Kafijas dzeršana līdzņemšanai ir ērts ieradums mūsdienu straujajā dzīves ritmā. Taču aiz katras aromātiskas krūzītes plastmasas krūzītē slēpjas potenciāls risks veselībai.
Ekskluzīvi par to, kā plastmasas krūzītes, kur ielieta kafija līdzņemšanai, var ietekmēt veselību, raksta RBC.
Karstie dzērieni ir īpaši populāri aukstajos mēnešos. Taču tas, vai dzēriens sasilda vai kaitē jūsu ķermenim, ir atkarīgs no trauka, kur tas ieliets.
Pēc ekspertu teiktā, dzērienus noteikti nevajadzētu dzert no plastmasas krūzītēm, un piesardzība ieteicama arī ar vākiem un salmiņiem. Ilgtermiņa veselības labad ir svarīgi saprast, ka dzērienā izdalītā mikroplastmasa nebojā organismu uzreiz, bet gan uzkrājas laika gaitā.
Tāpēc vislabāk plastmasas krūzītes aizstāt ar parastajiem traukiem, atkārtoti lietojamām metāla termoskrūzēm vai stikla traukiem.
Turklāt lielākā daļa papīra krūzīšu ir izklātas ar plānu plastmasas (polietilēna) slāni, lai novērstu noplūdes. Mikroplastmasa izraisa iekaisumu un oksidatīvo stresu, kā arī veicina brīvo radikāļu veidošanos, vienlaikus traucējot organisma detoksikācijas procesiem.
Līdzņemšanai paredzēta kafija ir arī vienkāršs veids, kā uzņemt "tukšas kalorijas", galvenokārt no ogļhidrātiem.
"Piemēram, latte vai kapučīno var izraisīt insulīna līmeņa paaugstināšanos, ko pat nevar paredzēt. Apmēram stundu vēlāk piedzīvojat cukura līmeņa pazemināšanos asinīs, un uz ķermeņa ātri uzkrājas liekie centimetri. Viscerālie tauki ir galvenais iekaisuma savienojumu avots, kas pakāpeniski pārvērš kādreiz ideālu ķermeni par neveselīgu figūru," skaidro eksperti.
Dzērienu pārdošana līdzņemšanai ir atļauta tikai tīros traukos, tostarp klienta paša traukā, ja tas ir piemērots lietošanai. Tāpēc pārtikas tirdzniecības vietās nav atļauts pildīt netīrus vai bojātus traukus.

Traukiem un materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jābūt drošiem, tie nedrīkst izdalīt kaitīgas vielas un tiem jābūt piemērotiem karstajiem dzērieniem.
Citiem vārdiem sakot, vajadzētu izmantot tikai sertificēti trauki, kas apzīmēti ar simbolu "krūze un dakša", apstiprinot, ka tie ir droši karstiem šķidrumiem.
Ja trauks var ietekmēt drošību, patērētāji ir jāinformē. Tas ietver marķējumu, piemēram, "nav paredzēts karstiem dzērieniem", kam jābūt skaidri redzamam un klientiem saprotamam.