Labākā putra sieviešu jaunībai: ēdiens, kas palīdz ražot kolagēnu

© Foto: depositphotos.com

Runājot par veselīgiem graudaugiem, lielākā daļa cilvēku uzreiz iedomājas par auzu pārslām un griķiem. Tomēr ir vēl vieni graudaugi, kas jāēd vismaz reizi nedēļā, īpaši sievietēm.

Japāņu zinātnieki veica eksperimentu ar pelēm. Dažiem grauzējiem viņi deva rīsu diētu, bet citiem - miežu diētu. Izmēģinājums parādīja, ka miežu patēriņš pagarināja laboratorijas dzīvnieku dzīves ilgumu par aptuveni četrām nedēļām. Izrādījās, ka šī labība nomāc cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs un samazina “sliktā” holesterīna koncentrāciju.

Foto: pixabay.com

Miežus plaši izmanto ēdienos. No tiem gatavo grūbu putru, un šī putra ir īpaši noderīga sievietēm. Grūbas ir vesels vai pāršķelts miežu grauds, kam noņemts ārējais apvalks. Ir tā sauktās parastās un pērļu grūbas, un otrās ir mazākas, stingrākas, baltākas un izvārās krietni ātrāk.

Mieži satur aminoskābi lizīnu, kas nepieciešama kolagēna sintēzei, proteīnam, kas veido saistaudu pamatu. Kolagēna ražošanas palielināšana, savukārt, uzlabo ādas elastību un samazina grumbu veidošanos.

"Lizīns ir peptīds, ko plaši izmanto ādas kopšanas jomā. Pētījumi liecina, ka šī aminoskābe uzlabo ādas izskatu, veicina brūču dzīšanu un atjaunošanos, kā arī tai ir ievērojama antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība,” teikts Cinghua universitātes (Ķīna) pētījumā.

Tomēr grūbas pašas par sevi nav tiešs kolagēna avots, bet šī putra veicina vispārējo ķermeņa veselību, kas var arī netieši ietekmēt kolagēna ražošanu.

Grūbas ir bagātas ar šķiedrvielām, kas palīdz normalizēt gremošanu, novērš aizcietējumus un samazina holesterīna līmeni asinīs. Tas ir īpaši svarīgi sievietēm, jo ​​bieži sastopamas kuņģa-zarnu trakta problēmas un augstu holesterīna līmeni.

Turklāt grūbas satur daudz vitamīnu un minerālvielu, tostarp B vitamīnus, magniju, fosforu, dzelzi un cinku. B vitamīni ir svarīgi nervu sistēmai, magnijs palīdz regulēt asinsspiedienu, bet dzelzs ir būtiska anēmijas profilaksei. Cinkam ir liela nozīme sieviešu imūnsistēmā un reproduktīvajā veselībā.

Kļūdas grūbu sagatavošanā, kā dēļ tās zaudē visas priekšrocības

Daudzi cilvēki uzskata, ka grūbas ir "tukša" putra, kas ir slikti sagremojama. Tā nav pilnīga taisnība. Lai tā labāk uzsūktos, grūbas jāvāra ilgi, līdz ir pilnībā gatavas, lai ciete kļūtu ķermenim pieejamāka.

Nepietiekami termiski apstrādāta patiešām var izraisīt diskomfortu vēderā. Pareizi pagatavota grūbu putra ir viegli sagremojama un lieliski uzsūcas. Grūbas der visiem. Taču cilvēkiem ar kuņģa-zarnu trakta slimībām šī putra jālieto piesardzīgi un nelielos daudzumos. Jāatceras arī, ka pārmērīgs jebkuru graudaugu patēriņš var radīt negatīvas sekas.

Foto: depositphotos.com

Kāds ir labākais veids, kā ēst grūbas?

Putru var pagatavot ar pienu, ūdeni vai pievienot dārzeņus, sēnes, gaļu vai zivis. Nav stingru ieteikumu, galvenais ir lietot to kā daļu no sabalansēta uztura.

Produkti jauneklīgai ādai, kas jāpievieno sievietes uzturam

Lai papildinātu kolagēna līmeni, pievērsiet uzmanību kolagēna avotiem.

1.Dzīvnieku izcelsmes produkti

  • Kaulu buljoni ir viens no labākajiem kolagēna avotiem. Kauliem un saistaudiem ilgstoši vārot, izdalās kolagēna proteīni, kurus pēc tam var lietot šķidrā veidā.
  • Gaļa, īpaši ar augstu saistaudu saturu, piemēram, liellopu gaļa, cūkgaļa un mājputni.
  • Zivis un jūras veltes, īpaši zivju āda un vēžveidīgie, satur arī kolagēnu.

2.Piedevas

Kolagēna pulveri var iegūt no dažādiem avotiem (hidrolizēts kolagēns no liellopu gaļas, cūkgaļas vai zivīm). Tie ir viegli uzsūcas organismā. Kolagēna kapsulas un tabletes, taču to efektivitāte var atšķirties.

Lasi arī: To ēd ilgdzīvotāji: nosaukts virtuvē neaizstājams produkts

Augu pārtika nesatur kolagēnu, bet var veicināt kolagēna sintēzi. Piemēram, pārtikas produkti, kas bagāti ar C, E un A vitamīniem, kā arī antioksidantiem, palīdz organismam ražot kolagēnu. Pie šādiem produktiem pieder citrusaugļi, ogas, garšaugi, rieksti un sēklas.

Atceries, kas notika...?

Svarīgākais