Receptes

30.nov 2018
Ja pirms bagātīgajām gada nogales maltītēm gribas kaut ko pieticīgāku, tad laba izvēle ir lēcas. Par lēcām bieži ieinteresējas tie, kuri ceļojumos iepazinuši citu tautu virtuvi. Pēc tam brīnās: kā gan es šo lielisko, tik universālo produktu nepamanīju agrāk?
28.nov 2018
Tuvojoties svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar mūsu tradicionālo rupjmaizi.
23.nov 2018
100 gados ne tikai mainījusies Latvija, bet arī valstī pieejamie produkti, receptes, ēšanas kultūra. Pēc a/s Santa Maria vērojumiem, aizvadītajos gados kopš Latvijas neatkarības atgūšanas šis process noticis īpaši strauji, jo to veicinājusi brīvā ekonomika, jaunās iespējas ceļot, gūt studiju un darba pieredzi ārzemēs, turienes ģimenēs un restorānos, kā arī redzēt, kā ēdienus gatavo visdažādāko pasaules valstu pārstāvji, kuri dzīvo pie mums.
16.nov 2018
Brīdis, kad sievietei piedzimst bērns un viņa to pirmo reizi pieliek pie krūts, ir ļoti īpašs notikums gan mātei, gan bērnam. Mātes piens pēc savas bioloģiskās vērtības ir unikāls, jo tā sastāvs spēj pielāgoties mazuļa vecumam un zīdīšanas stadijai. Tomēr mātes piena sastāvu spēj ietekmēt arī uzturs, tāpēc jaunajai māmiņai jāpievērš uzmanību tam, vai ēdienreizēs tiek uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas.
15.nov 2018
Svinot Latvijas Republikas simto dzimšanas dienu, bagātīgo svētku galdu noteikti ir vērts papildināt ar interesantiem ēdieniem patriotiskās krāsās. Skaisti noformētas uzkodas vai īpaši svētkiem gatavots deserts priecēs acis un garšos gan lieliem, gan maziem svētku svinētājiem, tāpēc pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone Simtgades svinību galdam piedāvā divas receptes ēdieniem sarkanbaltsarkanās krāsās!
9.nov 2018
Senos laikos mūsu senči Mārtiņam ziedojuši melnu gaili un vistu. Ap Mārtiņiem bijis arī laiks, kad jākauj lopi un mājputni, jāgatavo gaļas krājumi ziemai, vakaros jāmin mīklas, pirmoreiz ķekatās jeb mārtiņbērnos jāiet un daudz kas vēl cits jādara, bet šajā ēdieniem veltītajā lappusē – jā, par to vistu.
8.nov 2018
Rudens jau tuvojas izskaņai, klāt ziemas gaidīšana, un, ja kādam galvu varētu būt sajaucis siltais laiks, tad kalendārs parūpējas par kārtības atjaunošanu, un tas vēsta, ka 10. novembrī ir jāsvin Mārtiņdiena.
2.nov 2018
Kad daudzmaz tikts skaidrībā ar tām dārza veltēm, kas, paglābtas no salnām, ir jāpārstrādā steidzami, varam pievērsties lielākajam un redzamākajam ražas pārstāvim – ķirbim. Ķirbji šogad, ņemot vērā saulaino vasaru, padevušies saldi un garšīgi.
27.okt 2018
Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina - šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!
26.okt 2018
Atzīt vai neatzīt Halovīnu, kas nav mūsu tautas tradīcija – par to lai spriež katrs pats. Vecāko paaudzi tas varbūt neaizrauj, bet redzot, kā bērni un mazbērni ar prieku nododas Halovīna izdarībām, pārģērbjas, radot dažādus baisus tēlus, darina ķirbju gaismekļus un dodas pie kaimiņiem lūgt saldumus, patiešām var pārņemt vēlme kaut nedaudz ļauties šai noskaņai. Halovīna svētkos labi iederas arī dažādi interesanti un ātri pagatavojami ēdieni.
25.okt 2018
Kaut gan šogad Latvija tika lutināta ar netipiski siltu rudeni, ir pienācis drēgns un lietains laiks. Lai padarītu ikdienu siltāku un krāsaināku vai mājas viesībās iepriecinātu draugus ar neparastiem dzērieniem, „AlkOutlet” piedāvā divas ekskluzīvas alkoholisko kokteiļu receptes.
22.okt 2018
Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.
20.okt 2018
Ja vecāki vēlas, lai mazuļa uzturs būtu veselīgs, pilnvērtīgs, turklāt garšīgs, izaicinājumu netrūkst. 1–3 gadus veca bērna uzturam jābūt īpaši pārdomātam – maza bērna kuņģis ir piecas reizes mazāks nekā pieaugušajam, tomēr nepieciešamo uzturvielu daudzums ir ievērojami lielāks. Tāpēc vecākus izglītojošās kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa, sadarbojoties ar uztura speciālisti Gunu Rijkuri, piedāvā četras veselīgas, ātri pagatavojamas un mazulim piemērotas brokastu receptes, bagātinātas ar augošam organismam tik būtisko uzturvielu – kalciju.
19.okt 2018
Ja vasarā meklējam kārumus, kas mūs atveldzēs, tad rudenī noteikti vēlamies kaut ko saldu un sasildošu. Piedāvājam rudenīgu gardumu receptes, ko iesaka viena no populārākajām pasaules tā sauktajām "jūtūberēm" - Betanija Mota (Bethany Mota).
19.okt 2018
Interesi par speltas jeb plēkšņu kviešiem jau zaudējuši dedzīgākie virtuves modes sekotāji, varētu sacīt – līdzskrējēji, kuri domā: ja jau kādu produktu var atrast lielveikalā, tas vairs nav pēdējais modes kliedziens un tātad – nekas ekskluzīvs. Konservatīvākie ēdāji savukārt par jauninājumiem negrib ne dzirdēt, jo viņu skatījumā labs ir tikai tas, ko lika galdā vecmāmiņa. Taču vairākums cilvēku iet vidusceļu, speciāli nemeklē mazpazīstamus produktus, bet, ja gadās tāda iespēja, labprāt nomēģina.
10.okt 2018
Reizēm pietiek ievērot dažus pavisam vienkāršus padomus, lai padarītu savus ēdienu gatavošanas paradumus veselīgākus. Tos apkopojusi bezpeļņas organizācija Consumer Reports.
6.okt 2018
"Kas var būt labāks par šo!" Tā slavenais pavārs Mārtiņš Rītiņš cildināja nevienu vien no saviem pagatavotajiem ēdieniem. Šis teiciens attiecināms arī uz vienu no rudens gardumiem- ķirbi, kas viennozīmīgi būtu dēvējams par šīs sezonas "zvaigzni." Lūk, piecas idejas, ko no tā pagatavot.
29.sep 2018
Alkoholu var baudīt ne tikai dzērienu un kokteiļu veidā, bet arī kā nozīmīgu kulinārās mākslas sastāvdaļu.
23.sep 2018
Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas, stāsta AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa. Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.
22.sep 2018
Rudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un Rimi Gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks, jo tas ir arī ražas laiks. Gardo un veselīgo dabas velšu ir tik daudz, ka bieži vien rodas apjukums, ko ēst un ko neēst, jo gribas visu. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko šajā gadalaikā likt galdā.