Pērļu grūbas, neskatoties uz savu vienkāršību, ir bagāti ar daudzām noderīgām īpašībām. Pēc gastroenterologa teiktā, tie ir nomizoti un pulēti mieži, kas ir bagāti ar B vitamīniem, magniju, dzelzi, kāliju un fosforu.
Pērļu grūbas satur aptuveni 10-12% augu olbaltumvielu, un lēnie ogļhidrāti nodrošina ilgstošu sāta sajūtu bez pēkšņām cukura līmeņa asinīs svārstībām. Šķiedrvielas graudos uzlabo gremošanu, palīdz samazināt "sliktā" holesterīna līmeni un kontrolēt glikozes līmeni, kas ir īpaši svarīgi diabēta gadījumā, raksta DoctorPiter.
Turklāt graudos esošie antioksidanti palīdz novērst sirds un asinsvadu slimības. Pateicoties mērenajam kaloriju saturam un augstajai uzturvērtībai, pērļu miežus var iekļaut svara zaudēšanas diētās, kā arī izmantot kā alternatīvu gaļai veģetāriešu ēdienkartē.
Tomēr pērļu grūbas nav vienlīdz noderīgi visiem, brīdina gastroenterologi. Cilvēkiem ar alerģiju pret graudaugiem vai jutīgu kuņģi tie jālieto piesardzīgi - liekais šķiedrvielu daudzums var izraisīt vēdera uzpūšanos un diskomfortu.
Tie ir labs augu olbaltumvielu avots, kas ir noderīgi arī muskuļu masas iegūšanai.
Pērļu grūbas ir pārstrādāti mieži, no kuriem ir noņemta čaula un nopulēta līdz gludai masai. Neskatoties uz to izcelsmes vienkāršību, šiem graudaugiem piemīt neparastas kulinārijas un uzturvērtības īpašības.
Maigā garša un patīkamā tekstūra padara tos par universālu sastāvdaļu zupām, putrām, piedevām un pat saldajiem ēdieniem. Mūsdienās šis senais produkts atgriežas uz galdiem, iegūstot popularitāti to vidū, kas meklē līdzsvaru starp ieguvumiem veselībai un pieejamību.
Pērļu grūbas vēsture sniedzas gadsimtiem senā pagātnē. Jau Seno Austrumu civilizācijās - Ēģiptē un Mezopotāmijā - mieži ieņēma galveno vietu uzturā. Tie bija daļa no ikdienas uztura, tika izmantoti rituālos un pildīja valūtas lomu. Vēlāk Eiropā un Krievijā pērļu mieži kļuva par ierastu ēdienu, īpaši vienkāršo ļaužu vidū.
Viduslaikos tos bieži sauca par "zemnieku ēdienu", taču to uzturvērtības un pieejamības dēļ tie nav pazuduši no kulinārijas tradīcijām un receptēs ir saglabājušies līdz pat mūsdienām.
Pērļu grūbas ir vitamīnu un minerālvielu krātuve. Tie ir īpaši bagāti ar B vitamīniem, kas ir atbildīgi par enerģijas metabolismu, ādas veselību un nervu sistēmas darbību. Starp tiem ir tiamīns, niacīns un piridoksīns. Turklāt graudi satur tādus mikroelementus kā magnijs, dzelzs, kālijs un fosfors.
Šis grauds ir arī labs augu olbaltumvielu avots - to ir aptuveni 10-12%. Ogļhidrāti, kas galvenokārt ir lēno, "garo" cukuru veidā, nodrošina ilgstošu sāta sajūtu bez straujām glikozes līmeņa svārstībām.
Viena no pērļu grūbu galvenajām priekšrocībām ir augstais šķiedrvielu saturs. Regulāra šo graudu klātbūtne uzturā labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu.
Tas arī palīdz samazināt "sliktā" holesterīna līmeni un kontrolēt cukura līmeni, kas ir svarīgi vielmaiņas traucējumu, tostarp II tipa diabēta gadījumā.
Miežu sastāvā esošie antioksidanti palīdz samazināt sirds un asinsvadu slimību attīstības risku. Pateicoties šim sastāvam, pērļu mieži var kalpot kā vērtīgs elements hronisku slimību profilaksē.
Mieži paši par sevi ir produkts ar mērenu kaloriju saturu, bet vienlaikus ar augstu piesātinājuma spēju. Pateicoties lēni sagremojamiem ogļhidrātiem, tie neizraisa straujus insulīna lēcienus un uz ilgu laiku novērš bada sajūtu. Tas padara tos par ideālu pamatu sabalansētam uzturam, zaudējot svaru vai kontrolējot svaru.
Neskatoties uz daudzajām pozitīvajām īpašībām, pērļu grūbas nav piemērotas visiem. Pirmkārt, tie jālieto piesardzīgi cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret graudaugiem, jo īpaši miežiem.
Tāpat, pārmērīgi lietojot vai pēkšņi iekļaujot uzturā lielu daudzumu šķiedrvielu, var rasties nepatīkami kuņģa-zarnu trakta (KZT) simptomi - vēdera uzpūšanās, meteorisms, smaguma sajūta vēderā. Tas ir saistīts ar faktu, ka uztura šķiedrvielas aktīvi ietekmē zarnu mikrofloru.
Vēl ir vērts pieminēt, ka mieži satur fitīnskābi, vielu, kas var samazināt noteiktu minerālvielu, īpaši dzelzs un cinka, uzsūkšanos. Lai mazinātu šo efektu, pirms vārīšanas ieteicams graudus iemērkt: tas palīdz neitralizēt antinutrientus un uzlabo gremošanu.
Ir daudz veidu, kā pagatavot pērļu grūbas, sākot no vienkāršām putrām līdz sarežģītiem daudzkomponentu ēdieniem. Viens no klasiskajiem variantiem ir vārītu pērļu grūbu piedeva. Lai paātrinātu procesu un padarītu tekstūru maigāku, grūbas iepriekš uz nakti jāmērcē. Pēc tam to vāra ūdens un graudu attiecībā 3:1 apmēram 30-40 minūtes.
Pērļu grūbas labi sader ar sēnēm, sīpoliem, burkāniem un garšaugiem. No tiem var pagatavot putras, sautējumus, sacepumus, zupas un pat salātus. Apvienojumā ar medu, žāvētiem augļiem un riekstiem tie kļūst par barojoša deserta pamatu.
Lai iegūtu bagātīgu garšu un aromātu, putrai var pievienot garšaugus, garšvielas, ķiplokus, lauru lapas, buljonus - tie lieliski absorbē aromātus un bagātina ēdiena garšu.
Pērļu grūbas ir lēts, bet ārkārtīgi veselīgs graudaugs, kas var sniegt ievērojamu labumu organismam.
Vienlaikus pērļu grūbas audzēšanai nepieciešama saprātīga pieeja: ir svarīgi ņemt vērā organisma individuālās reakcijas, alerģiju klātbūtni un gremošanas īpatnības. Pareizi pagatavojot un pareizi lietojot, tie var kļūt par vienu no veselīga un garšīga uztura pamata sastāvdaļām.