Jauni pierādījumi: Covid-19 “bez pamatotām šaubām” sāka izplatīties no Uhaņas tirgus

© Unsplash

Nav “pamatotu šaubu”, ka Covid-19 pandēmija radusies Ķīnas dzīvnieku tirgū, atsaucoties uz jaunu zinātnisko pētījumu, vēsta britu medijs “The Independent”.

Pētnieki no Amerikas Savienotajām Valstīm un Francijas, analizējot simtiem ģenētisko paraugu no 2020. gada, atklāja vienu stendu Uhaņā, Ķīnā, kas bija koronavīrusa karstais punkts.

Analīzē tika apkopots saraksts ar dzīvniekiem, tostarp jenotsuņiem, baltajām bambusa žurkām un malajiešu dzeloņcūkām, kuri, visticamāk, ir nodevuši vīrusu cilvēkiem.

Tas ir tālu ārpus saprātīgām šaubām, ka tas notika tā," raidsabiedrībai BBC sacīja profesors Maikls Vorobejs no Arizonas universitātes. Savukārt profesors Kristians Andersens no ASV piebilda: "Mēs atrodam ļoti konsekventu stāstu, kas norāda uz tirgu kā šīs konkrētās pandēmijas ļoti iespējamo izcelsmi.

Pētījumā tika iekļauti 800 ģenētiskā materiāla paraugi, kurus ķīniešu strādnieki savāca 2020. gada 1. janvārī no Huaņas jūras velšu tirgus, dienu pēc tam, kad Uhaņas pašvaldības iestādes pirmo reizi izsauca trauksmi par nezināmu elpceļu vīrusu.

Ķīniešu zinātnieki pērn publicēja atrastās ģenētiskās sekvences, taču neidentificēja dzīvniekus, kas varētu būt inficēti ar koronavīrusu.

Jaunajā analīzē pētnieki izmantoja paņēmienu, kas var identificēt konkrētus organismus no jebkura vidē savākta ģenētiskā materiāla.

Edinburgas universitātes infekcijas slimību profesors Marks Vulhauss sacīja, ka jaunais pētījums, lai arī tas ir nozīmīgs, atstāja dažus kritiskus jautājumus neatbildētus.

Nav šaubu, ka Covid cirkulēja tajā tirgū, kas bija pilns ar dzīvniekiem," viņš teica. "Joprojām paliek jautājums, kā tas vispār tur nokļuva.

2021. gadā Pasaules Veselības organizācijas vadītā ekspertu grupa secināja, ka vīruss, iespējams, izplatījās uz cilvēkiem no dzīvniekiem un ka laboratorijas noplūde ir “ļoti maz ticama”.