Pētījums apstiprina, ka suņi var palīdzēt mazināt sāpes

© Foto: pixabay.com

Daudzi zina, ka suņiem ir labvēlīga ietekme uz cilvēku labsajūtu. Tomēr tagad tam ir zinātniski pierādījumi. Suņu terapija: jauns pētījums apstiprina, ka četrkājainie draugi var palīdzēt mazināt sāpes.

Ja veiksiet aptauju suņu īpašnieku vidū un jautāsiet, vai viņu mīluļi spēj uzlabot garastāvokli un mazināt sāpes, visticamāk, viņi sniegs apstiprinošu atbildi. Ir daudz gadījumu, kad četrkājainie dziednieki nāk un devās gulēt kopā ar saviem saimniekiem, kuriem bija slikta pašsajūta, pēc kā slimība pārgāja.

Tagad tam ir zinātnisks apstiprinājums. Kanādas zinātnieki atklājuši, ka tikai 10 minūšu pavadīšana terapijas suņa sabiedrībā var mazināt sāpes, trauksmi un depresiju, kā arī uzlabot neatliekamās palīdzības nodaļas pacientu noskaņojumu.

Suņi efektīvi mazina trauksmi un sāpes pacientiem

Foto: pixabay.com

Pētījuma dalībniekiem, kuri sazinājās ar četrkājainajiem terapeitiem, tika lūgts pēc tam novērtēt savu stāvokli. Rezultātā tika reģistrēts, ka viņu sāpju līmenis samazinājās par 43%, trauksmes līmenis par 48%, bet depresija - par 46%. Tajā pašā laikā pacientu noskaņojums paaugstinājās par 41%.

Pirms eksperimenta pacientiem tika lūgts novērtēt visus šos kritērijus 11 ballu skalā, kur viens bija zemākais līmenis un 11 bija augstākais. Pēc tam pēc mijiedarbības ar terapijas suni pacienti vēlreiz ierakstīja rezultātus un pēc tam vēlreiz 20 minūtes vēlāk. Vienlaikus šajos intervālos tika mērīts arī pacientu sirdsdarbības ātrums un asinsspiediens.

Foto: pixabay.com

Tajā pašā laikā neatliekamās palīdzības pacientiem, kuri nesazinājās ar terapijas suni, tika lūgts aizpildīt tās pašas anketas, lai pēc tam tos varētu salīdzināt ar kontroles grupas rezultātiem. Tomēr dzimums, vecums un etniskā piederība statistiku neietekmēja, raksta Journals.plos.org.

Lai gan pētījumā netika ņemti vērā tādi faktori kā terapijas suņa individuālā ietekme uz pacientu un viņam izrakstītās zāles, kā arī tas, vai sāpes bija hroniskas vai nē, amerikāņu kolēģi atzinīgi novērtēja darba rezultātus.

Kāds suns piestāv tavai zodiaka zīmei, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais