Vai esi ievērojis, ka ēdieni, kas bērnībā šķita rūgti vai pārāk asi, pieaugot kļūst par īstiem favorītiem? Garša nav konstanta – tā attīstās un mainās kopā ar mums. Zinātnieki uzsver, ka mūsu garšas kārpiņu jutīgums, hormonālās izmaiņas un pat dzīves pieredze ietekmē to, kā uztveram ēdienu dažādos dzīves posmos, raksta “American Journal of Clinical Nutrition”.
Bērnība - salduma mīlestība
Bērniem garšas kārpiņu ir vairāk nekā pieaugušajiem, tāpēc viņi intensīvāk izjūt gan rūgto, gan skābo. Dabīgi viņi vairāk tiecas pēc salda, jo tas signalizē par drošu un enerģiju dodošu uzturu. Tāpēc bieži bērniem dārzeņi šķiet “rūgti”, bet saldumi - vispievilcīgākie.
Pusaudžu un jaunības gadi - garšu piedzīvojumi
Hormonu līmeņa svārstības un jaunu produktu iepazīšana paplašina garšas spektru. Šajā laikā cilvēki kļūst atvērtāki asiem ēdieniem, eksotiskām garšvielām un neparastām kombinācijām. Tieši šis ir īstais brīdis eksperimentiem virtuvē.
Pieaugušā vecumā - līdzsvars un kvalitāte
Ap 30-40 gadiem garšas kārpiņu skaits sāk pakāpeniski samazināties, taču tas nenozīmē garšu zudumu - drīzāk pieaug spēja novērtēt smalkākas nianses. Tāpēc vīni, kafija, tumšā šokolāde vai olīvas, kas jaunībā šķita par rūgtām, kļūst baudāmas.
Vecāka gadagājuma cilvēkiem - maigākas garšas
Pēc 60 gadiem garšas un ožas jutīgums ievērojami mazinās, tādēļ ēdiens var šķist “bezgaršīgs”. Tas nozīmē, ka ēdienkartē vajadzētu vairāk izmantot garšvielas, svaigus zaļumus, citrona sulu vai ingveru - tie piešķir ēdienam dzīvīgumu bez pārmērīga sāls vai cukura daudzuma.
Kā to izmantot ēdienkartē?
Bērniem: piedāvāt saldskābus un maigi gatavotus dārzeņus (piem., burkānu biezeni ar ābolu).
Jauniešiem: iedrošināt eksperimentēt ar pasaules virtuvēm un pikantām garšvielām.
Pieaugušajiem: pievērsties kvalitatīvām sastāvdaļām un smalkām garšu kombinācijām.
Senioriem: izmantot aromātiskus zaļumus un citrusaugļus, kas atdzīvina ēdienu un uzlabo apetīti.
Garša mainās ne tikai fizioloģiski, bet arī psiholoģiski - tā ir saistīta ar pieredzi un atmiņām. Zinot šīs nianses, ēdienkarti iespējams pielāgot tā, lai tā sniegtu ne tikai uzturu, bet arī patiesu baudījumu katrā dzīves posmā.