Olu kultenis ir ideāls brokastu ēdiens. Pašas par sevi olas nav īpaši garšīgas, bet, pievienojot tām dažas garšvielas, zaļumus, sieru vai ko citu, tās viegli uzņems papildu garšas.
Tomēr nav jāpieturas pie pārbaudītajiem un patiesajiem risinājumiem — olas ir tik neitrālas, ka tās labi sader ar dažādām sastāvdaļām. Pat kaut kas tik negaidīts kā apelsīnu sula var tikt pievienota olām.
Tikai neliels daudzums — aptuveni tējkarote uz vienu olu — var padarīt olu kulteni nedaudz oranžāku. Tas arī padarīs to garšu saldāku un skābāku ar nelielu augļu garšas pieskaņu. Ja maisījumam pievienosiet sāli un sviestu, iegūsiet svēto garšu kvartetu: sāli, taukus, skābi un cukuru, iesaka thetakeout.com.
Kā bonuss, jebkuras skābas, piemēram, apelsīnu sulas, pievienošana var būt viens no veidiem, kā padarīt olu kulteni īpaši gaisīgu. Ja olas pirms gatavošanas sakuļ ar citrusaugļu sulu, skābe reaģē ar olu olbaltumvielām, ļaujot tām aizturēt vairāk gaisa. Un vairāk gaisa nozīmē lielāku gaisīgumu, kas vienmēr ir vēlama īpašība olu kultenī.
Jāatzīst, ka apelsīnu sula ir labākais veids, kā iegūt saldumu ar nelielu garšu. Varbūt vēlaties uzlabot olu kulteni, bet īsti nepatīk dzēriens - apelsīnu sula.
Ja vēlaties vienkārši saldināt olas, viens no sen pārbaudītajiem veidiem, kā to izdarīt, ir želeja — želejas omlešu receptes aizsākās 20. gadsimta sākumā, un, lai gan omlete ir nedaudz atšķirīgs ēdiens, tā vismaz ir līdzīga olu kultenim. Viens brīdinājums par krāsu: esmu atklājis, ka vīnogu želeja var padarīt olas nedaudz zaļganas.
Ja tiešām vēlaties ievērot vecās skolas receptes un izvairīties no dīvainām krāsas problēmām, varat izmantot medu, kas ir galvenā sastāvdaļa senajā romiešu omletē, ko sauc par ova spongia ex lacte. Olu kulteni, kas ir gan modernāks, gan kanādiskāks, varat uzlabot arī ar kļavu sīrupu.
Ja vēlaties, lai olas saglabātu sāļumu, bet vēlaties pievienot nedaudz skābuma, citronu sula vienmēr ir laba izvēle. Kā jau minējām iepriekš, citrusaugļu sulas vai citu skābu sastāvdaļu pievienošana padarīs olas gaisīgākas.
Ja vēlaties papildu skābumu, var pat ņemt vērā karalienes Elizabetes II (vai viņas šefpavāra) padomu un nogaršot olas ar citrona miziņu. Dodoties nedaudz tālāk, krēmīgās olas Manhetenas Casa Momo ēdienkartē ir aromatizētas ar laima sulu, savukārt Hestonam Blūmentālam ir recepte olu kultenim, kas pagatavots ar šerija etiķi. Jebkura no šīm sastāvdaļām ļaus iegūt pikantas, gaisīgas olas bez pievienota salduma.