Vasara no dārza sniedz aromātisku garšaugu un salātu pārpilnību. Tie ir ne tikai bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, bet sniedz arī svaigumu. Pētersīļi kalpo kā salātu pamatne, kam pievienoti tādi garšaugi kā dilles, piparmētras, baziliks, estragons un dažādi savvaļas augi – ja prot tos izmantot.
Rukola, kreses un skābenes lapas lieliski papildinās šo zaļo salātu ansambli. Ja jums ir zaļie sparģeļi, noteikti iekļaujiet tos salātos. Salāti ir bagātināt ar sēklu, riekstu un auzu pārslu maisījumu, un ēdienam barojošu akcentu piešķirs mīksti vārīta ola.
4 gb. olas
300 g garšaugu maisījums (pētersīļi, dilles, piparmētra, baziliks, estragons jebkurā proporcijā) no dārza
100 g rukola vai kreses
100 g skābenes
4 ēd.k. saulespuķu eļļa
2 ēd.k. ābolu sula bez cukura
Sāls
Svaigi malti melnie pipari
Sēklu un riekstu maisījumam:
50 g lobītas saulespuķu sēklas
30 g valriekstu kodoli
30 g lobīti lazdu rieksti
30 g ķirbju sēklas
2 ēd.k. sezama sēklas
2 ēd.k. magoņu sēklas
½ tējk. fenheļa vai anīsa sēklas
½ ēd.k. ilgi vārāmas auzu pārslas
½ tējk. žāvēti ķiploki
¼ tējk. sāls
2 ēd.k augu eļļa bez smaržas
GATAVOŠANA
1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160°C. Sagatavo cepešpannu, izklājot to ar cepampapīru. Sasmalcina lazdu riekstus un valriekstus, bet lai tie nebūtu pārāk smalki. Lielā bļodā sajauc riekstus ar sēklām, graudiem un garšvielām. Ielej eļļu un labi samaisa. Uzliek maisījumu uz cepešpannas un ievieto cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, apmaisot. Pēc cepšanas ļauj atdzist.
2.Olas uz mērenas uguns uzvāra, pēc tam noņem no uguns, pārklāj un atstāj uz 7 minūtēm.
3.Atdala zaļajiem salātiem lapas no kātiem, lielās saplēš gabalos, spinātiem noņem cietās daļas.
4.Bļodā saputo ābolu sulu ar sāli, pipariem un eļļu. Atliek apmēram 2 ēdamkarotes. Atlikušajai mērcei pievieno zaļumus un 3-4 ēdamkarotes riekstu-sēklu maisījuma, samaisa.
5.Olas atdzesē aukstā ūdenī, nomizo un gareniski sagriež divās daļās. Uzliek pusītes uz sagatavotajiem zaļajiem salātiem.
6.Sadala salātus pa šķīvjiem, katrai porcijai pievieno divas olu pusītes, pārlejiet ar mērci un pārkaisa ar riekstu un sēklu maisījumu.