Receptes

19.okt 2018
Interesi par speltas jeb plēkšņu kviešiem jau zaudējuši dedzīgākie virtuves modes sekotāji, varētu sacīt – līdzskrējēji, kuri domā: ja jau kādu produktu var atrast lielveikalā, tas vairs nav pēdējais modes kliedziens un tātad – nekas ekskluzīvs. Konservatīvākie ēdāji savukārt par jauninājumiem negrib ne dzirdēt, jo viņu skatījumā labs ir tikai tas, ko lika galdā vecmāmiņa. Taču vairākums cilvēku iet vidusceļu, speciāli nemeklē mazpazīstamus produktus, bet, ja gadās tāda iespēja, labprāt nomēģina.
10.okt 2018
Reizēm pietiek ievērot dažus pavisam vienkāršus padomus, lai padarītu savus ēdienu gatavošanas paradumus veselīgākus. Tos apkopojusi bezpeļņas organizācija Consumer Reports.
6.okt 2018
"Kas var būt labāks par šo!" Tā slavenais pavārs Mārtiņš Rītiņš cildināja nevienu vien no saviem pagatavotajiem ēdieniem. Šis teiciens attiecināms arī uz vienu no rudens gardumiem- ķirbi, kas viennozīmīgi būtu dēvējams par šīs sezonas "zvaigzni." Lūk, piecas idejas, ko no tā pagatavot.
29.sep 2018
Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu.
23.sep 2018
Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas, stāsta AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa. Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.
22.sep 2018
Rudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un Rimi Gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks, jo tas ir arī ražas laiks. Gardo un veselīgo dabas velšu ir tik daudz, ka bieži vien rodas apjukums, ko ēst un ko neēst, jo gribas visu. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko šajā gadalaikā likt galdā.
21.sep 2018
Rudens augļu pārpilnībā nevajadzētu paiet garām bumbieriem – nevis tiem biezādaiņiem, kas augu gadu redzami lielveikalu plauktos, bet vissvaigākajiem vietējiem. Jāizmanto iespēja ēst šos augļus ar visu mizu, jo tieši mizā slēpjas vērtīgās balastvielas, bet zem tās ir visvairāk vitamīnu.
19.sep 2018
Inčukalna mežā atrod izmētātas vairāk nekā 700 medikamentu receptes, kurās, tostarp atklāti dati par personām - cilvēku vārdi, uzvārdi, personas kodi, dzīvesvietas adreses, kā arī izrakstāmo zāļu nosaukumi, kuri ļauj izdarīt secinājumus par attiecīgā cilvēka veselības stāvokli, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
6.sep 2018
Lai labi garšo!
2.sep 2018
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā radošas receptes rudenīgam piknikam, kas priecēs gan lielus, gan mazus atpūtniekus!
13.aug 2018
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs “nelien iekšā”, iesaka kulinārijas eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.
10.aug 2018
Ja šajā sausumā izdevies dārzam nodrošināt pietiekamu laistīšanu, tad gurķi ir sajūsmā par siltajām naktīm, kuras laika ziņu apskatnieki sauc par tropiskām – tādām, kad gaisa temperatūra nenokrīt zemāk par +20 grādiem. Ja visu ražu nevar ne apēst, ne draugiem izdalīt, tad jādomā, kā to saglabāt – gan garšīgām uzkodām tuvākajā laikā, gan ziemas krājumiem, pat ja nav noskaņojuma pavadīt laiku virtuvē.
31.jūl 2018
Vasaras vakariem piemīt īpaša burvība - iespējams ne tikai baudīt skaistus saulrietus un laiski pavadīt laiku kopā ar mīļajiem pie jūras vai piemājas dārzā, bet arī iepriecināt sevi un līdzcilvēkus ar gardām vakariņām un desertiem brīvā dabā. Ja vēlies pagatavot restorāna cienīgu un izsmalcinātu desertu, talkā nāks Francijas garšas. Rimi Gardēde Liene Zemīte stāsta, kā pagatavot burvīgus franču desertus.
13.jūl 2018
Dabai labpaticis, ka ērkšķogas ienākas laikā, kad tām jākonkurē ar daudzām citām dārza un meža ogām. Par to, ka ērkšķogas nāk gatavas, bieži vien signalizē lapseņu ordas, kas lidinās ap krūmiem. Tas mūs neatturēs, ievērojot piesardzību, iet un palūkot, kāda ir situācija.
6.jūl 2018
Medus raža šogad ir laba un arī agrīna, tāpēc var atļauties ne tikai noglabāt kādu burciņu zāļu tiesai, bet arī vērienīgāk eksperimentēt ar medu virtuvē. Tā kā arī daudzas ogas ienākušās agrāk par ierasto laiku, paveras iespēja pagatavot arī kādu neparastāku ievārījumu uz jaunā medus bāzes. Daudzi to nekad nav mēģinājuši, bet tie medus cienītāji, kuri ir, zina teikt, ka šāds ievārījums ir gards un ļoti labi uzglabājas. Daži liek medū arī ārstniecības augus – tāds ziemā īpaši labi palīdzot pret saaukstēšanos.
26.jun 2018
Vasara ir īstais laiks, kad uzņemt dabīgos vitamīnus un pilnām mutēm baudīt dārza ogas.
25.jun 2018
Gada īsākās nakts svinībām esam pieraduši sarūpēt krietnus alus un siera krājumus, bet ko iesākt, ja līgošana jau beigusies, Jāņu nakts ēdieni jau maliet apnikuši, taču ledusskapī vēl gozējas saulainais Jāņu siers?
19.jun 2018
Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem.
18.jun 2018
Šonedēļ ir divas iespējas līgot visu nakti – vai nu astronomiskajos vasaras saulgriežos, kad gaisma sasniegusi maksimumu, vai nu tradicionālajā Līgo vakarā, kad vairums latviešu sāk Jāņu svinēšanu, kuras neiztrūkstoša sastāvdaļa arī ir ausmas sagaidīšana.
9.jun 2018
Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums, un Santa Maria BBQ skolā apkopoti daudzi knifi, lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti, iesaka jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs.