Kafija

19.nov
Vai kafija patiešām var izraisīt dehidratāciju? Zinātnieki veica pētījumu, sadalot cilvēkus, kuri regulāri dzēra trīs līdz sešas tases kafijas dienā, divās grupās - viena grupa nākamās četras dienas dzēra arī ūdeni, bet otra dzēra tikai kafiju. Pētījuma rezultāti tika publicēti “PubMed”.
8.nov
Osakā Japānā slēpjas unikāls kafijas veikals "The Münch", kas pazīstams ar savu 30 gadus veco kafiju, kas uzglabāta viskija mucās.
5.nov
Iemīļotā krūzīte var kļūt par īstu rītu “liecinieku” – ar tumšiem aplīšiem no kafijas vai tējas, kas ar laiku vairs nepadodas parastai mazgāšanai. Tomēr nav nepieciešams ne balinātājs, ne ķīmiskie tīrītāji. Ir dabīgi veidi, kā krūzes atkal padarīt baltas un tīras, iesaka “goodhousekeeping.com”.
5.nov
Mājas gatavota kafijas garšviela ir vienkāršs veids, kā pagatavot aromātisku maisījumu, kas ne tikai uzlabo garšu, bet arī ļauj izvairīties no rūpnieciskiem sīrupiem un aromatizētājiem. Ar recepti dalās “BBC Food”.
4.nov
Rīta kafija ir rituāls – tās aromāts modina, bet garša noskaņo dienai. Tomēr, ja kafija atdziest, mēs bieži vien to uzsildām mikroviļņu krāsnī. Kāpēc tā nevajadzētu darīt, skaidro “coffeeaffection.com”.
31.okt
Lielai daļai cilvēku kafija un tēja ir vieni no iecienītākajiem dzērieniem ikdienā. Turklāt kafiju un tēju plaši izmanto ne vien pārtikā, bet arī skaistumkopšanā. Kas kafijā un tējā ir vērtīgs  un kādus ieguvumus tās sniedz mūsu veselībai? Stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
29.okt
Mēs reti aizdomājamies, ka ūdens, ar kuru gatavojam, ietekmē ne tikai dzērienus, bet arī zupas, mīklu un pat dārzeņu struktūru. Tomēr ķīmiskais sastāvs - īpaši minerālvielas, pH un kaļķa daudzums - spēlē lielāku lomu, nekā šķiet. Par minerālu saturu, kaļķi un to, kā filtrs patiešām maina garšu, raksta BBC.
27.okt
Latvijas kafijas zīmols Rocket Bean ieguvis Latvijas labākās kafejnīcas titulu konkursā European Coffee Trip Awards 2025 — tā ir lielākā Eiropas līmeņa balsošana, kurā par labāko kafejnīcu balso paši to cienītāji.
19.okt
Kafijas dzeršana līdzņemšanai ir ērts ieradums mūsdienu straujajā dzīves ritmā. Taču aiz katras aromātiskas krūzītes plastmasas krūzītē slēpjas potenciāls risks veselībai.
15.okt
Daudzi no mums dienu sāk ar kafijas tasi – ieradums, kas šķiet gandrīz neaizstājams. Tomēr zinātnieki arvien biežāk atgādina, ka enerģiju iespējams atjaunot arī bez kofeīna, raksta “MedicalNewsToday.com”.
12.okt
Banānu kafija ir jauns, moderns dzēriens, kura izcelsme ir Dienvidkorejā un kas strauji iegūst popularitāti, pateicoties tā unikālajai garšai. Recepte ir vienkārša, un, pats galvenais, to var viegli pielāgot savām vēlmēm, pievienojot putukrējumu, šokolādi vai medu.
29.sep
Kafijas tase no rīta daudziem ir ikdienas rituāls – tā palīdz pamosties, sakārtot domas un uzsākt dienu ar enerģiju. Bet vai kafija ietekmē ne tikai modrību, bet arī smadzeņu veselību ilgtermiņā? Jaunākie pētījumi liecina, ka atbilde varētu būt “jā”, raksta “ScienceDaily.com”.
19.sep
Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē – tā palīdz pamosties, uzlabo koncentrēšanos un bieži vien ir daļa no ikrīta rituāla. Taču arvien biežāk skaistumkopšanas speciālisti un dermatologi runā par to, kā kafijas dzeršana ietekmē mūsu ādu - vai tas nozīmē, ka jāatsakās no rīta kafijas tasītes? Skaidro “healthline.com” eksperti.
16.sep
Kafijas rituāls mājās var būt īsts prieks, taču reti kurš aizdomājas par to, cik liela nozīme ir kafijas aparāta uzturēšanai. Pat visdārgākā automātiskā kafijas mašīna var zaudēt garšu kvalitāti un saīsināt savu kalpošanas laiku, ja to nepareizi kopj. Ar dažiem vienkāršiem soļiem var nodrošināt, ka katra tase kafijas saglabā pilnīgu aromātu, un aparāts kalpo ilgāk. Vairāk par kafijas aparātu kopšanu un padomiem lasi perfectdailygrind.com.
16.sep
21 gadu veca sieviete, darbiniece “Son Sant Joan” lidostā Palmā, Maļorkas galvaspilsētā, nopirka kafiju tirdzniecības automātā un gandrīz zaudēja dzīvību, ar stāstu dalās “lrytas.lt”.
14.sep
Kafijas cienītāji labi zina, ka ne katrs kafijas dzēriens ir labs veselībai. Kafija ar lielu cukura, saldinātāju vai saldā krējuma daudzumu var būt īpaši kaitīga. Tomēr jauns pētījums liecina, ka nesaldināta kafija vai kafija ar minimālu pievienotā cukura daudzumu var pozitīvi ietekmēt paredzamo dzīves ilgumu.
14.sep
Cilvēki bieži pamana, ka viņu sapņi kļūst spilgtāki pēc tam, kad ir samazinājuši kafijas patēriņu. Lai gan zinātniskajos pētījumos ir maz tiešu pierādījumu par šo parādību, zinātnieki skaidro iespējamo mehānismu, raksta "The Independent".
12.sep
Rīta kafijas tase daudziem ir svarīgs rituāls – aromāts, garša un enerģijas lādiņš. Tomēr tieši kofeīns ir tas, ka tas var traucēt miegu, izraisīt nemieru vai pat sirdsklauves. Par laimi, kafijas vietā ir vesela pasaule ar alternatīvām dzērienu iespējām, kas sniedz līdzīgu rituāla baudījumu, bet nebojā miega kvalitāti, raksta “healthline.com”.
6.sep
Kafijas dzeršana daudziem ir rīta rituāls vai neliela atelpa dienas vidū. Taču psihologi saka – pat tik vienkārša lieta kā veids, kā tu turi kafijas krūzi, var atklāt daudz par tavu personību, emocijām un ieradumiem, raksta “Psychology Today”.
4.sep
Rīgā atpazīstamību izpelnījusies kafejnīca "Kurts Coffe", kuru mazā zēna Kurta mamma Ketija Karlsone izveidoja, lai finansiāli atbalstītu sava dēla veselību, tiek slēgta, taču šajā nedēļas nogalē būs pēdējā iespēja nobaudīt kafiju "Kurts Coffe" un finansiāli atbalstīt Kurtu.