Nedēļas nogalē Tatros risinājušies traģiski notikumi

© unsplash.com

Kalni vilina daudzus, tāpēc pārgājieni tajos ir daudzu iecienīta atpūtas opcija. Tiesa, atrašanās kalnos var arī būt ļoti bīstama, it sevišķi nelabvēlīgos laika apstākļos.

Pirmā rudens nedēļas nogale Tatros ir aiz muguras. Bija jūtami kalnu vēji, kas atnesa lietusgāzes, visbeidzot sagaidīts arī sniegputenis. Diemžēl šie laikapstākļi, visticamāk, bija par iemeslu divām traģēdijām Tatros, vietnē "Facebook" raksta Tatru brīvprātīgo neatliekamās palīdzības dienests (TOPR).

Viņi ziņo, ka piektdienas vakarā tika saņemti palīgā saucieni no trīs tūristiem no Lietuvas. Divi tūristi sniedza savas GPS koordinātes, savukārt otro sarunu ar vientuļo tūristi apgrūtināja brāzmainais vējš, tāpat tūriste nevarēja nosaukt, kur viņa precīzi atrodas. Pirmie divi tūristi tika nogādāti Zakopanes slimnīcā. Trešo tūristi atrada vien četros no rīta atdzisušu un bezsamaņā esošu. Ar helikopteru viņa tika nogādāta Krakovas slimnīcā, kur viņa diemžēl nomira pēc dažu stundu cīņas par savu dzīvību.
Glābšanas darbi notika ļoti sarežģītos laikapstākļos. Visu darbību apgrūtināja brāzmainais vējš, kas sasniedza 120 km/h, sasalstošs lietus un migla, kas ierobežoja redzamību. Kopumā šajos glābšanas darbos piedalījās 44 glābēji.
Savukārt sestdien īsi pirms pulksten 8.00 no rīta tika saņemts zvans no kāda tūrista, ka viņš kalnos atradis sievietes līķi, kas acīmredzot kritis no augstuma.
Uz negadījuma vietu nekavējoties tika nosūtīts helikopters ar glābējiem, kuri nogādāt līķi Zakopanes slimnīcas teritorijā.

fffffhhf