Neapstrādāti pārtikas produkti bieži tiek reklamēti kā veselīgāka izvēle. Galu galā šie pārtikas produkti ir tieši no zemes, tāpēc tiem jābūt bagātiem ar ieguvumiem veselībai, vai ne? Tomēr, ne vienmēr. Lai gan daži jēli pārtikas produkti ir uzturvielu spēkstacijas, citi var nodarīt vairāk ļauna nekā laba, un no noteiktiem jēliem pārtikas produktiem vajadzētu pilnībā izvairīties.
No kādiem jēliem pārtikas produktiem vajadzētu izvairīties? Atbildes sniedz uztura ekspertes: Beta Konlona, PhD, uzņēmuma From the Start Nutrition, LLC īpašniece un reģistrēta dietoloģe, nodrošina uztura terapijas un izglītības pakalpojumus visu vecumu cilvēkiem; Dr. Dženija Dinga ir dzīvesveida medicīnas ārste Kale Health Canada, kas specializējas personalizētā zarnu un vielmaiņas veselības atbalstā.
Tas, ka Rokijs — un neskaitāmi fitnesa entuziasti kopš tā laika — ēda jēlas olas, nenozīmē, ka tas jādara. Lai gan tiek uzskatīts, ka jēlas olas satur vairāk uzturvielu, tās rada arī ievērojamu risku, vēsta thetakeout.com.
"Neapstrādātas vai nepietiekami termiski apstrādātas olas var saturēt Salmonella Enteritidis, baktēriju, kas var izraisīt ar pārtiku saistītas slimības," skaidroja Beta Konlona.
Neapstrādāti olu baltumi satur avidīnu, kas var saistīt biotīnu (B vitamīnu) un, ja to ilgstoši patērē lielos daudzumos, potenciāli var izraisīt deficītu.
Pat ja nedzerat jēlas olas apzināti, šis pārtikas produkts var netīšām iekļūt uzturā, īpaši ar mājās gatavotu garšvielu un ceptu izstrādājumu palīdzību.
"Šis risks attiecas uz tādiem ēdieniem kā mājās gatavota majonēze, olu liķieris vai jēla mīkla, kas satur olas," atzīmēja Konlona. Mēs visi esam bijuši kārdināti nolaizīt cepumu mīklas bļodu tīru — un lielākā daļa no mums to ir darījuši bez sekām.
Tomēr padarīt šo par regulāru ieradumu, īpaši lielākos daudzumos, nav riska vērts. Iesaka olas rūpīgi pagatavot, līdz baltums un dzeltenums kļūst stingri.