Augu audzēšana no sēklām ir lielisks veids, kā piedalīties visā auga dzīves ciklā. Dažas sēklas var uzglabāt vairākus gadus, bet citas - vēl ilgāk, un, lai arī tām nav noteikta derīguma termiņa, to dīgtspēja laika gaitā samazinās. Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis dārznieks vai iesācējs, iespējams, esat saglabājis sēklu paciņas no pagājušās sezonas - lūk, kas jums jāzina, ja vēlaties izmantot iepriekšējo gadu sēklas, raksta “Southern Living”.
Izdevums konsultējās ar dārzkopības ekspertiem par to, kā “lasīt” sēklu paciņas, ko nozīmē datumi un kā pareizi uzglabāt sēklas, lai tās saglabātu savu dīgtspēju.
Ko nozīmē skaitļi uz sēklu paciņām?
Uz iepakojumiem norādītie datumi nav derīguma termiņi, bet gan iepakošanas datums vai arī ieteicamais derīguma termiņš.
"Lielākā daļa mājās audzētu sēklu tiek pārbaudītas uz dīgtspēju, pirms tās tiek pārdotas kārtējā kalendārajā gadā," saka Klemsonas Universitātes dārzkopības speciāliste Stefānija Tērnere.
Turklāt uz iepakojuma būs norādīts ne tikai datums - jūs redzēsiet arī partijas numuru, izcelsmes valsti, pārdevēja adresi un sēklu skaitu vai svaru iepakojumā. Sēklas ar augstu dīgtspēju, iespējams, tika savāktas vairākus gadus iepriekš. "Pat ja uz iepakojuma rakstīts "Iepakots 2025. gadam", pašas sēklas varēja būt novāktas jau 2022. gadā," norāda Tērnere.
Daudzas sēklas var sēt arī pēc šī datuma, ja tās ir pareizi uzglabātas. Datumi ir norādīti tikai, lai sniegtu informāciju par maksimālās dīgtspējas periodu, kas palielina veiksmes iespējamību sējas laikā, tomēr daudzas sēklas, ja tās pareizi uzglabā, saglabā dīgtspēju vairākus gadus un tās var veiksmīgi diedzēt pat ilgi pēc derīguma termiņa beigām, kas norādīts uz iepakojuma.
Kas ietekmē sēklu dzīvotspēju?
Sēklas dzīvotspēja ir tās spēja radīt asnu. Pēc ražas novākšanas dīgtspēju ietekmē uzglabāšanas apstākļi, apstrāde, īpaša sēklu apstrāde un uzglabāšanas laiks.
Ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka sēklas zaudē dīgtspēju - piemēram, sēklas var kļūt pārāk gaišas, bet to ne vienmēr ir viegli pamanīt. Labā ziņa ir tā, ka ir vienkāršs veids, kā noteikt, vai jūsu sēklas dīgs - lai to izdarītu, jums vienkārši jāveic dīgtspējas pārbaude.
Vidēji sēklas saglabā dīgtspēju vairākas sezonas. Parasti sēklas ir dzīvotspējīgas 2-3 gadus, taču uzglabāšanas laiks atšķiras atkarībā no kultūras. Piemēram, redīsus, kāpostus un arbūzus var uzglabāt līdz pat 5 gadiem, bet sīpolu sēklas sāk zaudēt dīgtspēju jau pēc viena gada.
Kā veikt dīgtspējas testu?
Jums būs nepieciešams papīra dvielis, ūdens un trauks vai plastmasas maisiņš. Vienkārši ievietojiet 10 sēklas mitrā papīra dvielī, ievietojiet hermētiskā traukā vai maisiņā. Uzrakstiet etiķeti ar auga nosaukumu un datumu un novietojiet siltā vietā. Pēc tam pārbaudiet, vai sēklas ir sadīgušas.
Uz paciņas parasti ir norādīts, cik dienas nepieciešamas dīgšanai.
"Piemēram, tomātiem istabas temperatūrā vajadzētu izdīgt septiņās dienās," saka Tērnere. Saskaitiet izdīgušo sēklu skaitu - ja ir sadīgušas 6 no 10 vai mazāk, labāk ir iegādāties jaunas sēklas.
Kur uzglabāt sēklas?
Pareiza uzglabāšana ir atslēga uz sēklu ilgstošu dīgtspēju. Ideāli apstākļi ir vēss un sauss gaiss, temperatūra 1,5-7 °C un mitrums 35-45 %.
Negaidīta, bet piemērota vieta sēklu uzglabāšanai hermētiskā iepakojumā ir ledusskapis. Svarīgi, lai trauks būtu cieši noslēgts, jo ledusskapī parasti ir augsts mitrums.