Pētersīļi un dilles ir neatņemama Ukrainas virtuves sastāvdaļa, kas ēdieniem piešķir aromātu un ieguvumus veselībai. Bet kurš no šiem populārajiem garšaugiem ir labāks jūsu veselībai?
Atbilde varētu pārsteigt — tā nav tik vienkārša, kā šķiet.
Šis garšaugs ir bagāts ar K vitamīnu, kas ir svarīgs asins recēšanai un kaulu stiprināšanai, kā arī ar C vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants, kas atbalsta imūnsistēmu. Pētersīļi satur arī A vitamīnu acu un ādas veselībai, pretiekaisuma flavonoīdus, dzelzi un kāliju, padarot tos vērtīgus sirds un asinsvadu veselībai. To bieži lieto gremošanas veicināšanai un kā dabisku elpas atsvaidzinātāju.
Dilles satur arī A un C vitamīnu, taču to unikālā priekšrocība ir ēteriskās eļļas, piemēram, karvons un limonēns. Šie savienojumi ir pazīstami ar savām antibakteriālajām un potenciāli pretvēža īpašībām. Tradicionāli dilles palīdz gremošanai, mazina spazmas, cīnās pret vēdera uzpūšanos un tām ir viegla nomierinoša iedarbība. Tas ir arī labs kalcija un mangāna avots, kas veicina stiprus kaulus.
Patiesībā abi augi ir īsti superprodukti, kas ir pelnījuši vietu uzturā. Ja salīdzina noteiktu vitamīnu, piemēram, K un C, daudzumu uz 100 gramiem, pētersīļi parasti ir visaugstākajā līmenī. Tomēr dilles izceļas ar savām unikālajām ēteriskajām eļļām, kas tām piešķir īpašas terapeitiskās īpašības gremošanai un nervu sistēmas nomierināšanai.
Galvenais ir tas, ka tie nekonkurē — tie viens otru papildina. To ieguvumu atšķirība nav atkarīga no tā, kurš no tiem ir “labāks”, bet gan no tā, kuri bioloģiski aktīvie savienojumi organismam ir visvairāk nepieciešami.
Labākā stratēģija ir lietot abus augus ikdienas ēdienreizēs. Pievienojiet pētersīļus salātiem, smūtijiem, zupām un pamatēdieniem — tie lieliski sader ar gaļu un zivīm. Dilles lieliski sader ar zivīm, kartupeļiem, piena produktiem, olām un svaigu dārzeņu salātiem.