Kā kafijas krūzes forma ietekmē garšu vairāk nekā pupiņas

© unsplash.com

Mēs bieži domājam, ka kafijas garšu nosaka tikai pupiņu kvalitāte, malums un pagatavošanas veids, taču ir vēl viens faktors, ko daudzi nenovērtē - tā ir krūze, no kuras dzeram. Tās forma, malu biezums un pat tilpums var būtiski mainīt to, kā kafija garšo un smaržo, raksta “BBC Food”.

Malu biezums - pirmais garšas filtrs

Biezas krūzes malas padara kafiju maigāku - dzerot šķidrums mutē nonāk lēnāk un izkliedētāk, samazinot rūgtuma sajūtu, tieši tāpēc late vai kapučīno bieži šķiet patīkamāki no masīvām krūzēm. Savukārt plānas porcelāna malas ļauj kafijai strauji ieplūst mutē, izceļot skābumu un asākas notis - ideāli piemērota filtrkafijai vai vieglākam espreso.

Forma nosaka aromāta virzienu

Kafijas garša lielā mērā ir aromāts. Krūzes ar sašaurinātu augšdaļu (līdzīgi vīna glāzēm) koncentrē aromātu tieši deguna virzienā, pastiprinot saldās, augļainās vai šokolādes notis. Plašas, atvērtas krūzes aromātu “izlaiž” gaisā, padarot garšu plakanāku, bet bieži vien maigāku.

unsplash.com

Tilpums ietekmē temperatūru un līdzsvaru

Pārāk liela krūze mazai kafijas porcijai liek dzērienam ātrāk atdzist. Temperatūras kritums maina garšas uztveri - skābums kļūst izteiktāks, saldums pazūd. Savukārt krūze, kas atbilst porcijas izmēram, palīdz saglabāt līdzsvaru starp rūgtumu, skābumu un aromātu.

Materiāls nav tikai dizains

Keramika un porcelāns uztur stabilu temperatūru un neietekmē garšu. Stikls ļauj redzēt kafijas slāņus, bet ātrāk atdziest. Metāla krūzes var piešķirt vieglu metālisku pēcgaršu un mainīt aromāta uztveri - ne velti tās reti izmanto specializētās kafejnīcās.

unsplash.com

Ko ņemt vērā ikdienā?

Ja kafija mājās šķiet “ne tāda”, nesteidz mainīt pupiņas. Pamēģini citu krūzi:

- espreso - mazāka, ar nedaudz sašaurinātu augšu;

- melna kafija - plānas malas, vidējs tilpums;

- dzērieni ar pienu - biezas, masīvākas krūzes.

Krūze nav tikai trauks - tā ir daļa no kafijas pieredzes. Pareizi izvēlēta forma var padarīt vienkāršu kafiju bagātīgāku un interesantāku, pat nemainot recepti. Reizēm labākā garšas uzlabošana sākas nevis dzirnaviņās, bet trauku skapī.