ēdiens

22.apr 2016
Pēc iespējas biežāk gatavot ēdienu mājās no svaigiem produktiem – tas ir viens no ekspertu ieteikumiem, lai padarītu uzturu veselīgāku. Paciņzupas apliešana ar karstu ūdeni vai veikalā pirkto pusfabrikātu atsildīšana mikroviļņu krāsnī nebūs pareizais risinājums, kaut gan tas ir ātrs un ērts. Turklāt vienmēr iespējams atrast kādu attaisnojumu, kādēļ cilvēks tobrīd nav spējīgs ne uz ko vairāk: noguris, nav laika, nepatīk stāvēt pie plīts. Papildu arguments – dzīvoju viens, man nav ģimenes, kuras dēļ censties. Bet vai tad sevis paša dēļ nav vērts censties?
21.apr 2016
Sīpolu zupa jeb franču sīpolu zupa, kā to dēvē visur citur pasaulē, ir sātīgs ēdiens, kuru parasti pasniedz kā starteri. Sīpolu zupa tiek dēvēta arī par nabagu ēdienu, jo to viduslaikos gatavoja nabadzīgie ļaudis – sīpoli kā izejviela zupai bija salīdzinoši lēti un viegli audzējami. Modernā sīpolu zupas versija radusies 18. gadsimta Francijā – liellopa buljonam pievienoti karamelizēti sīpoli, bet pa virsu zupai uzlikts grauzdiņš, kas apkaisīts ar treknu sieru.
20.apr 2016
Krāsnī ceptie vīngliemeži (escargots) ir maltīte, kas ne visiem varētu garšot, taču recepte ir gana vienkārša, lai kaut reizi mūžā pamēģinātu... To parasti pasniedz kā starteri un ēd ar nelielu speciālu dakšiņu. Kopā ar vīngliemežiem garšaugu sviestā pieņemts malkot labu vīnu.
20.apr 2016
Valmierā notiekošajās Mākslas dienās no apmēram 25 kilogramiem dažāda siera šodien tiks veidotas gleznu reprodukcijas.
19.apr 2016
Bujabēze (bouillabaisse) – jūras velšu sautējums, kas vairāk gan atgādina zupu. To īpaši gatavo Marseļā: zupā novārītās jūras veltes un zivis pasniedz atsevišķi, šķīvī lejot tikai zupas nokāsto šķidrumu. Bujabēzes rašanās vēsture pavisam prozaiska – no sīkajām zivīm, kuras vietējiem zvejniekiem nav izdevies notirgot, taupības nolūkos vārīta zupa, katlā liekot visu, kas no lomiem palicis pāri. Tradicionāli bujabēzē vāra skorpionzivis, zušus, jūras gailīšus, pievienojot arī gliemenes, krabjus, garneles, mīdijas, astoņkājus, jūras ķemmītes un citas jūras veltes. Lai iegūtu izteiksmīgāku zivju buljona garšu, bujabēzei pievieno puravus, sīpolus, tomātus, selerijas un kartupeļus.
17.apr 2016
Lai labi garšo!
14.apr 2016
Lai labi garšo!
13.apr 2016
Labu apetīti!
12.apr 2016
Labu apetīti!
11.apr 2016
Lai labi garšo!
10.apr 2016
Gatavošana mājās ne vienam vien sagādā īpašu prieku un aizrautību. Tāpēc Māja šodien piedāvā dažas receptes, ko viegli var pagatavot mājās gan pavasara noguruma laikā, kad svarīgs labs spēcinošs ēdiens, gan savam priekam. Ēdiet un priecājieties veseli!
9.apr 2016
Labu apetīti!
8.apr 2016
Lai labi garšo!
7.apr 2016
Lai labi garšo!
6.apr 2016
Labu apetīti!
4.apr 2016
Lai labi garšo!