Jauns pētījums: šis dzēriens var pagarināt dzīvi un novērst 11 hroniskas slimības

© Unsplash

Lieliskas ziņas kafijas atkarīgajiem! Jaunā pētījumā atklāta saikne starp regulārām kafijas tasītēm dienā un ilgāku, veselīgāku dzīvi sievietēm, vēsta euroweeklynews.com.

“Sievietes, kuras 50 gadu vecumā dienā izdzēra vienu līdz trīs tases kofeīnu saturošas kafijas, biežāk sasniedza ilgāku vecumu bez nopietnām hroniskām slimībām un ar labu kognitīvo, fizisko un garīgo veselību,” sacīja vadošā pētījuma autore Dr. Sara Mahdavi, Toronto Universitātes Medicīnas fakultātes un Uzturzinātņu katedras adjunktprofesore.

Zinātnieki analizēja datus no 47 000 sievietēm ilgstošā pētniecības projektā “Nurses' Health Study”, kurā dalībnieki tika novēroti vairāk nekā trīsdesmit gadus. Dalībnieki veica precīzus ierakstus par savu kafijas patēriņu dzīves vidū un turpmākajos 30 gados, izmantojot validētu pārtikas biežuma anketu, ko zinātnieki izvērtēja gadus vēlāk.

Šajā pētījumā mēs atklājām, ka mērena kofeīnu saturošas kafijas lietošana pusmūžā bija saistīta ar lielāku veselīgas novecošanas iespējamību 30 gadus vēlāk,” sacīja Mahdavi.

Saskaņā ar pētījumu, šī ietekme bija īpaši izteikta kofeīnu saturošas kafijas gadījumā. Tāda pati saikne netika konstatēta tējas vai bezkofeīna kafijas gadījumā, un lielāka kolas vai citu kofeīnu saturošu gāzētu dzērienu lietošana bija saistīta ar zemākām veselīgas novecošanas iespējām.

“Regulāra kofeīnu saturošas kafijas lietošana pusmūžā bija konsekventi saistīta ar veselīgu novecošanu, ko definē kā izdzīvošanu līdz 70 gadu vecumam vai ilgāk ar neskartām kognitīvajām, fiziskajām un garīgajām funkcijām un 11 nopietnu hronisku slimību neesamību,” apgalvo zinātnieki.

Pētījumā atklājās, ka katri 80 miligrami kofeīna no kafijas (aptuveni daudzums vienā mazā tasītē) dienā bija saistīti ar 2-5 procentiem lielāku veselīgas novecošanas iespējamību. Šis ieguvums sāka mazināties pēc aptuveni piecām mazām tasītēm dienā.

Kafijā ir vairāk nekā 100 unikālu bioaktīvu savienojumu, no kuriem daudzi ir antioksidanti, tostarp fenola skābes, flavonoīdi un karotinoīdi. Šie augu savienojumi, kas pazīstami kā fitoķīmiskās vielas, var veicināt veselīgu novecošanos.

Dažiem no šiem savienojumiem piemīt arī antioksidanta, pretmikrobu, pretiekaisuma un pretvīrusu īpašības, kas var nodrošināt aizsardzību pret dažiem vēža veidiem, 2. tipa diabētu un kognitīvo spēju pasliktināšanos.

Tomēr Mahdavi teica, ka, ja jūs vēl nedzerat kafiju, šie atklājumi nenozīmē, ka jums tagad vajadzētu sākt lietot kofeīnu.

Lai gan kafija var būt patīkams veselīga dzīvesveida aspekts, tā neaizstāj citus veselīgus ieradumus, piemēram, barojošu pārtikas produktu lietošanu, vingrošanu un labu miegu, secināja Mahdavi.

Svarīgākais