Eļļa virtuvē ir viens no tiem produktiem, ko izmantojam ikdienā, bieži pat nedomājot, ka tai nepieciešama pareiza uzglabāšana. Tomēr tieši temperatūra, gaisma un skābeklis nosaka, cik ilgi eļļa saglabā savu garšu un aromātu, raksta “foodandwine.com”.
Ja eļļa stāv blakus plītij, saulē vai atvērtā traukā, tā var oksidēties - kļūt rūgta, zaudēt krāsu un smalko aromātu. Īpaši jutīga pret siltumu ir pirmā spieduma olīveļļa, kuras sastāvā esošie antioksidanti sāk sadalīties jau pie 25-30°C.
Lai eļļa saglabātos svaiga
Lai eļļa saglabātos svaiga, to vajadzētu glabāt tumšā, vēsā vietā - piemēram, virtuves skapī, kas nav tuvu plīts vai radiatoriem.
Vislabāk izvēlēties pudeles no tumša stikla ar cieši noslēgtu korķi, lai gaisma un gaiss piekļūtu pēc iespējas mazāk. Ja pamanāt, ka eļļa kļuvusi biezāka, mainījusies tās smarža vai parādījies metālisks aromāts, tā vairs nav piemērota lietošanai.

Kā pagarināt eļļas mūžu?
Pat šķietami vienkāršs paradums - neatstāt pudeli atvērtu - var pagarināt eļļas kalpošanas laiku un saglabāt tās garšu.
Ja mājās ir vairāki eļļu veidi, ieteicams tās rotēt - nelietot vienu un to pašu pudeli mēnešiem ilgi.
Cik ilgi eļļa ir derīga lietošanai?
Katrai eļļai ir savs “derīguma logs”.
Auksti spiestas olīveļļas ieteicams izlietot 6-12 mēnešu laikā pēc atvēršanas, jo ar laiku tajā esošie polifenoli samazinās un garša kļūst plakana.
Saulespuķu un rapšu eļļas ir nedaudz izturīgākas - tās labi glabājas līdz gadam, bet riekstu eļļas, piemēram, valriekstu vai sezama, ir visjutīgākās - tās oksidējas jau pēc pāris mēnešiem.
Eļļas, kas paredzētas cepšanai augstā temperatūrā, var glabāt nedaudz ilgāk, taču tikai tad, ja tās tiek turētas vēsumā un sausumā.

Ja eļļu iegādājies lielā pudelē, vari to sadalīt mazākos traukos, atstājot lielāko daļu noslēgtu un tikai nelielu daudzumu ikdienas lietošanai. Tā tu pasargāsi eļļu no atkārtotas saskares ar gaisu un paildzināsi tās derīgumu.
Labs noteikums, ko atcerēties: eļļa ir dzīvs produkts, un tā mainās tāpat kā svaigs ēdiens. Ja vēlies, lai tava eļļa sniegtu ne tikai garšu, bet arī veselīgās īpašības, attiecies pret to ar tādu pašu rūpību kā pret jebkuru svaigu produktu - glabā to vēsumā, aizsargā no gaismas un izlieto laikā.
Lasiet arī, kuras eļļas ir drošākās cepšanai.