Kafija

Vakar, 12:18
“Benu” aptiekas farmaceite Margota Lehari uzsver, ka kofeīns ir stimulants un tā pārmērīgai lietošanai var būt bīstamas sekas, raksta “postimees.ee”.
24.mar
Ārsts-gastroenterologs Vils Bulsevičs pastāstīja, kas jāpievieno kafijai, lai uzlabotu ne tikai tās labvēlīgās īpašības, bet arī garšu, raksta “eatwell.com”.
20.mar
Kolagēna pievienošana kafijai var dot labumu ķermenim, palielinot šā svarīgā proteīna līmeni. Uztura speciāliste Luīze Pine salījusies ar padomiem, kā uzlabot rīta kafijas ieguvumus veselībai.
15.mar
Pat ja jūsu mājdzīvnieks ēd pareizi, daudz kustas un viņam ir lielisks veterinārārsts, maz ticams, ka mīlulis nodzīvos ilgāk par 10–20 gadiem. Tomēr ir izņēmumi - piemēram, kaķis, kurš nodzīvoja rekordilgi - 38 gadus, raksta “howstuffworks”.
13.mar
Daudzi no mums sāk savu dienu ar ierasto kafijas tasi, tomēr pagatavošanas metode un arī kafijas pupiņu izvēle var būtiski ietekmēt kafijas garšu, dažkārt dodot nepatīkamu rūgtu pēcgaršu. Izdevums “Express” raksta, ka ir kāds vienkāršs veids, kā uzlabot kafijas garšu – un tam nav nepieciešams pievienot cukuru vai pienu.
12.mar
Kafija jau izsenis ir pazīstama ar daudzām noderīgām īpašībām - katrā krūzītē ir tūkstošiem savienojumu, kas palīdz uzlabot garīgo darbību, mazina iekaisumus, atbalsta sirds veselību un pat mazina sāpes pēc treniņa. Papildus tam, raksta “Food&Wine”, nesen žurnālā “Nature Microbiology” publicētais pētījums atklāj arī kafijas milzīgos ieguvumus zarnām.
8.mar
Ja arī jums mājās ir kafijas dzirnaviņas, lai baudītu svaigu dzērienu katru dienu, jūs noteikti zināt, ka pupiņu malšana aizņem vairāk laika, bet arī iegūtās kafijas kvalitāte ir daudz labāka. Daudzus interesē jautājums, vai, samaļot pupiņas, jāgaida, lai pagatavotu kafiju, vai arī to var pagatavot uzreiz, un ciki ilgi svaigo malumu var uzglabāt - uz šo jautājumu atbildēja “The TakeOut” barista un kafijas eksperts Mets Vudbērns-Simmonds.
4.mar
Tasīte aromātiskā dzēriena pēc pamošanās daudziem ir rituāls. Bet dažiem cilvēkiem no tā joprojām būs jāatsakās, saka ārsts Jilani. Tas viss ir saistīts ar noteiktiem ēšanas paradumiem.
24.feb
Kafijai ir daudz brīnišķīgu piedevu - garšvielas, sīrupi un pat garšaugi. Tomēr ir daudzas izplatītas garšas, kuras nevajadzētu pievienot savai kafijai, pat ja tā šķiet laba ideja, stāsta barista Sofija Beamsa izdevuma “TastingTable”, nosaucit 12 kafijas piedevas, kuras lielākajai daļai cilvēku, visticamāk, nepatiks.
21.feb
Konkurences padome (KP) 2025.gada sākumā veiktajā kafijas cenu ekspress izpētē secinājusi, ka cenas būtiski atšķiras dažādos veikalu tīklos, aģentūru LETA informēja KP pārstāvji.
18.feb
Kopš šī gada sākuma kafijas cenas pieaugušas jau par vairāk nekā 30 procentiem - finanšu tirgus darījumos kafija tiek pārdota par cenām, kas ir tuvu rekordam, raksta “Yahoo Finance”.
3.feb
Kafija ir populārākais dzēriens pasaulē un popularitātes ziņā pat pārspēj tēju. Tomēr ne visi zina, ka šis uzmundrinošais produkts ne tikai kalpo kā papildu enerģijas avots, bet arī var būt ļoti labvēlīgs organismam.
1.feb
Liza Haima, reģistrēta dietoloģe un “The Well Necessities” Ņujorkā dibinātāja, atklājusi savu ģeniālo triku, kā padarīt kafiju garšīgāku, nepievienojot tai pienu vai cukuru, raksta “realsimple.com”.
27.jan
Miljoniem cilvēku visā pasaulē katru dienu dzer kafiju - daudziem tase kafijas ir kļuvusi par neatņemamu rīta rutīnas sastāvdaļu. Taču, ņemot vērā to, ka tieši ikdienas paradumiem ir vislielākā ietekme uz mūsu veselību, ir svarīgi saprast, kā mūsu mīlestība pret kafiju ietekmē mūsu sirdi. Pēc kardiologu domām, viss atkarīgs no tā, kā to dzer, raksta “Parade”.
26.jan
Kafija var izraisīt īslaicīgu asinsspiediena pieaugumu cilvēkiem ar un bez hipertensijas, un šīs īslaicīgās sekas ir atkarīgas no tā, cik labi jūs panesat kofeīnu - uztura eksperts Džeimijs Džonsons izdevumam “Very Well Health” pastāstīja, kāpēc kafija paaugstina asinsspiedienu.
25.jan
Kafiju var lietot kopā ar daudziem saldinātājiem - ar cukuru, krējumu, pienu, sīrupu un arī ar medu. Medus ir dabisks saldinātājs, kas dod daudz ieguvumu veselībai, esot garšīga un barojoša alternatīva cukuram. Pētījumi liecina, ka medum piemīt pretmikrobu un īpašības, turklāt to lieto arī, lai ārstētu rīkles infekcijas, nogurumu, aizcietējumus un reiboni. Arī jūs varat padarīt savu kafijas tasi veselīgāku un garšīgāku, pievienojot medu, raksta “redcliffelabs.com”.
23.jan
Kafija jau sen ir viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē. Nereti gadās, ka jūs pagatavojat tasi sava iecienītā dzēriena, bet jums nav laika to izdzert. Vai ir ieteicams uzsildīt kafiju mikroviļņu krāsnī? Skaidro “Unian”.
21.jan
Ārsti brīdina, ka alerģiskiem cilvēkiem būtu jābūt īpaši uzmanīgiem, dzerot šķīstošo kafiju, kāda patiešām neparasta iemesla dēļ, raksta “NowThis Food”.
19.jan
Nacionālās kafijas asociācijas 2023. gadā veiktais pētījums atklāja, ka 63% amerikāņu katru dienu dzer kafiju - tas ir vairāk nekā jebkurš cits dzēriens, izņemot ūdeni. Tajā pašā gadā kafija apsteidza tēju arī Apvienotajā Karalistē - saskaņā ar Britu Kafijas asociācijas datiem Apvienotā Karaliste patērē apmēram 98 miljonus tasīšu kafijas dienā. Aktuāls ir jautājums - cik daudz kafijas krūzīšu dienā ir par daudz? Atbildi meklē “The Guardian”.
10.jan
Izdzerot tasi kafijas pareizajā dienas laikā, jūs varat samazināt priekšlaicīgas nāves risku, liecina jauni pētījumi.