Vai es esmu “melnais kaķis” vai “zelta retrīvers” attiecībās?

© Foto: pixabay.com

“Melnā kaķa draudzenes” teorija ir jēdziens, kas radās vietnē TikTok, lai aprakstītu noteikta veida draudzeni (vai partneri), kas iemieso personības iezīmes, kas bieži tiek saistītas ar stereotipisku melnu kaķi.

Piemēram, “melnie kaķi” ir neatkarīgi, noslēpumaini, nedaudz savrupi un, iespējams, mazliet biedējoši — līdzīgi kā bieži tiek uztverti melni kaķi. Tomēr, tiklīdz viņi ir izpelnījušies jūsu uzticību, viņi ir lojāli, atvērti un sirsnīgi, līdzīgi kā melns kaķis ar savu izvēlēto cilvēku. Kā izprast savas attiecības un izveidotos modeļus, atbildi palīdzēs rast verywellmind.com.

Izpratne par melnā kaķa un zelta retrīvera metaforu

Foto: pixabay.com

Tendence pieauga, TikTok lietotājiem veidojot videoklipus, kuros sevi vai savus partnerus identificēja kā “melno kaķu draudzenes”. Viņi izcēla kontrastu starp šo personību un draudzīgāko un sirsnīgāko “zelta retrīvera draugu”.

Liza Hjūza, "Mind Body Therapy" dibinātāja un terapeite, skaidro, ka melnā kaķa un zelta retrīvera metafora apraksta attiecību veidu, kurā cilvēks, kas atrodas attiecībās, ir viens otra pretstats.

"Padomājiet par iņ un jaņ. Šie pretstati var papildināt viens otru un izcelt viens otrā labāko. Melnos kaķus parasti sauc par intravertākiem un noslēpumainākiem, savukārt zelta retrīveru partneri ir pazīstami kā ekstraverti un draudzīgi,” sacīja Hjūza.

Tas var raksturot gan romantiskas attiecības, gan platonisku draudzību. Piemēram, zelta retrīvera draugs ir tas, kurš pastāvīgi sūta grupai ziņojumus, lai tiktos. Melnā kaķa draugs ir tas, kurš pat neatbildēs, kamēr tu neparādīsies pie viņa durvīm.

Melnā kaķa personības iezīmes

Foto: pixabay.com

Klīniskā psiholoģe, profesore un rakstniece Ņujorkā Dr. Sabrina Romanova skaidro, ka melnais kaķis attiecībās mēdz būt:

  • intravertāks
  • piesardzīgāks
  • nav ārišķīgs
  • lēnāks, lai uzticētos un “iesiltu” pret savu partneri
  • klusāks un noslēpumaināks
  • uzvedas mierīgi
  • apzināts un labs klausītājs
  • uztver citus kā biedējošus
  • izskatās eleganti vai graciozi

"Kad [melno kaķu draudzenes] iepazīst savu partneri, viņi spēj būt atvērtāki, runātīgāki un justies ciešāk saistīti," skaidroja Dr. Romanova.

Zelta retrīvera personības iezīmes

Foto: pixabay.com

Zelta retrīveru īpašības ir pretējas melnajiem kaķiem:

  • ekstraverts
  • silts
  • ārišķīgs
  • draudzīgs un sabiedrisks
  • apņēmīgs
  • runātīgs
  • vēlas iepriecināt
  • uzticīgs

Tikai tāpēc, ka zelta retrīvera tips ārēji ir vairāk saistīts ar visām šīm lietām, tas nenozīmē, ka melnā kaķa tips ir nedraudzīgs vai izvairīgs. Šie deskriptori ir vairāk ārējā līmeņa vispārinājumi.

Potenciālie ieguvumi un izaicinājumi

Foto: pixabay.com

Dr. Romanova skaidro, ka cilvēks, kurš identificējas ar melnā kaķa personību, mēdz atrasties attiecībās ar zelta retrīvera personību, jo šīs diādes polaritāte var ļaut katram partnerim balstīties uz savām stiprajām pusēm un līdzsvarot vienam otru.

“Šo divu personības stilu atšķirīgais pretējais raksturs rada spriedzi attiecībās. Šī spriedze veicina satraukumu, izmantojot pastāvīgu stumšanu un vilkšanu gan lai savienotos, gan atkāpšanās procesam, kas mēdz notikt šajā dinamikā,” saka Dr. Romanova. Bet šīm attiecībām ir priekšrocības un izaicinājumi.

Ieguvumi

Hjūza paskaidroja, ka mēs varam gūt labumu no mūsu partneriem, kuru stiprās puses atšķiras no mums. Piemēram, zelta retrīvers var parādīt melnajam kaķim priekšrocības, ko sniedz sabiedriskums, un melnais kaķis var iemācīt zelta retrīveram atstāt vietu citiem. Tas var novest pie spēcīgas saiknes un savstarpējas cieņas, lai novērtētu viens otra atšķirīgo ego.

"Var būt arī jauki būt attiecībās ar kādu, kuram ir atšķirīgas iezīmes, kas rada novitāti un apmierinātību attiecībās," skaidroja Hjūza.

Izaicinājumi

Šīs attiecības var būt sarežģītas, ja partneri nevar panākt labus kompromisus vai paziņot par savām vajadzībām. Konflikts var rasties, ja ir nepieciešami dažādi socializācijas līmeņi, lai justos labi, vai atšķirīgi enerģijas līmeņi, lai sadarbotos viens ar otru.

Ekstraverti mēdz runāt abstrakti, savukārt introverti runā konkrēti. Šis kontrasts attiecībās nozīmē, ka zelta retrīvers pateiks lietas, ko viņš nav pilnībā konkretizējis un kam dažreiz nav jēgas. Bet visgrūtākais aspekts ir tas, ka viņš neņem vērā, kas ir blakus, kad viņš runā.

Kā orientēties melnā kaķa draudzenes un zelta retrīvera attiecībās

Foto: pixabay.com

Hjūza skaidro, ka jebkurās attiecībās ir svarīgi ievērot vienam otra robežas, taču tas jo īpaši attiecas uz melnā kaķa un zelta retrīvera attiecībām.

“Ir pareizi izaicināt savu partneri izmēģināt jaunu pieeju vai padomāt par kaut ko jaunā veidā, taču ir ļoti svarīgi arī viņu uzklausīt, kad viņš pauž izeju no savas komforta zonas. Ņemot to vērā, ir svarīgi arī skaidri paziņot par savām vajadzībām jebkurās attiecībās, bet it īpaši, ja sadarbojies ar kādu, kas ir jūsu pretstats, ”sacīja Hjūza.

Kritika un strīdi

Šo attiecību dinamika varētu attaisnot toksiskus attiecību modeļus, kur viens partneris ir auksts un noraidošs, bet otrs pastāvīgi meklē pārliecību, apstiprinājumu un vienotību. Šo dinamiku mēdz kritizēt cilvēki, kuri to uzskata par hierarhiju, kur melnais kaķis ir “augšējais”, bet zelta retrīvers attiecībās ir zemākā pozīcijā.

Tāpat kā jebkura tendence un stereotips, tas nekad nesniedz pilnīgu priekšstatu par to, kā attiecības darbojas. Noteiktās sociālās situācijās pazīmes var mainīties, melnai kaķis kļūst atvērtāks, bet zelta retrīvers ieraujas sevī.

Foto: pixabay.com

Nav veselīgi vispārināt attiecības, ja katra partnera lomas paliek nemainīgas. Cilvēki mainās atkarībā no dažādas dzīves pieredzes; pāri, kas ir izturīgi, zina, kā pielāgoties viens otram.

Paturiet prātā

Svarīgi ir saglabāt saziņas kanālus atvērtus, nekad neuztvert, ka viņi zina, ko jūs domājat (un ko viņi domā), cienīt viens otra vajadzības un strādāt pie jūsu atšķirībām kā komanda. Ak, un jums, iespējams, nevajadzētu ņemt vērā padomus par attiecībām no 15 sekunžu TikTok videoklipa, atzīst Hjūza.

Lasi arī: Pretstati pievelkas: kas ietekmē partnera izvēli

Dzīvesstils

Astronomiskais rudens iestājās svētdien plkst.15.43, jo būs rudens ekvinokcija un Zemes ziemeļu puslodē iestāsies rudens. Pagaidām laikapstākļi Latvijā ir uz robežas starp meteoroloģisko vasaru un rudeni, bet sagaidāms, ka septembra pēdējās dienās meteoroloģiskais rudens būs iestājies visā valstī.

Svarīgākais