Probands (klīniskās novērošanas subjekti) ielika roku ledus ūdenī. Tobrīd viņiem blakus atradās suns vai arī kāds no draugiem.

Dzīvnieka atrašanās tuvumā ievērojami samazināja sāpju intensitāti, kas arī izraisīja stresa samazināšanos. Savukārt puiša vai draudzenes klātbūtne līdzīgā situācijā neradīja līdzīgu efektu,» teikts materiālā.

Foto: pixabay.com

Otrā eksperimenta laikā apstākļi bija tādi paši kā pirmajā, taču ar vienu atšķirību: suns bija svešinieks. Un efekts, ka dzīvnieks ir blakus cilvēkam, kad viņam sāp, atkal bija pozitīva. Eksperimenta dalībnieki ne tikai juta emocionālu atbalstu, bet patiesībā sāpes juta mazāk intensīvi, skaidroja pētījuma autore.

Lasi arī: Vai es esmu “melnais kaķis” vai “zelta retrīvers” attiecībās?

«Laikā, kad palielinās garīgais stress un sāpes, mijiedarbība ar suni ne tikai sniedz emocionālu atbalstu, bet faktiski samazina fiziskās sāpes,» skaidroja Mauersbergere. Suņi varētu palīdzēt pacientiem tikt galā ar sāpēm slimnīcās, operāciju laikā un mājās.

Foto: pixabay.com

Cilvēki, kuri izjūt hroniskas sāpes, dalījās pieredzē ar zinātniekiem un atzina, ka diskomforta dēļ organismā zūd interese par aktīvām aktivitātēm un sociālajiem kontaktiem. Pētījums, kas parādīja, ka četrkājainie mājdzīvnieki var palīdzēt šai pacientu grupai, tika publicēts septembrī atklātās piekļuves žurnālā «Acta Psychologica».

Dzīvesstils

Veselīgs dzīvesveids var ne tikai palīdzēt jums justies labāk, bet arī samazināt dažu slimību risku, pagarināt jūsu dzīves ilgumu, ietaupīt naudu un labvēlīgi ietekmēt vidi. Jūsu veselīga dzīvesveida versija ir tāda, kā to definējat. Nekas nav jādara ar varu, lai būtu vesels.