Augļu mazgāšana ar verdošu ūdeni var būt bīstama

© Foto: freepik.com

Augļu un ogu applaucēšana ar verdošu ūdeni, ko uzskata par uzticamu dezinfekcijas līdzekli, patiesībā var būt kaitīga. Šī metode ne tikai iznīcina pārtikas produktos esošās derīgās vielas, bet arī nespēj noņemt galvenos piesārņotājus.

Pēc ekspertu ieteikuma galvenais termiskās apstrādes kaitējums ir trauslo ūdenī šķīstošo vitamīnu iznīcināšana. "Aplejot vīnogas vai zemenes ar verdošu ūdeni, mēs burtiski zaudējam ievērojamu daļu no to derīgajām īpašībām," skaidro zinoši eksperti. Turklāt pēkšņas temperatūras izmaiņas bojā smalkās šķiedras, kā rezultātā augļi un ogas zaudē savu formu, raksturīgo kraukšķīgumu un ātrāk bojājas.

Runājot par efektivitāti pret piesārņojumu, verdošs ūdens ir neefektīvs, jo tas nenoņem vaska pārklājumu un taukos šķīstošos pesticīdus, ko bieži izmanto augļu izskata saglabāšanai. Turklāt karsts ūdens tieši var "aizzīmogot" ķīmiskās vielas uz mizas virsmas.

Foto: freepik.com

Kā drošu un efektīvu alternatīvu uztura speciālisti iesaka tradicionālu mazgāšanu vēsā tekošā ūdenī. Ļoti netīrus augļus var iepriekš mērcēt 10-15 minūtes ūdenī ar etiķi vai cepamo sodu, pēc tam katru augli rūpīgi noskalojot zem tekoša ūdens, berzējot to ar rokām.

Ieteicams mazgāt augļus un ogas tieši pirms ēšanas, nevis iepriekš, jo mitra vide paātrina bojāšanos.