Metāla sietiņš vai papīra filtrs - kā mainās tējas garša?

© pexels.com

Tēja nav tikai dzēriens - tā ir ķīmiska ekstrakcija starp ūdeni un augu lapām. To, kā tēja garšos, ietekmē ne tikai lapu kvalitāte, bet arī tas, caur ko tēja tiek vārīta un filtrēta. Ļoti būtiska atšķirība veidojas starp tējas pagatavošanu metāla sietiņā un papīra filtrā - pat ja izmanto vienu un to pašu tēju, garša un aromāts var piedzīvot ļoti atšķirīgu rezultātu, raksta "teavivre.com”.

Kāpēc šī atšķirība rodas?

Metāla sietiņš ļauj izkļūt cauri mikroskopiski sīkām tējas daļiņām, kuras turpina izdalīt garšas un tanīnus arī pēc lapu izņemšanas no krūzītes. Tas nozīmē, ka tēja kļūst stiprāka, aromātiskāka, reizēm arī sausāka vai rūgtāka. Savukārt papīra filtrs šīs mikrodaļiņas aiztur, tāpēc dzēriens sanāk dzidrāks un ar maigāku garšu.

unsplash.com

Kad jāizmanto sietiņš, bet kad - maisiņš?

Ja vēlies pilnasinīgu garšas un intensīvu tējas pieredzi, metāla sietiņš būs piemērotāks. Tas ir lieliski piemērots melnajām tējām, oolong un pu-erh, kur aromāta “dziļums” ir būtiska garšas daļa. Šeit smalkās daļiņas palīdz atklāt lapu pilno raksturu.

Savukārt papīra filtrs ir piemērotāks maigām tējām - baltajai un zaļajai, kā arī zāļu un ziedu tējām. Tā kā filtrs aiztur ne tikai daļiņas, bet arī daļu tanīnu, dzēriens kļūst vieglāks un svaigāks. Šajā gadījumā tējas garša ir tīra un eleganta, bez rūgtuma vai pārāk “sausas” pēcgaršas.

unsplash.com

Nevis pareizs vai nepareizs - bet piemērots konkrētai tējai

Zaļajai un baltajai tējai visbiežāk piemērotāks ir papīra filtrs, kas saglabā tās maigumu un neļauj tanīniem kļūt dominējošiem. Savukārt melnajai tējai, pu-erh un oolong, metāla sietiņš ļauj lapām atvērties brīvāk un piešķirt dzērienam dziļumu, kas citādāk var nepilnīgi izpausties.

Zāļu tējām, piemēram, piparmētrai vai kumelītēm, papīra filtrs ir piemērotāks - dzēriens paliek dzidrs un krūzītē nav peldošu ziedlapu.

pexels.com

Kāpēc tēja kļūst rūgta?

Visbiežāk iemesls nav filtrs - bet ūdens temperatūra vai ievilkšanās laiks.

Zaļajai tējai ūdens temperatūrai jābūt 75-85°C.Melnajai - ap 95°C.Ievilkšanās laiks - parasti pietiek ar 2-5 minūtēm.

Ja tēja stāv pārāk ilgi, tanīni turpina izdalīties, un garša kļūst asa.

Metāla sietiņš intensificē garšu un aromātu, papīra filtrs - izlīdzina un attīra.

Izvēle nav par pareizu vai nepareizu gatavošanu, bet gan par sajūtu, ko vēlies izcelt konkrētajā tējā. Ja mājās ir abi, pamēģini vienu un to pašu tēju pagatavot abos veidos - tā ir vienkārša un klusa garšas pieredze, kas ļoti skaidri atklāj tējas nianses.