Latvijā atklāti vismaz 200 viltoti Covid sertifikāti, bet anulēti vien 20; kāpēc?

© Dāvis Ūlands/F64

Viltoto Covid-19 sertifikātu anulēšana norit gausi. Augusta vidū policija ziņoja, ka mediķi pret kukuli viltojuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātus vismaz 200 cilvēkiem, taču anulēti no tiem šobrīd ir 20, vēstīts Māra Klūgas materiālā LTV Panorāmā.

"Šobrīd visus šos gadījumus, ko Valsts policija mums ir iesniegusi konkrēti par nelikumīgi iegūtajiem sertifikātiem, mēs esam anulējuši. Gan pašu vakcinācijas faktu, gan lieguši sertifikātu izmantot. Tādi šobrīd pēc skaita ir 20.

Līdzko saņemam [informāciju], dienas laikā mēs šīs darbības veicam," stāsta Nacionālā veselības dienesta direktors Āris Kasparāns.

Valsts policija tikmēr norāda, ka izmeklēšana esot sarežģīta apjoma dēļ. Informācija par konkrētām personām, kurām vakcinācijas sertifikāti jāanulē, tiekot sūtīta tikai tad, kad ievākts pietiekams daudzums pierādījumu.

"Šis process nevar būt ātrs, jo policija rīkojas atbilstoši kriminālprocesa likumam, un uzsāktajos kriminālprocesos ir ļoti liels informācijas apjoms. [..]

Turklāt personas pārsvarā neatzīst, ka ir ieguvušas fiktīvu vakcīnu, un tas paildzina izmeklēšanu un pierādījumu nostiprināšanu," skaidro Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska.

Svarīgākais