Visticamāk, viena daļa ķimenes ceļ goda vietā. Pasaules virtuvē arī tās ir ļoti populāras, bet citiem šī sēklveidīgā garšviela, kas ēdieniem piešķir asu garšu un patīkamu aromātu, simpātijas neizraisa.
Kā garšvielu izmanto ne tikai sēklas, bet arī lapas un pat sakni. Ķimenes jau izsenis pazīstamas ar savām ārstnieciskajām īpašībām – uzlabo gremošanu, lieto gastrīta gadījumā, it īpaši, ja ir pazemināta skābe, mazina arī drudzi, raksturīga nomierinoša, tonizējoša un urīndzenoša iedarbība. Patiesībā ķimenes der pie jebkura ēdiena – salātiem, gaļas, zivīm, zupām, marinādēm, dārzeņu ēdieniem, it īpaši labi sader ar kartupeļiem, kāpostiem, bietēm, burkāniem. Pievieno pie sēnēm, dažādām mērcēm, plaši izmanto konditorejas izstrādājumos. Kopā ar anīsu, koriandru un fenheli ķimenes agrāk pievienoja ievārījumam, pārkaisīja ar tām ceptus ābolus. Un kur vēl aromātiskā ķimeņu tēja, kurai var pievienot sarīvētu citrusaugļu miziņu. Tēja it īpaši veselīga ir jaunajām māmiņām, jo veicina pienradi, palīdz sakārtot arī hormonālo sistēmu. Lai nostiprinātu imūnsistēmu, ņem 250 gramu labi samaltu svaigu melno ķimeņu sēklu, sajauc ar kilogramu medus un burku aizvāko. Lieto pa vienai ēdamkarotei katru dienu.
Noderīgi!
* Maltas ķimenes var izmantot piparu vietā vai arī izveidot maisījumu no pipariem un ķimenēm.
* Lai ķimeņu aromāts būtu spēcīgāks, tās ieteicams apgrauzdēt, nevis cept uz pannas, bez piedevām. Tās sildot, rodas ēteriskās eļļas, kas ir ķimeņu sastāvā.
* Gatavojot ēdienus ar ķimenēm, receptēs var ietilpt arī piparmētra. Kaukāza virtuvē piparmētru bieži pievieno gaļas ēdieniem – gaļu sacep cepeškrāsnī, pievienojot ķimenes un piparmētru.
* Vārot skābus kāpostus, jāpievieno nedaudz ķimeņu, un kāpostu aromāts pazudīs.
* Ķimenes uzglabā cieši noslēgtā kārbā sausā, tumšā vietā.
Receptes
Salāti ar vistas fileju, ar sieru un tomātu
Sastāvdaļas: 200 g vistas filejas, 200 g cietā siera, 200 g sēņu, 2 tomāti, 150 g majonēzes, melni maltie pipari, sāls, ķimenes, zaļumi, salātlapas.
Pagatavošana: novāra vistas fileju un sasmalcina. Sagriež divas salātlapas, tomātus, sēnes, sarīvē sieru, pievieno garšvielas un visu sajauc ar majonēzi. Pirms liek salātus uz šķīvja, kārto uz tā pārējās salātlapas. Salātus rotā ar zaļumiem un ķimenēm.
Karstmaizes ar biezpienu un ķimenēm
Sastāvdaļas: 400 g baltmaizes, viena ola, 200 g biezpiena, ķimenes, 50 g eļļas.
Pagatavošana: sagriež baltmaizi, vienu pusi nosmērē ar eļļu un uzliek biezpiena masu, kurai biezpienu sasmalcina, pievieno olu un rūpīgi sajauc vai viegli saputo. Masai pievieno pusi ēdamkarotes ķimeņu un vēlreiz samaisa. Liek masu uz baltmaizes ar nelielu kaudzi. Kārto maizītes uz pannas, uzkaisa tām atlikušās ķimenes. Liek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 10 līdz 15 minūšu, kamēr iegūst zeltainu garoziņu.
Pildīti šampinjoni ar zaļumiem
Sastāvdaļas: 10 lieli šampinjoni, 3 ēdamkarotes sausā baltvīna, 100 g mīkstā siera ar zaļumiem, ķimenes, zaļumi, sāls, pipari.
Pagatavošana: sēnes nomazgā un noņem tām cepurītes. Samaisa mīksto sieru ar vīnu, garšvielām un ķimenēm. Pilda šampinjonu cepurītes ar siera masu, pārkaisa ar zaļumiem un liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā uz 20 minūtēm.