Vai pastāv pārtikas produkts ar negatīvu kaloriju daudzumu?

© Foto: pixabay.com

Pārtikas produkti ar negatīvu vai nulles kaloriju daudzumu ir pretrunīgi, neskatoties uz to popularitāti diētu vietnēs. Vai tādi pastāv? Ideja ir tāda, ka ķermenis patērē tikpat daudz (vai vairāk) enerģijas, lai sagremotu izvēlētos augļus vai dārzeņus, nekā tas nodrošina.

Nav zinātnisku pierādījumu, kas apstiprinātu šo ideju, jo pat pārtikas produkti ar zemāko kaloriju daudzumu, piemēram, selerijas un kreses, satur vairāk enerģijas, nekā ķermenim nepieciešams to pārstrādei, raksta techinsider.

Ko tieši saka zinātne?

Foto: pixabay.com

2019.gadā Alabamas Universitātes pētnieki veica pētījumu par bārdainajiem pūķiem, kas ēd selerijas. Tā var šķist neparasta dzīvnieka izvēle, bet bārdainie pūķi ir visēdāji un izmanto tādus pašus gremošanas mehānismus kā cilvēki.

Visbiežāk minētie pārtikas produkti ar negatīvu kaloriju daudzumu ir:

  • selerijas,
  • gurķi,
  • cukini,
  • sparģeļi,
  • spināti,
  • salāti,
  • greipfrūti,
  • avenes,
  • zemenes.

Ķirzakas apēda selerijas 5% no sava ķermeņa svara. Pētnieki izmērīja to vielmaiņas ātrumu un savāca fekālijas un urīnu, lai aprēķinātu ar izvadīšanu zaudēto enerģijas daudzumu. Autori atklāja, ka ķirzakas patērēja tikai aptuveni trīs ceturtdaļas no selerijās esošās enerģijas, atspēkojot domu par pārtikas produktiem ar negatīvu kaloriju daudzumu.

Foto: pixabay.com

Jebkurā gadījumā daži uztura eksperti apgalvo, ka koncentrēšanās uz kalorijām svara uzturēšanai vai zaudēšanai nav laba ideja, jo mūsu ķermeņi izmanto dažādus bioloģiskos mehānismus dažādu pārtikas veidu sagremošanai.

Mēs tērējam daudz vairāk enerģijas olbaltumvielu sagremošanai nekā tauku vai ogļhidrātu sagremošanai, kuriem ir augsta enerģijas pieejamība. Tāpēc kaloriju saturs nav tik svarīgs kā pārtikas veids, ko ēdat.

Augsti pārstrādāti pārtikas produkti parasti satur daudz tauku un ogļhidrātu, kas sniedz tūlītēju apmierinājumu, taču tie nodrošina arī lielu enerģijas devu, no kuras lielu daļu mēs uzglabājam tauku šūnās.

Foto: pixabay.com

Pilnvērtīgi pārtikas produkti, īpaši tie, kas satur olbaltumvielas un šķiedrvielas, parasti prasa vairāk enerģijas sagremošanai nekā pārstrādāti pārtikas produkti. Svaigi augļi un dārzeņi, kas tiek reklamēti kā pārtikas produkti ar zemu vai nulles kaloriju saturu, sniedz vērtīgu ieguldījumu sabalansētā uzturā. Taču, ja mēģināsiet izdzīvot tikai no tiem, riskējat ne tikai liegt sev uzturvielas, bet arī kļūt ļoti izsalkuši un aizkaitināmi, raksta techinsider.

Dzīvesstils

Ananass ir ne tikai garšīgs tropu auglis, bet arī vērtīgu uzturvielu avots. Ananasus var ēst un baudīt kā daļu no sabalansēta uztura vairākos veidos. Tos var lietot neapstrādātus, grilētus vai ceptus. Tos bieži pievieno smūtijos, saldējuma konditorejas izstrādājumos, salsās, dzērienos un citur.

Svarīgākais