PADOMS: Ārst­nie­cis­kās ķi­me­nes

© Publicitātes foto

Vis­ti­ca­māk, vie­na da­ļa ķi­me­nes ceļ go­da vie­tā. Pa­sau­les vir­tu­vē arī tās ir ļo­ti po­pu­lā­ras, bet ci­tiem šī sēk­lvei­dī­gā garš­vie­la, kas ēdie­niem pie­šķir asu gar­šu un pa­tī­ka­mu aro­mā­tu, sim­pā­ti­jas ne­iz­rai­sa.

Kā garš­vie­lu iz­man­to ne ti­kai sēk­las, bet arī la­pas un pat sak­ni. Ķi­me­nes jau iz­se­nis pa­zīs­ta­mas ar sa­vām ārst­nie­cis­ka­jām īpa­šī­bām – uz­la­bo gre­mo­ša­nu, lie­to gas­trī­ta ga­dī­ju­mā, it īpa­ši, ja ir pa­ze­mi­nā­ta skā­be, ma­zi­na arī dru­dzi, rak­stu­rī­ga no­mie­ri­no­ša, to­ni­zē­jo­ša un urīn­dze­no­ša ie­dar­bī­ba. Pa­tie­sī­bā ķi­me­nes der pie jeb­ku­ra ēdie­na – sa­lā­tiem, ga­ļas, zi­vīm, zu­pām, ma­ri­nā­dēm, dār­ze­ņu ēdie­niem, it īpa­ši la­bi sa­der ar kar­tu­pe­ļiem, kā­pos­tiem, bie­tēm, bur­kā­niem. Pie­vie­no pie sē­nēm, da­žā­dām mēr­cēm, pla­ši iz­man­to kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­mos. Ko­pā ar anī­su, ko­ri­an­dru un fen­he­li ķi­me­nes ag­rāk pie­vie­no­ja ie­vā­rī­ju­mam, pār­kai­sī­ja ar tām cep­tus ābo­lus. Un kur vēl aro­mā­tis­kā ķi­me­ņu tē­ja, ku­rai var pie­vie­not sa­rī­vē­tu cit­rus­aug­ļu mi­zi­ņu. Tē­ja it īpa­ši ve­se­lī­ga ir jaun­ajām mā­mi­ņām, jo vei­ci­na pien­ra­di, pa­līdz sa­kār­tot arī hor­mo­nā­lo sis­tē­mu. Lai no­stip­ri­nā­tu imūn­sis­tē­mu, ņem 250 gra­mu la­bi sa­mal­tu svai­gu mel­no ķi­me­ņu sēk­lu, sa­jauc ar ki­lo­gra­mu me­dus un bur­ku aiz­vā­ko. Lie­to pa vie­nai ēdam­ka­ro­tei kat­ru die­nu.

No­de­rī­gi!

* Mal­tas ķi­me­nes var iz­man­tot pi­pa­ru vie­tā vai arī iz­vei­dot mai­sī­ju­mu no pi­pa­riem un ķi­me­nēm.

* Lai ķi­me­ņu aro­māts bū­tu spē­cī­gāks, tās ie­tei­cams ap­grauz­dēt, ne­vis cept uz pan­nas, bez pie­de­vām. Tās sil­dot, ro­das ēte­ris­kās eļ­ļas, kas ir ķi­me­ņu sa­stā­vā.

* Ga­ta­vo­jot ēdie­nus ar ķi­me­nēm, re­cep­tēs var ie­tilpt arī pi­par­mēt­ra. Kau­kā­za vir­tu­vē pi­par­mēt­ru bie­ži pie­vie­no ga­ļas ēdie­niem – ga­ļu sa­cep ce­peš­krās­nī, pie­vie­no­jot ķi­me­nes un pi­par­mēt­ru.

* Vā­rot skā­bus kā­pos­tus, jā­pie­vie­no ne­daudz ķi­me­ņu, un kā­pos­tu aro­māts pa­zu­dīs.

* Ķi­me­nes uz­gla­bā cie­ši no­slēg­tā kār­bā sau­sā, tum­šā vie­tā.

Re­cep­tes

Sa­lā­ti ar vis­tas fi­le­ju, ar sie­ru un to­mā­tu

Sa­stāv­da­ļas: 200 g vis­tas fi­le­jas, 200 g cie­tā sie­ra, 200 g sē­ņu, 2 to­mā­ti, 150 g ma­jo­nē­zes, mel­ni mal­tie pi­pa­ri, sāls, ķi­me­nes, za­ļu­mi, sa­lāt­la­pas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no­vā­ra vis­tas fi­le­ju un sa­smal­ci­na. Sa­griež di­vas sa­lāt­la­pas, to­mā­tus, sē­nes, sa­rī­vē sie­ru, pie­vie­no garš­vie­las un vi­su sa­jauc ar ma­jo­nē­zi. Pirms liek sa­lā­tus uz šķīv­ja, kār­to uz tā pā­rē­jās sa­lāt­la­pas. Sa­lā­tus ro­tā ar za­ļu­miem un ķi­me­nēm.

Kars­tmai­zes ar biez­pie­nu un ķi­me­nēm

Sa­stāv­da­ļas: 400 g bal­tmai­zes, vie­na ola, 200 g biez­pie­na, ķi­me­nes, 50 g eļ­ļas.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­griež bal­tmai­zi, vie­nu pus­i no­smē­rē ar eļ­ļu un uz­liek biez­pie­na ma­su, ku­rai biez­pie­nu sa­smal­ci­na, pie­vie­no olu un rū­pī­gi sa­jauc vai vieg­li sa­pu­to. Ma­sai pie­vie­no pus­i ēdam­ka­ro­tes ķi­me­ņu un vēl­reiz sa­mai­sa. Liek ma­su uz bal­tmai­zes ar ne­lie­lu kau­dzi. Kār­to mai­zī­tes uz pan­nas, uz­kai­sa tām at­li­ku­šās ķi­me­nes. Liek līdz 180 grā­diem uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un cep ap­mē­ram 10 līdz 15 mi­nū­šu, ka­mēr ie­gūst zel­tai­nu ga­ro­zi­ņu.

Pil­dī­ti šam­pin­jo­ni ar za­ļu­miem

Sa­stāv­da­ļas: 10 lie­li šam­pin­jo­ni, 3 ēdam­ka­ro­tes sau­sā bal­tvī­na, 100 g mīk­stā sie­ra ar za­ļu­miem, ķi­me­nes, za­ļu­mi, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sē­nes no­maz­gā un no­ņem tām ce­pu­rī­tes. Sa­mai­sa mīk­sto sie­ru ar vī­nu, garš­vie­lām un ķi­me­nēm. Pil­da šam­pin­jo­nu ce­pu­rī­tes ar sie­ra ma­su, pār­kai­sa ar za­ļu­miem un liek ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā uz 20 mi­nū­tēm.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais