Labākie koriandra aizstājēji: ko lietot receptēs

© Foto: pixabay.com

Ienīsti koriandru? Nomainiet receptē "zaļās ziepes" pret kaut ko gardu! Šie koriandra aizstājēji ir tikpat garšīgi kā īstā garšviela.

Aptuveni 86% iedzīvotāju ir paveicies sajust koriandru visā tā piparotajā un skābajā krāšņumā, bet tas nozīmē, ka 14% cilvēku ir ģenētiski ieprogrammēti to neieredzēt. Šā iemesla dēļ koriandrs paradoksālā kārtā ir gan populārs garšaugs, gan arī vispretrunīgākais. Bet vai ir kāda cerība koriandra nīdējiem? Vaicā TheTakeout.

Lai gan, iespējams, nevarēsiet mainīt savas garšas kārpiņas, Šona Klārka, recepšu izstrādātāja, kas izveidoja emuāru Healthy Foodie Girl, piedāvā vairākas alternatīvas, kas to var aizstāt.

Foto: pixabay.com

"Svaigi pētersīļi ir mana labākā izvēle," saka Klārka, "tie ir koši, ar zālaugu garšu, bez polarizācijas." Lai gan pētersīļi ir viņas pirmā izvēle (tie pat vizuāli ir līdzīgi koriandram), Klārkai patīk izmantot arī piparmētru vai baziliku, atkarībā no ēdiena. (Taizemes baziliks varētu būt labāks par itāļu baziliku, jo tam, tāpat kā koriandram, ir nedaudz skāba garša.) Šīs pašas sastāvdaļas žāvētā veidā var izmantot arī kā žāvēta koriandra aizstājējus.

"Lai iegūtu citrusaugļu garšu, ko sniedz koriandrs, pievienojiet nedaudz laima sulas vai pievienojiet nedaudz sasmalcinātus lociņus vai maurlokus, lai iegūtu svaigu garšu," viņa teica. "Jūs joprojām iegūsiet spilgtu garšu bez ziepjainām notīm." Arī laima sulai ir savs žāvēts analogs. "Ja vēlaties iegūt citrusaugļu garšu, kādu sniedz koriandrs, mēģiniet savam garšaugu maisījumam pievienot nedaudz laima miziņas vai žāvētas citrona miziņas."

Ķimeņu sēklas kā kaltēta koriandra alternatīva

Foto: pixabay.com

Ir vēl viens iespējams kaltēta koriandra aizvietotājs, kas piedāvā pavisam citu garšu, taču Šona Klārka uzskata, ka tieši šī alternatīva varētu aizstāt koriandru noteiktos ēdienos. Viņa pastāstīja: "Žāvētām ķimeņu sēklām... ir silta, zemes, viegli salda garša ar lakricas pieskaņu, savukārt kaltētais koriandrs ir vieglāks un ar citrusu pieskaņu."

Abu sēklu tekstūra atšķiras. "Ķimeņu sēklas ir stingras un aromātiskas ar riekstainu, gandrīz anīsam līdzīgu garšu. Kaltētais koriandrs ir delikāts un smalkāks... Tekstūras ziņā salīdzināt kraukšķīgas sēklas ar kaltētu garšaugu, tāpēc receptēs tās uzvedīsies ļoti atšķirīgi." Tomēr dažos gadījumos Klārka sacīja, ka ķimeņu aizstāšana ar koriandra varētu darboties, ja esat pirmās garšvielas cienītājs.

Foto: pixabay.com

Klārka apgalvo: "Ja vēlaties piešķirt dziļumu sātīgam ēdienam, īpaši kaut kam ar pupiņām vai lēcām, ķimenes var papildināt garšas savā unikālā veidā." Tomēr viņa brīdināja, ka kaltētas ķimeņu sēklas vislabāk sader ar mājīgākiem ēdieniem, ja tās aizstājat ar kaltētu koriandru. "Tās vislabāk darbojas receptēs, kas nepaļaujas uz košu, augu izcelsmes noti un tā vietā vēlaties kaut ko sildošu un pikantu."

Svarīgākais